Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Specialismen en expertisegebieden
  3. Urologie

Urologie

Op de afdeling Urologie van het Martini Ziekenhuis onderzoeken en behandelen we alle soorten klachten aan de urinewegen en de mannelijke geslachtsorganen. U kunt bijvoorbeeld terecht bij de uroloog wanneer u last heeft van nierstenen, urineweginfecties, plasklachten, urineverlies, erectiestoornissen of wanneer er sprake is van een kwaadaardigheid van de nier, blaas of prostaat. Onze urologen voeren als dat nodig is ook operaties uit. Samen met uw arts kiest u de behandeling die het beste bij u past.

Urologie in het Martini Ziekenhuis

De urologen in het Martini Ziekenhuis zijn specialist in behandeling van urinewegstenen, prostaatkanker en nierkanker. Tevens zijn zij gespecialiseerd in het uitvoeren van nieroperaties op de da Vinci Xi operatierobot. Met behulp van de robot kunnen onze specialisten nauwkeurig te werk gaan bij ingewikkelde operaties, waardoor de kans op complicaties kleiner is en u sneller herstelt. In een speciaal zorgpad zorgen wij ervoor dat u snel weet waar u aan toe bent. Afspraken sluiten goed op elkaar aan zodat de wachttijd zo kort mogelijk is. We maken gebruik van de nieuwste technieken en apparatuur, zodat u altijd volgens de nieuwste inzichten behandeld wordt.

Het Martini Ziekenhuis is onderdeel van het Prostaatcentrum Noord-Nederland. Dit is een samenwerkingsverband van het UMCG, het Martini Ziekenhuis, de Treant Zorggroep, het Ommelander Ziekenhuis Groningen, de Saxenburgh Groep Hardenberg en het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Alle patiënten die bij deze ziekenhuizen komen vanwege prostaatkanker, worden in het multidisciplinair overleg van Prostaatcentrum Noord-Nederland besproken om zo tot de beste behandeling voor de patiënt te komen.

Tevens is het Martini Ziekenhuis een Santeon Ziekenhuis. Santeon is een samenwerking van zeven topklinische ziekenhuizen, namelijk het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis Nijmegen, het Catharina Ziekenhuis Eindhoven, het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam, het Martini Ziekenhuis, het Medisch Spectrum Twente, het OLVG Amsterdam en het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht. Samen werken we aan betere zorg in Nederland. Onze Samen Beter verbeterprogramma’s staan hierbij centraal. We vergelijken resultaten systematisch, om variatie per ziekenhuis te verkleinen en successen te vergroten.

Praktische informatie Voor u

Meest gezochte Behandelingen en onderzoeken

Bij een sterilisatie (vasectomie) worden de zaadleiders onderbroken, zodat u niet meer vruchtbaar bent. Na sterilisatie is spermaonderzoek nodig, Dan kijken we of er geen levende zaadcellen meer zijn.

Meer informatie over 'Sterilisatie (man)'

Samen met uw uroloog heeft u gekozen voor een blaasoperatie waarbij een of meerdere blaaspoliepen worden verwijderd. Deze operatie wordt ook wel TUR-blaas genoemd. Het weghalen van een blaaspoliep gaat via de plasbuis. U krijgt hiervoor sedatie (operatief dagcentrum, ODC), een ruggenprik (plaatselijke verdoving) of een algehele verdoving (narcose).

Afhankelijk van hoe de kleur van de urine na de ingreep is kunt u op dezelfde dag weer met ontslag of blijft u in het ziekenhuis zo lang als het nodig is. 

Meer informatie over 'Blaaspoliep verwijderen (TUR)'

U krijgt een blaaskatheter via de buik om urine af te voeren: een suprapubische katheter. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn bij incontinentie, moeite met plassen of een operatie aan de urinewegen. Voor het inbrengen van de katheter komt u naar de polikliniek Urologie. Hier wordt voor het slangetje een klein gaatje in de buikwand gemaakt. Dit duurt ongeveer een kwartier. Daarna krijgt u materiaal en uitgebreide uitleg mee voor de verzorging thuis.

Meer informatie over 'Suprapubische katheter inbrengen, verzorgen en verwisselen'

Samen met uw uroloog heeft u gekozen voor een prostaatoperatie. Hiermee verminderen of verdwijnen uw klachten door een vergrote prostaat. Deze operatie gaat via de plasbuis. Na de operatie blijft u 2 tot 3 dagen in het ziekenhuis.

Meer informatie over 'Prostaatproblemen en de prostaatoperatie'

Als uw arts denkt aan prostaatkanker krijgt u bij ons een serie onderzoeken en behandelingen. Dit noemen wij het Zorgpad prostaatkanker. Hierin zijn alle afspraken goed op elkaar afgestemd. Zo hoeft u minder lang te wachten en minder vaak naar het ziekenhuis te komen. Ook heeft u een vast aanspreekpunt voor uw vragen, steun en begeleiding. Welke stappen u gaat volgen in het zorgpad hangt af van hoever de kanker is ontwikkeld.

Meer informatie over 'Prostaatkanker (zorgpad)'
Bekijk alle behandelingen en onderzoeken

Bijbehorende specialismen

Gevel van het Martini Ziekenhuis met de gangen op meerdere verdiepingen

Ontwikkelingen in ons vakgebied

Bekijk alles

Open over kwaliteit

Robotchirurgie zorgt voor minder complicaties

Het Martini Ziekenhuis beschikt over de nieuwste Da Vinci Xi operatierobot. Deze robot wordt onder meer ingezet tijdens operaties bij Urologie. De chirurg bedient de robot die heel precies kan opereren.

Moderne niersteenvergruizer

Met dit apparaat worden nierstenen kapot getrild tot gruis dat makkelijker uit te plassen is. Via echo wordt de precieze plek van de niersteen gevonden. Een röntgenfoto is niet meer nodig en de behandeling is comfortabeler.

Moderne niersteenvergruizer

Kwaliteit

  • Patiënten beoordelen onze zorg gemiddeld met een 8,2
  • Experts in prostaat- en blaaskanker
  • Nieuwste technieken, zoals robotchirurgie
  • Eigen...

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.