Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Specialismen en behandelcentra
  3. Geriatrie

Geriatrie

Het specialisme Geriatrie is er voor (kwetsbare) ouderen. Vaak zijn het patiënten met een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale problemen. Dat vraagt om een brede kennis en aanpak. Daarom werken wij nauw samen met internisten, neurologen, psychiaters en met huisartsen en specialisten oudergeneeskunde van buiten het Martini Ziekenhuis.

Geriatrie in het Martini Ziekenhuis

Uw welbevinden, kwaliteit van leven en zelfstandigheid in het dagelijks functioneren. Dát staat voorop bij onze geriaters, geriatrieverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en de toegepast gerontoloog. Samen met u en uw naasten kijken we wat voor u de beste behandeling is.

Speciale Geriatrie-unit

Op de Geriatrie-unit worden kwetsbare oudere patiënten opgenomen als zij meerdere gezondheidsproblemen hebben en bij wie lichamelijke klachten worden versterkt door psychische problemen zoals geheugenverlies of somberheid. Op de afdeling is extra aandacht voor het behoud van zelfredzaamheid. De geriater (medisch specialist in ouderengeneeskunde) is uw aanspreekpunt en de hoofdbehandelaar op de Geriatrie-unit. Daarnaast kunnen andere medisch specialisten, zoals de cardioloog, de internist of de orthopeed, betrokken worden bij uw behandeling. Verder is de vaktherapeut beeldend betrokken bij de behandeling.

U dient cookies te accepteren voordat we deze inhoud aan u kunnen laten zien

HELP-programma

Het HELP-programma (Hospital Elderly Life Program) richt zich op kwetsbare oudere patiënten die tijdens hun ziekenhuisopname extra ondersteuning nodig hebben. Bij herstel van lichamelijk, geestelijk en sociaal functioneren. Door dit programma kunnen we extra activiteiten aanbieden. Door bijvoorbeeld een rondje te lopen op de gang (beweging), de krant lezen en bespreken of een spelletje doen (cognitie) en gezelschap houden bij het eten en drinken (voeding).

Praktische informatie Voor u

Bij de verpleegafdelingen Interne Geneeskunde is een huiskamer ingericht voor (kwetsbare) ouderen. Zij kunnen in deze huiskamer grotendeels blijven doen wat zij thuis ook doen. Gastvrouwen helpen bij het lezen van de krant, koffiezetten,  spelletjes doen of handwerken. Bezoek van de huiskamer maakt deel uit van het behandelplan en heeft een positieve invloed op de zelfredzaamheid van deze patiënten. Dit is erg belangrijk voor wanneer ze weer naar huis gaan. 

De Stichting Vrienden van het Martini Ziekenhuis maakten het mede mogelijk dat patiënten ook gebruik kunnen maken van een hometrainer. Het mooie is, dat de patiënt zelf fietsroutes kan kiezen op een groot beeldscherm dat voor de hometrainer staat. Bijvoorbeeld door de stad Groningen of door een berglandschap. Zo werken patiënten niet alleen aan hun conditie, maar zijn ze er ook echt even uit. Het stimuleert het lichaam en de geest. De partner kan er eventueel naast zitten om de fietstocht mee te beleven en onderweg samen te kletsen.

De huiskamer is open van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 13.30 uur. Meer over de huiskamer in dit nieuwsbericht.

Meest gezochte Behandelingen en onderzoeken

Osteoporose is de medische term voor botontkalking. Botontkalking begint meestal vanaf uw  45ste jaar. Vanaf dan wordt er meer bot afgebroken dan er wordt aangemaakt. Als u ouder wordt, is het dus normaal dat uw botten brozer worden. Uw botten zijn dan niet meer sterk genoeg, waardoor gemakkelijk botbreuken kunnen ontstaan. De meest voorkomende botbreuken bij osteoporose ontstaan in de heup, pols en wervels. U kunt goed behandeld worden tegen osteoporose. De behandeling van osteoporose gebeurt met medicijnen en met leefregels.

Meer informatie over 'Osteoporose (botontkalking)'

Bij een depressie heeft iemand langer dan 2 weken een sombere stemming. Klachten zijn bijvoorbeeld lusteloosheid, verlies van interesses, minder concentratie, slecht geheugen, traagheid en piekeren.

Bij ouderen kan het lastig zijn om een depressie te herkennen. De klachten lijken soms op de klachten die bij ouderdom horen. Er zijn verschillende oorzaken voor een depressie. Vaak ontstaat het door een combinatie van verschillende dingen. Bij een depressie is het verstandig om hulp te zoeken. Ook zijn er adviezen om met de klachten om te gaan.

Meer informatie over 'Depressie bij ouderen'

U heeft een afspraak voor een Geriatrie dagonderzoek in het Martini Ziekenhuis. Die dag krijgt u verschillende onderzoeken op verschillende afdelingen. Zoals een laboratoriumonderzoek en een hartfilmpje. Na afloop krijgt u de uitslag en uw behandelplan.

Meer informatie over 'Geriatrie dagonderzoek '
Bekijk alle behandelingen en onderzoeken

Ervaringen van onze specialisten

Aafke Van Der Knaap Geriatrie

“Is alles wat kan ook gewenst?”

Aafke van der Knaap Klinisch geriater

Wel of niet reanimeren? Een bloedtransfusie of toch maar niet? Soms staan patiënten voor zo’n vraag. ‘Met vaak een heel verschillend antwoord,’ weet Aafke van der Knaap. Aafke is klinisch geriater en medisch coördinator in het Martini Ziekenhuis. Lees haar verhaal over die soms lastige keuze. En hoe zij en haar collega’s helpen bij een passend antwoord en een goede afspraak.

Lees het hele verhaal

Ontwikkelingen in ons vakgebied

04-03-2024

Samenwerkende zorginstanties tekenen voor toekomstbestendige zorg voor ouderen in Groningen

Op 1 maart 2024 hebben het Martini Ziekenhuis, De Hoven, Dignis, ZINN, Zonnehuisgroep Noord en Zorggroep Groningen een intentieovereenkomst ondertekend waarmee zij de samenwerking in de Groningse ouderenzorgketen bekrachtigen. Onder de noemer Zorgnetwerk Stad & Ommeland werken deze organisaties sinds 2022 samen. Het gezamenlijke doel is om de ouderenzorgketen als geheel goed te organiseren om de kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg ook in de toekomst voor ouderen met een zorgvraag in de provincie Groningen te kunnen waarborgen.
Bekijk alles

Open over kwaliteit

Rolstoelservice

Heeft u een rolstoel of rollator nodig? Dan kunt u gebruik maken van een rolstoel van het ziekenhuis. Ook zijn er vrijwilligers die u naar de juiste plaats in het ziekenhuis kunnen brengen. 

Aandacht voor vragen

Elke maand bezoeken de geriaters verpleeghuizen en de ouderenpsychiatrie om de patiënten, die zijn overgedragen aan deze zorginstelling, te bespreken met de behandelend arts. Dit gebeurt schriftelijk en dus ook mondeling. 

Hulp bij aanvraag van zorg en hulpmiddelen

De geriatrieverpleegkundige kan bemiddelen bij het aanvragen van aanvullende zorg (bijv. uitbreiding Thuiszorg, huishoudelijke hulp) en bij het aanvragen van hulpmiddelen (bijv. steunkousen, rollator).

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.