Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandeling en onderzoek
  3. Bevallen en weer naar huis

Bevallen en weer naar huis

Inleiding

Hartelijk gefeliciteerd met de geboorte van je kindje. Tijdens je opname krijg je zoveel mogelijk informatie over je kraamtijd. In deze folder vind je informatie over enkele praktische zaken. Ook lees je meer over de zorg voor jezelf en voor je kind. Wanneer je weer naar huis gaat, kun je deze folder thuis nog eens rustig doorlezen.

Klachten

Na de bevalling kun je last hebben van bloedverlies, pijn en vermoeidheid. Ook merk je het aan je borsten. 

Bloedverlies

  • Het is normaal dat je na de bevalling om de 3 uur het maandverband moet verwisselen. Bij het opstaan of plassen kun je een bloedstolsel verliezen.
  • Moet je binnen een half uur maandverband verwisselen? Dan heb je te veel bloedverlies. Probeer in dat geval eerst te plassen.
  • Krijg je steeds meer last van duizeligheid of bloedverlies? Neem dan contact op met je verloskundige of huisarts.

Pijn

Na de bevalling kun je last van naweeën hebben. Dit zijn samentrekkingen van de baarmoeder. Deze moet weer krimpen. Hierdoor wordt het bloedverlies minder. Paracetamol kan verlichting geven.

Ook kan je onderlichaam pijnlijk zijn door een scheur of door een knip die is gezet. Een ijskompres in combinatie met paracetamol kan verlichting geven.

Vermoeidheid

Vermoeidheid is een veelgehoorde klacht na een bevalling. Dit ontstaat vaak doordat je lijf een hormonale verandering meemaakt. Andere redenen zijn een verandering van ritme, slaapgebrek en het ontzwangeren. Neem daarom voldoende rust.

Last van de borsten

De eerste dagen na de bevalling worden je borsten wat voller en voelen ze gespannen aan. Dit heet stuwing. Je temperatuur kan dan ook wat stijgen, wat normaal is.

Borstvoeding

Geeft je borstvoeding en heb je veel last van stuwing? Vertel dit aan de verpleegkundige of kraamverzorger. Samen maak je een plan hoe je het beste met de stuwing om kunt gaan.

Flesvoeding

Geeft je flesvoeding en heb je last van stuwing? Dan is het aan te raden om een stevige bh aan te doen en deze 24 uur per dag te dragen. Voor de pijn kun je paracetamol slikken. Soms is het prettig om een ijskompres tegen de borsten te houden.

Verzorging

Na de bevalling moet je goed voor je baby en jezelf zorgen. Hieronder lees je hoe je dat doet.

Plassen

  • Het is belangrijk om regelmatig te plassen. De aandrang om te moeten plassen kan op zich laten wachten. 
  • Je moet binnen 6 tot 8 uur na de bevalling hebben geplast.
  • Tijdens of na het plassen kun je gebruikmaken van de spoelfles, gevuld met lauw water. Verschoon voor gebruik het water.
  • Het advies is om voor iedere voeding te gaan plassen.

Hygiëne

Je bent gevoeliger voor infecties in je kraamperiode. Was daarom regelmatig je handen om ongemakken te voorkomen. Was je handen voordat je je borsten verzorgt, gaat voeden of je kind gaat verzorgen.

Voedingsboek

In het voedingsboek staan observatielijsten en uitleg over borstvoeding en kunstvoeding. Tijdens je opname neemt de verpleegkundige het voedingsboek met je door. Je hoort dan hoe jij of je partner de observatielijsten invult. 

Bij ontslag krijg je dit voedingsboek mee. Zo heb je een overzicht van alle voedingstijden en mogelijke adviezen. Deze kun je thuis nog eens rustig doornemen. Voor de kraamzorg is het voedingsboek ook belangrijk als bron van informatie.

Temperatuur van de baby

De temperatuur van je baby zou tussen de 36,8 graden Celsius en 37,5 graden Celsius moeten zijn. De eerste dagen wordt de temperatuur tijdens de verschoning gecontroleerd. Als de temperatuur onder de 36,8 graden Celsius komt, dan heeft je kind een kruik nodig. Leg deze bovenop de dekens en niet in direct contact met je kind. Boven de 37,5 graden Celsius is een kruik niet nodig.

Is de temperatuur van je baby onder de 36,5 graden Celsius of boven de 38,0 graden Celsius? Dan moet je de verpleging, kraamverzorgende, verloskundige of huisarts waarschuwen.

Verschonen

  • Voor iedere voeding verschoon je je kind. Let hierbij op of je kind heeft geplast of gepoept.
  • De eerste ontlasting ziet er zwart/groen uit en wordt meconium genoemd.
  • Het navelstompje moet droog blijven. Plaats daarom de luier eronder.
  • Ziet de huid er rood of pussig uit? Neem dan contact op met de verpleging, kraamverzorgende, verloskundige of huisarts.

Gemeenschap

Zolang je nog bloederige/bruine afscheiding verliest, wordt seksueel contact afgeraden. Na 4 tot 6 weken verdwijnt deze afscheiding vaak. Bij veel vrouwen duurt het enige tijd voordat ze weer zin hebben in gemeenschap. Dit is normaal.

Anticonceptie

Gebruik anticonceptie als je niet direct weer zwanger wilt worden.

  • 2 weken na de bevalling kun je de pil weer gebruiken. Zolang je borstvoeding geeft, worden pillen met oestrogeen afgeraden. 
  • Zodra de baarmoeder voldoende gekrompen is, kun je ook een spiraaltje laten plaatsen. Van de gynaecoloog kun je meer informatie krijgen.

Kraamzorg

Op het moment dat je hoort dat je met ontslag gaat, bel je zelf met het kraamcentrum. De kraamverzorgende begeleidt je nog een aantal dagen bij de zorg van je kind en jezelf. Ook kun je met je vragen bij de kraamverzorgende terecht.

Voordat je weer naar huis gaat, krijg je een brief van het ziekenhuis. Het is belangrijk om deze brief aan de kraamverzorgende te overhandigen.

Nazorg

De verpleegkundige belt de verloskundige of huisarts als je weer naar huis mag. Ook krijgen zij de brief die je mee hebt gekregen op het moment van ontslag. De verloskundige of huisarts komt dan de volgende dag bij je langs. Deze persoon is vanaf dat moment jouw aanspreekpunt bij vragen of bijzonderheden.

Controle

Heb je nog verdere vragen? Of wil je je bevalling nog eens doorspreken? Dan kun je een controleafspraak maken bij de verloskundige of gynaecoloog. De afspraak is op de polikliniek Verloskunde.

Soms is deze afspraak al voor je gemaakt en kom je na 6 weken terug voor controle. Mogelijk krijg je een afspraak voor controle op de polikliniek Kindergeneeskunde.

Versie: 1224792 Bevallen en weer naar huis 2023-09

Specialisme: Verloskunde