Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Echogeleid histologisch biopt van de borst

Echogeleid histologisch biopt van de borst

In overleg met uw behandelend specialist maakt u een afspraak voor een histologisch biopt van de borst met behulp van echografie (echogeleid histologisch biopt). Dit onderzoek vindt plaats in het Academisch Borstcentrum Groningen. 

Echografie is een onderzoekstechniek waarbij we met behulp van ultrageluidsgolven (voor de mens niet hoorbaar) organen of structuren zichtbaar maken op een beeldscherm.

Voorbereiding

In overleg met uw behandelend specialist maakt u een afspraak voor een histologisch biopt van de borst met behulp van echografie (echogeleid histologisch biopt). Dit onderzoek vindt plaats in het Academisch Borstcentrum Groningen. Bij een echogeleid histologisch biopt wordt met behulp van een biopsienaald een stukje weefsel uit uw borst gehaald dat in het laboratorium wordt onderzocht. ‘Echogeleid’ wil zeggen: dat het prikken gebeurt met behulp van echografie. Echografie is een onderzoekstechniek waarbij we met behulp van ultrageluidsgolven (voor de mens niet hoorbaar) organen of structuren zichtbaar maken op een beeldscherm. Gebruikt u bloedverdunnende middelen? Geeft u dit dan zo spoedig mogelijk door aan uw behandelend specialist en aan de afdeling Radiologie. Op de dag van het onderzoek mag u uw bovenlichaam en vooral de borsten niet insmeren met olie of bodylotion en ook geen talkpoeder gebruiken.

Onderzoek

Op de afgesproken tijd meldt u zich bij het secretariaat van het Borstcentrum. Daarna neemt u plaats in de wachtkamer. De laborant komt u ophalen en brengt u naar een kleedhokje. U ontbloot het bovenlichaam en gaat naar de onderzoekskamer. U ligt gedurende de gehele procedure op een onderzoektafel. De radioloog brengt de afwijking in de borst in beeld met het echografieapparaat. Daarna zal de radioloog de borst plaatselijk verdoven. Nadat de verdoving goed is ingewerkt, maakt de radioloog een sneetje in de huid en brengt hierdoor een naald in. Via deze biopsienaald zal de radioloog verschillende stukjes borstweefsel (biopten) wegnemen, totdat er voldoende materiaal is verkregen. Het weefsel gaat daarna voor onderzoek naar het laboratorium. Het echogeleid histologisch biopt duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

Om na het onderzoek een nabloeding te voorkomen, wordt de aanprikplek een paar minuten afgedrukt met de hand. U krijgt een pleister op het wondje en instructies mee voor de verzorging. De biopsie kan napijn veroorzaken. Wij adviseren u tegen de pijn alleen Paracetamol te gebruiken, geen Aspirine. U kunt na het onderzoek zelf naar huis rijden. Na afloop van de biopsie kunt u alle dagelijkse activiteiten normaal uitvoeren met uitzondering van zwaar tillen of sporten.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek is binnen 3 werkdagen bij uw behandelend specialist bekend. Hiervoor krijgt u een afspraak bij uw behandelend specialist.

Versie: 8 april 2021

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.