Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

Aly Wieringa - ervaringsverhaal Heup & Knie
  1. Home
  2. Ervaringen
  3. Aly Wieringa - Heup & Knie

'Toen ik wakker werd, had ik de neiging om zó uit bed te springen.'

Inwoners van Groningen zien haar weer langs stad en land trekken. Gewapend met haar camera legt de 71-jarige Aly Wieringa het wel en wee van de provincie vast. Kwiek stapt ze op haar (elektrische) fiets, of kruipt ze achter het stuur van haar antieke roomwitte Volkswagen Kever. Met dank aan de heupprothese die bij haar werd geplaatst.

“Toen ik wakker werd, had ik de neiging om zó uit bed te springen. Ik voelde geen pijn, was niet misselijk. Om eerlijk te zijn: ik heb die operatie beleefd als iets heel kleins. Maar gelukkig met een heel groot resultaat. Ik kan dankzij die operatie weer goed uit de voeten en weer met mijn fototoestel door de provincie struinen. Weet u, dat is mijn lust en mijn leven.”

Ze heeft een voorliefde voor het straatbeeld en de landschappen van de stad en regio Groningen en praat met liefde over schilderachtige dorpen als Warffum, Kloosterburen en Baflo. Ze fotografeert het einde van het land langs de zeedijk, waar niets meer is, boven Groningen. Maar het lichaam moet dan wel een beetje meewerken.

Dat laatste schortte er steeds meer aan, vertelt ze, terwijl haar orthopedisch chirurg Tom van Raaij aandachtig meeluistert. “Gek genoeg begon het allemaal met pijn in mijn linkerknie. Via de huisarts kwam ik terecht bij dokter Van Raaij in het Martini Ziekenhuis. Uit foto’s bleek dat er met mijn knie nauwelijks iets mis was. De dokter besloot daarom de heup eens goed te onderzoeken. Daar bleek wel flinke slijtage zichtbaar. De dokter besloot me een injectie te geven met pijnstiller en ontstekingsremmer. Man, het leek wel een wonder. Binnen twee minuten was alle pijn weg. Voor de dokter was dat het teken dat mijn klachten uit het heupgewricht afkomstig moesten zijn. De pijn bleef zes weken weg, maar kwam daarna in alle hevigheid terug.”

Orthopedisch chirurg Van Raaij vult aan: “Het komt vaker voor dat heupslijtage merkbaar wordt door pijn in de knie, dat kan te maken hebben met een veranderd bewegingspatroon. Zo’n pijnstillende injectie met tijdelijk effect kan veel duidelijkheid geven. Aly Wieringa: “Ondertussen had ik zoiets van: ‘Hee, Aly is er weer’. Het ging een tijdje heel goed, maar ik wist dat de pijnstilling en ontstekingsremmer uitgewerkt zouden raken. In het voorjaar kwam de pijn terug. Toen besloten we tot het plaatsen van een nieuwe heup.”

Aly onderging een vooronderzoek en werd voorbereid op de zogeheten ‘Rapid Recovery’ methode. Daarbij werd haar verteld dat ze luttele uren na de operatie al zou worden uitgenodigd om uit bed te komen en te gaan lopen. “Hoe eerder je in beweging komt, hoe beter dat is voor je herstel, zeggen ze. Het is goed om je spieren, je hart en je longen weer aan het werk te zetten en je bloedsomloop flink op gang te brengen.”

Op een woensdagavond werd ze opgenomen; de volgende ochtend om acht uur werd ze de OK binnengereden. Van Raaij: “Omdat we de anesthesie en de pijnstilling hebben aangepast, worden patiënten fitter en zonder pijn wakker. Dat helpt om snel in beweging te komen”. Aly Wieringa bevestigt dat: “Diezelfde middag was ik al aan de wandel, met krukken en onder begeleiding van de fysiotherapeut, dat wel. De volgende dag stond in het teken van oefenen en bewegen. De tweede dag mocht ik ’s ochtends naar huis. Ik vond het een klein wonder.”

Thuis bleek ze aanzienlijk fitter dan gemiddeld en was begeleiding door de fysiotherapeut amper nodig. “Ik kon zelf mijn oefeningen doen, dat ging uitstekend. Toen ik na zes weken voor een afspraak naar het ziekenhuis ging, was ik zo braaf om de krukken nog te gebruiken. Maar toen dokter Van Raaij me zag was het eerste dat hij zei: “Doe die krukken maar weg, die heb je helemaal niet meer nodig.”

Nee, een standaardpatiënt is Aly Wieringa niet. Maar ook weer geen zeldzame uitzondering, zegt Van Raaij. Na een paar weken zat ze weer op de fiets; autorijden deed ze weer na zes weken. Daarbij is het vooral belangrijk goed te kunnen in- en uitstappen en voldoende pedaaldruk te kunnen geven met de voet. “In zo’n Kever moet je stevig trappen om te remmen. Stuurbekrachtiging heeft-ie ook niet. Nog een goede reden om fit te blijven.”

 

Meer persoonlijke verhalen...

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.