Voorbereiding
Het onderzoek kan alleen goed en veilig worden uitgevoerd als uw slokdarm en maag leeg zijn. Daarom moet u voorafgaand aan het onderzoek nuchter zijn en mag u:
- wanneer de endo-echografie vóór 13.00 uur plaatsvindt vanaf 24.00 uur ‘s nachts niet meer eten en drinken.
- wanneer de endo-echografie ná 13.00 uur plaatsvindt ’s ochtends vóór 07.00 uur nog wel een licht ontbijt nemen. Dat wil zeggen 2 beschuiten en 2 kopjes thee, koffie (zonder melk) of water. Na 07.00 uur mag u niet meer eten en drinken.
- Heeft u een pacemaker of ICD? Meld dit aan de arts die u voor dit onderzoek heeft doorverwezen en aan de arts die het onderzoek uitvoert. Mogelijk moeten er voorzorgsmaatregelen genomen worden.
- Bent u diabetespatiënt en gebruikt u hiervoor insuline of tabletten, overleg dan met uw behandelend arts hoe u het medicijn gebruik kunt aanpassen.
- Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen bijvoorbeeld Acenocoumarol (Sintromitis), Fenprocoumon (Marcoumar) of Carbasalaatcalcium (Ascal)? Dan moet u daarmee in overleg met uw behandelend arts soms enkele dagen voorafgaand aan het onderzoek stoppen. Stop nooit op eigen initiatief met deze medicijnen.
- Voor het onderzoek wordt u in een lichte slaap (roesje) gebracht. Het roesje bestaat uit Midazolam (slaapmiddel) en pethidine of fentanyl (sterke pijnstiller). Bent u overgevoelig (allergisch) voor een van deze middelen? Bespreek dit dan vooraf met uw arts.
Onderzoek
Vanuit de dagverpleging wordt u naar de behandelkamer gereden. Hier vindt het onderzoek plaats. U wordt klaargelegd voor het onderzoek en aangesloten op de bewakingsapparatuur. Hiermee worden uw bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte in uw bloed in de gaten gehouden. Heeft u een gebitsprothese? Dan adviseren wij u deze uit te doen. De arts stelt u nog een aantal vragen en dient aansluitend het roesje toe.
Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij. U krijgt een bijtring in uw mond om uw tanden en de endo-echoscoop te beschermen. De arts brengt door deze ring de endo-echoscoop in uw keel en schuift deze voorzichtig in de slokdarm. Bij het inbrengen en het verdere onderzoek houdt u voldoende ruimte in uw
keelholte over om normaal te kunnen ademen.
Tijdens het onderzoek blaast de arts via de endo-echoscoop wat lucht (CO2) in de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm. Indien nodig wordt met een dunne naald weefsel (cellen) of vocht voor onderzoek afgenomen. Dit heet een punctie, hier voelt u weinig tot niets van. De punctie wordt direct na afname onder de microscoop op de endoscopiekamer beoordeeld. Het onderzoek duurt ongeveer 30 tot 60 minuten.
Na het onderzoek
Na het onderzoek wordt u teruggebracht naar de dagverpleging. Nadat u een roesje heeft gekregen duurt het gemiddeld 1,5 – 2 uur voordat u weer helemaal wakker bent. Tenzij anders met u wordt afgesproken mag u 1 uur na het onderzoek beginnen met een glas water, als dat goed gaat kunt u weer gewoon eten en drinken.
Complicaties
De kans op complicaties bij een endo-echografie is zeer klein. Als u voorafgaand aan het onderzoek nog een gesprek met de arts wilt om over het risico op complicaties te praten, dan kunt u hiervoor een afspraak maken op de polikliniek.
Uitslag
De arts die het onderzoek heeft uitgevoerd, vertelt u meteen na afloop de uitslag. Soms krijgt u een recept voor een korte antibiotica kuur mee. Als er bij u een stukje weefsel is weggenomen voor nader onderzoek in het laboratorium, krijgt u de uitslag daarvan bij het volgende polikliniekbezoek via uw behandelend arts.
Versie: 6 oktober 2021