Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

Tania Rosaria
  1. Home
  2. Ervaringen
  3. Tania Rosario - Reumatologie

'Luisteren naar je lichaam helpt om reuma niet teveel je leven te laten beïnvloeden'

Hoewel reuma steeds beter te behandelen is, blijft het een chronische ziekte waar je mee moet leren leven. Een ziekte die de nodige impact op je leven heeft, zowel op het werk als in je privéleven. Vroege diagnose helpt om verdere schade aan de gewrichten te voorkomen. Uit onderzoek is gebleken dat patiënten met gewrichtsreuma een betere ziekte uitkomst hebben, als de diagnose binnen 10 tot 12 weken na het beginnen van de klachten wordt gesteld. Tania Rosario deelt haar ervaring. 

Reuma is steeds meer een onzichtbare ziekte geworden. Dit komt door de verbeterde behandelingen en medicatie. Toch heeft reuma de nodige impact op je leven. Daar weet Tania alles van. Ze kreeg in de zomer van 2019 de diagnose reumatoïde artritis, waarbij je last krijgt van gewrichtsontstekingen. ‘Een paar weken nadat ik was bevallen van mijn eerste kindje, kreeg ik last van mijn voeten en handen. ’s Ochtends was mijn hele arm stijf, en zelfs iemand een hand geven deed pijn. Ik dacht eerst dat dit bij het ontzwangeren hoorde, maar de pijn en zwellingen hielden aan. Uiteindelijk ben ik door de huisarts doorverwezen naar een reumatoloog in het Martini Ziekenhuis. Die zag meteen bij binnenkomst dat het reuma was: ik had op meerdere plekken flinke zwellingen. De uitgebreide onderzoeken die volgden, bevestigden dit.’ Aan de ene kant voelde ze opluchting, aan de andere kant kwam het besef dat ze een chronische ziekte heeft. ‘Het feit dat er goede medicatie beschikbaar is om de pijn te bestrijden, stelde me gerust’, vertelt ze. ‘Maar tegelijkertijd schrik je omdat je toch een chronische ziekte hebt.’

Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat, die niet door een ongeval zijn veroorzaakt. Het bewegingsapparaat bestaat uit je gewrichten, spieren, pezen en botten. Nederland telt ruim twee miljoen mensen, die één van de verschillende vormen van reuma hebben. Het Martini Ziekenhuis ziet jaarlijks patiënten in alle leeftijdscategorieën, met uiteenlopende vormen van reuma. In de meeste gevallen gaat het om ontstekingen in de gewrichten, spieren of pezen.

Hoe herken je reuma?

Reumaconsulente Anne-Marie van Brenk van het Martini Ziekenhuis: ‘Niet alleen pijn aan je gewrichten, pezen, spieren of botten is een graadmeter, maar ook zachte zwellingen in de gewrichten. Bijvoorbeeld bij de knokkels van je vingers.’ Vroege diagnose is hierbij belangrijk. Het voorkomt niet alleen extra schade aan de gewrichten, maar vooral ook pijn. Andere veel voorkomende klachten bij reumatische aandoeningen zijn pijn en stijfheid in gewrichten en moeite met bewegen. Maar ook andere klachten, zoals vermoeidheid of bijvoorbeeld klachten aan de huid, darmen of andere organen kunnen bij reuma voorkomen.

Overstap naar biologisch medicijn

Sinds de diagnose heeft Tania verschillende medicatie geprobeerd, met wisselende resultaten. ‘Sinds kort ben ik gestart met een biologisch medicijn. Ik heb goede hoop dat dit aanslaat, waardoor ik minder vaak naar het ziekenhuis hoef.’ Ze vervolgt: ‘Ik zal niet ontkennen dat het zwaar is om te worden geconfronteerd met pijn en vermoeidheid, zeker met een klein meisje thuis. Ook weet ik niet hoe de toekomst eruit ziet. Wat helpt is te luisteren naar je lichaam, en te proberen de reuma niet teveel je leven te laten beïnvloeden.’ Anne-Marie vult aan: ‘Doseren is belangrijk, wissel rust en activiteit goed af. Werk bijvoorbeeld niet te lang achter elkaar in de tuin, maar las af en toe een pauze in zodat je lichaam tot rust kan komen. Dit is een leerproces, vooral voor mensen die altijd doorgaan. Maar beweging is hoe dan ook heel belangrijk, bijvoorbeeld fietsen en wandelen. Net als gezonde voeding.’

Meer weten over reuma en hoe u klachten die bij reuma passen kunt herkennen? Op de website van Reuma Nederland vindt u veel handige informatie.  

 

Meer persoonlijke verhalen...

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.