Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Beademing met beademingsapparatuur

Beademing met beademingsapparatuur

Uw familielid of naaste is opgenomen op de Intensive Care en heeft ondersteuning nodig bij de ademhaling. Hiervoor is hij/zij aangesloten op een beademingsapparaat. De noodzaak tot beademing kan verschillende oorzaken hebben. De intensivist licht de contactpersoon hierover uitgebreid in.

De beademingsmachine staat aan het hoofdeind van het bed. De patiënt is via een slangensysteem en een beademingsbuis met deze machine verbonden. De beademingsbuis of tube (spreek uit ‘tjoep’) loopt via de mond tot in de luchtpijp.

Zowel de tube als de beademing kan vervelend zijn. Vandaar dat doorgaans via een infuus slaap- en pijnstillende medicijnen worden toegediend. De slaap kan variëren van een lichte slaap, waarbij de patiënt wakker te maken is, tot een diepe slaap. In een enkel geval is het noodzakelijk om ook spierverslappende medicijnen toe te dienen.

Bewaking

De beademingsapparatuur zorgt- naast ondersteuning van de ademhaling- voor bewaking van een aantal ademhalingsfuncties. Wij stellen de apparatuur in op bewakingsgrenswaarden. Wanneer die waarden worden overschreden, geeft de beademingsmachine een alarmsignaal af.
Dit is normaal en wil niet altijd zeggen dat er iets mis is. Het is een hulpmiddel voor de verpleegkundige om het beademingsproces beter te kunnen bewaken.

Communicatie

Doordat de tube tussen de stembanden doorloopt, kan de patiënt niet praten.

De volgende tips maken contact vaak toch mogelijk:

  • Stel gerichte vragen waarop uw familielid/naaste met ja knikken of nee schudden kan antwoorden;
  • Stimuleer uw familielid/naaste om te schrijven (mits dit niet te vermoeiend is) of maak gebruik van een tablet.

Door de slaapmedicatie is persoonlijk contact met de patiënt moeilijk of zelfs onmogelijk.
Toch is er een kans dat uw naaste dingen hoort en/of voelt. De verpleegkundige praat dan ook vaak tegen hem/haar. Zelf kunt u ook tegen uw naaste praten, hem of haar aanraken, strelen of een kus geven.

Extra zorg

Patiënten kunnen slijm in de luchtweg vaak niet goed ophoesten. Het is noodzakelijk dit slijm meerdere malen per dag uit de luchtwegen te verwijderen. Dit is een vervelende en benauwde handeling. Het kan zijn dat u daar liever niet bij bent. U kunt gerust even op de gang wachten tijdens deze handeling.

Als patiënten een tube hebben, is normaal eten en drinken niet mogelijk. Voeding en vocht krijgt uw naaste via een maagslang (een sonde); dit wordt ook wel sondevoeding genoemd. Als sondevoeding niet mogelijk is dan krijgt uw naaste de voedingsstoffen via een infuus.

Wat u kunt doen?

Het bieden van afleiding in de periode dat uw familielid of naaste wakker is, zal hij/zij erg waarderen. Door de afleiding kan hij/zij met iets anders bezig zijn dan alleen met het ziek zijn of het verblijf op de Intensive Care. U kunt hierbij denken aan het vertellen over gewone dagelijkse dingen, voorlezen, het meenemen van een mp3-speler met zijn/haar favoriete muziek, het ophangen van foto’s en het meenemen van persoonlijke spulletjes zoals de eigen wekker.

Daarnaast is het mogelijk om een televisie te huren van het ziekenhuis. Televisie kijken vinden patiënten die wakker zijn en langere tijd beademd moeten worden vaak prettig. U kunt dit overleggen en regelen met de verpleegkundige.

Beloop

De patiënt moet weer zelfstandig gaan ademen als zijn/haar toestand verbetert. De ademondersteuning van de machine wordt dan steeds verder teruggenomen. Dit proces noemen we ontwennen van de beademing.

Als uw familielid of naaste weer volledig zelfstandig ademt, verwijderen we de beademingsbuis. De stem kan daarna wat hees klinken. Dit komt door irritatie van de stembanden door de beademingsbuis en geneest doorgaans binnen enkele dagen.

 

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Intensive Care (verpleegafdeling)
Bezoek is op de IC de hele dag mogelijk. Dit gaat in overleg met de IC-verpleegkundige.
Tel.: (050) 524 6540. Bij vragen kunt u altijd bellen, u wordt doorverbonden met de verpleegkundige op de kamer van uw familielid/naaste.
Routenummer: 3.3

Specialisme: Intensive Care

Downloads en andere pagina's

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.