Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Echogeleid histologisch biopt van de nier

Echogeleid histologisch biopt van de nier

In overleg met uw behandelend specialist maakt u een afspraak voor een histologisch biopt van de nier met behulp van echografie (echogeleid histologisch biopt). Met een dikke naald wordt een stukje weefsel (histologisch biopt) uit uw nier gehaald en in het laboratorium onderzocht.

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie. U wordt een dag en een nacht opgenomen op de verpleegafdeling.

Voorbereiding

In overleg met uw behandelend specialist maakt u een afspraak voor een histologisch biopt van de nier met behulp van echografie (echogeleid histologisch biopt). Hierbij wordt met een dikke naald een stukje weefsel (histologisch biopt) uit uw nier gehaald, dat in het laboratorium wordt onderzocht. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie. U wordt een dag en een nacht opgenomen op de verpleegafdeling (route 2.6).

‘Echogeleid’ wil zeggen dat het prikken gebeurt met behulp van echografie. Echografie is een onderzoekstechniek waarbij we met behulp van ultrageluidsgolven (voor de mens niet hoorbaar) organen of structuren zichtbaar maken op een beeldscherm.

Op de dag van het onderzoek mag u een licht ontbijt gebruiken. Dit betekent een kopje thee en een beschuit met boter of zoet beleg (alleen jam). Alleen noodzakelijke medicijnen mag u innemen met een beetje water of thee. Daarna moet u nuchter blijven en mag u niets meer eten en drinken. Heeft u diabetes? Dan kunt u normaal uw medicatie gebruiken en zo nodig iets eten. Gebruikt u bloedverdunnende middelen? Geeft u dit dan zo spoedig mogelijk door aan uw behandelend specialist en aan de afdeling Radiologie.

Onderzoek

Op de dag van het onderzoek meldt u zich op de afgesproken tijd bij de balie van de verpleegafdeling 2D, route 2.6. Zo nodig wordt bloed bij u afgenomen, om te kijken of de stolling van uw bloed in orde is. Als de uitslag van het bloedonderzoek bekend is, gaat u in bed naar de afdeling Radiologie. Familie kan niet bij het onderzoek aanwezig zijn. Tijdens het onderzoek ligt u op uw buik op een onderzoektafel; met een kussen onder uw buik wordt u in de juiste positie gelegd. U krijgt koude gel op de huid van uw rug, waarna de radioloog met het echografieapparaat de nier in beeld brengt.

Uw huid wordt vervolgens plaatselijk verdoofd. De radioloog maakt dan een sneetje in de huid en brengt hierdoor een naald in de nier. Doordat alleen de huid verdoofd kan worden en de nier niet, kan het afnemen van het stukje weefsel (biopsie) een wat vervelend gevoel geven. Tijdens de biopsie zal de radioloog u aanwijzingen geven voor uw ademhaling. Soms moet u inademen of juist weer uitademen. De radioloog zal meestal 2 biopten afnemen via dezelfde huidopening. Het weefselmateriaal gaat daarna voor onderzoek naar het laboratorium. U krijgt een drukverband op het wondje. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

Na de biopsie wordt u in bed teruggebracht naar de verpleegafdeling. Het is belangrijk dat u tot de volgende ochtend bedrust houdt, waarvan de eerste 3 uur plat op uw rug. De verpleegkundige controleert regelmatig uw hartslag en bloeddruk. Uw urine kan door het afnemen van het stukje weefsel uit de nier korte tijd bloederig zijn. Als de controles in orde zijn en er verder geen bijzonderheden optreden, kunt u de dag na het onderzoek naar huis. Wanneer u thuis toenemende pijnklachten krijgt, of helderrood bloed gaat plassen, moet u contact opnemen met uw behandelend specialist.

Uitslag

De uitslag van het weefselonderzoek krijgt u van uw behandelend specialist.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Specialisme: Radiologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.