Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

Gevel van het Martini Ziekenhuis met de gangen op meerdere verdiepingen
  1. Home
  2. Specialismen en behandelcentra
  3. Academisch Borstcentrum Groningen

Academisch Borstcentrum Groningen

Als u voor borstonderzoek komt, wilt u snel weten waar u aan toe bent. Is het borstkanker? Met mammografie, een echo, soms een biopt, een punctie of MRI-scan beoordelen we uw borsten goed. En als u borstkanker heeft, kiest u met het expertiseteam van het Academisch Borstcentrum Groningen de behandeling die voor u het beste is.

Academisch Borstcentrum Groningen in het Martini Ziekenhuis

Het Martini Ziekenhuis en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) werken samen in het Academisch Borstcentrum Groningen (ABG), gevestigd in het Martini Ziekenhuis. Vanuit dit centrum bieden de professionals van beide ziekenhuizen excellente zorg voor alle patiënten met (een verdenking op) borstkanker in onze regio. In het zorgpad werken alle specialisten met elkaar samen. U weet meestal binnen enkele dagen of er iets aan de hand is. Tijdens het hele traject krijgt u een vast contactpersoon, een verpleegkundig casemanager. Dan weet u altijd bij wie u terecht kunt. Dit geeft houvast in een onzekere periode.

Voor de behandeling van borstkanker heeft Martini Ziekenhuis een topklinische erkenning. Een topklinische erkenning betekent dat er unieke zorg op hoog niveau geleverd wordt. De zorgprofessionals hebben veel kennis van deze behandelingen.

Praktische informatie Voor u

Op informatieavonden praten wij u bij over de ontwikkelingen in het Borstcentrum. Bekijk hier video's van de vorige informatieavonden.

Meest gezochte Behandelingen en onderzoeken

Als u door uw huisarts verwezen bent naar het Academisch Borstcentrum Groningen, is het fijn te weten wat u kunt verwachten. Gelukkig hebben van de vrouwen die verwezen zijn, de meesten geen borstkanker. Vaak is dit al op de dag van de onderzoeken bekend, maar sommige uitslagen laten een paar dagen op zich wachten. U krijgt dan een vervolgafspraak mee. Meer informatie over de doorverwijzing vindt u hier. 

Meer informatie over 'Voor onderzoek naar het Academisch Borstcentrum Groningen'

Vanaf het moment dat bij u de verdenking op borstkanker of een aandoening van de borst(en) bestaat, doorloopt u een traject. Dit heet een zorgpad. Uw huisarts of specialist verwijst u naar het Academisch Borstcentrum Groningen. Wij streven ernaar dat u binnen enkele werkdagen bij ons terecht kunt voor een afspraak en onderzoek. 

Meer informatie over 'Borstkanker (zorgpad)'

Borstkanker vroeg ontdekken zorgt ervoor dat meer vrouwen genezen. Daarom nodigt de overheid vrouwen iedere 3 jaar uit voor het bevolkingsonderzoek. Dit is een gratis onderzoek waarbij u uw borsten laat controleren op borstkanker. Is er een vermoeden van borstkanker? Dan kan uw huisarts u verwijzen naar het Academisch Borstcentrum Groningen voor onderzoek en de beste zorg.

Meer informatie over 'Bevolkingsonderzoek borstkanker'

Een verandering in uw borst kan angst voor borstkanker met zich mee brengen. In het Academisch Borstcentrum Groningen kunt u daarom vaak binnen een aantal dagen terecht voor een mammografie. Bij een mammografie maken we röntgenfoto’s van uw borsten.

Meer informatie over 'Mammografie'

Echografie is onderzoek met ultrageluidsgolven waarbij organen of structuren in het lichaam in beeld worden gebracht. Het onderzoek duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.

Meer informatie over 'Echografie van de borst'
Bekijk alle behandelingen en onderzoeken

Ervaring van een patiënt

Jolanda Althuis - ervaringsverhaal Borstkanker

‘Vandaag leef ik!’

Jolanda Althuis

Jolanda Althuis (37) was pas gestopt met borstvoeding toen ze een bultje in haar borst voelde. Vast een geïrriteerde lymfe of ontstoken haarvat, dacht ze aanvankelijk. In de maanden daarna ontstonden er meer bulten en eentje kreeg zelfs het formaat van een tennisbal. ‘Ik wist dat het niet goed was, maar ik wilde de diagnose niet horen.’

Lees het hele verhaal
Gevel van het Martini Ziekenhuis met de gangen op meerdere verdiepingen

Ontwikkelingen in de borstkankerzorg

06-12-2023

Een borstreconstructie met eigen lichaamsvet. Het kan nu ook in het Martini Ziekenhuis.

Je borst laten reconstrueren na borstkanker. Niet met behulp van een prothese maar met eigen lichaamsvet. Lipofilling, wordt deze techniek genoemd. En het kan nu ook in het noorden van Nederland. Het Martini Ziekenhuis is sinds september gestart met deze nieuwe en innovatieve maar bewezen veilige behandeling. Lipofilling is een goede optie voor vrouwen die de voorkeur geven aan een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.