Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Kromstand van de penis (operatie)
Terug naar bovenliggende pagina

Kromstand van de penis (operatie)

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U heeft in erectie een kromstand van uw penis. Door deze afwijking kunnen problemen ontstaan bij het hebben van geslachtsgemeenschap. Ook kan het pijn geven bij uw partner tijdens de geslachtsgemeenschap. Hieronder wordt beschreven welke twee oorzaken kunnen leiden tot kromstand van de penis en welke behandeling er mogelijk is.

De penis

De penis bestaat uit twee zwellichamen aan de bovenzijde, en de plasbuis aan de onderzijde. Elk zwellichaam is bedekt met een laagje bindweefsel. Deze zwellichamen bevatten spiercellen en bloedvaatjes die tijdens een erectie vollopen met bloed. Hoe meer bloed de cilinders bevatten, hoe groter en steviger de erectie. De penis bevat naast bloedvaatjes en spiercellen ook kleine zenuwuitlopers die geprikkeld worden bij seksuele stimulatie waardoor de bloedvaatjes zich openen en de spiercellen ontspannen. Veel mannen hebben een lichte kromming in hun penis tijdens erectie.

Kromstand door de ziekte van Peyronie

  • De ziekte van Peyronie is een goedaardige afwijking aan de penis.
  • De oorzaak van de ziekte van Peyronie is onbekend. Soms is de ziekte mogelijk verwant aan de ziekte van Dupuytren waarbij overmatig bindweefsel in de pols ontstaat en de ziekte van Ledderhose, waarbij overmatig bindweefsel in de voetzolen ontstaat.
  • De oorzaak zou ook littekenweefsel kunnen zijn. Littekenweefsel ontstaat door veelvuldige kleine verwondingen aan de wand van de zwellichamen. De verkromming ontstaat doordat het weefsel ontsteekt en er na verloop van tijd harde, verlittekende of verkalkte plekken ontstaan: plaque.
  • Op de plaats waar de plaque of overmatig bindweefsel ontstaat kan het zwellichaam tijdens erectie op die plek niet in gelijke mate meerekken als het andere zwellichaam waardoor een kromming optreedt. De kromstand is meestal richting de buik, soms met een afwijking naar links of rechts. De penis kan ook korter worden.
  • In het begin van de ziekte is de erectie vaak pijnlijk. Een verminderde erectie treedt regelmatig op. De kromstand kan zo ernstig worden dat hierdoor geslachtsgemeenschap bemoeilijkt wordt.


Aangeboren kromstand

Als de kromstand het gevolg is van een aangeboren afwijking, komt dit door een te korte plasbuis of niet symmetrische zwellichamen. Mannen met deze afwijking komen meestal op 16- à 20-jarige leeftijd naar een arts, als zij voor het eerst een vaste relatie willen aangaan. Schaamtegevoelens vormen meestal de belangrijkste reden om een arts te consulteren. In tegenstelling tot de ziekte van Peyronie buigt de penis bij de afwijking vrijwel altijd richting voeten. Bij een ernstige kromstand is er reden tot operatieve correctie.

Voorbereiding op de operatie

Het is belangrijk dat u zich op deze operatie voorbereidt. Hieronder leest u welke voorbereidingen er zijn.

Spreekuur uroloog

Vóór de operatie gaat u naar het spreekuur op de polikliniek Urologie. Op dit spreekuur praat u met een uroloog, een uroloog in opleiding, een afdelingsarts of een verpleegkundige specialist. U krijgt informatie over de operatie, mogelijke complicaties en hoe lang u in het ziekenhuis blijft.

Preoperatief spreekuur

Vóór de operatie heeft u een afspraak voor het preoperatieve spreekuur. Deze afspraak is op de polikliniek Anesthesiologie. In de informatie over het Preoperatief Spreekuur en anesthesie leest u er meer over. Hierin staat onder andere wat u meeneemt naar de afspraak.

De opname

De opnameplanning stuurt u informatie over de datum en tijd van opname in het ziekenhuis. Zie voor meer informatie over uw opname de folder Uw opname in het Martini Ziekenhuis.

In de folder Meerdaagse opname leest u meer over een operatie en het verblijf in het ziekenhuis. De datum en tijd van uw operatie krijgt u van de Opnameplanning.

Nuchter zijn

U moet nuchter zijn voor de operatie. Dit betekent dat u voor de operatie niet al­les mag eten en drinken. Wat u wel en niet mag eten, leest u in de informatie over het Preoperatief Spreekuur en anesthesie.

De operatie

  • De operatie gebeurt onder algemene narcose of onder plaatselijke verdoving. Bij een plaatselijke verdoving krijgt u een ruggenprik. 
  • De operatie wordt uitgevoerd volgens de Nesbitt techniek (Essed Schroder-techniek). 
  • Eerst wordt de voorhuid verwijderd (besnijdenis). Vervolgens wordt de penis kunstmatig in erectie gebracht, de uroloog haalt nu een wigvormig stukje uit het niet aangedane deel van het zwellichaam, juist tegenover de plaque, waardoor de penis ‘rechtgetrokken’ wordt. Om te beoordelen of het gewenste resultaat al is bereikt, wordt de penis tijdens de operatie enkele malen kunstmatig in erectie gebracht.
  • De arts gebruikt niet-oplosbare hechtingen. Dat betekent dat u de knoopjes onder de penishuid altijd zult blijven voelen. Bij de operatie is het wenselijk om een besnijdenis uit te voeren omdat anders de voorhuid te nauw wordt. Daarnaast verkleint de besnijdenis de kans op infectie van de operatiewond. Een nadeel van de Nesbitt-operatie is dat uw penis korter wordt. De mate van verkorting hangt af van de mate van de kromstand, maar kan enkele centimeters zijn.
  • Het is belangrijk om te realiseren dat het resultaat niet altijd kaarsrecht is, maar functioneel recht.

Duur van de operatie

De operatie duurt ongeveer 90 minuten.

Na de operatie

  • Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Uw contactpersoon wordt gebeld dat de operatie is afgelopen. Op de uitslaapkamer worden uw bloeddruk en hartslag gecontroleerd. U heeft een infuus in uw arm. Daarmee krijgt u vocht toegediend. 
  • U heeft een drukverband om de penis en een katheter in uw plasbuis. U heeft een katheter, omdat u door het drukverband niet kunt plassen. 
  • U blijft een tijdje op de uitslaapkamer. Hoe lang u daar blijft, hangt af van hoe het met u gaat. Op de uitslaapkamer mag u geen bezoek ontvangen. Een verpleegkundige brengt u daarna terug naar de afdeling.

Weer naar huis

  • Voor deze operatie wordt u gemiddeld 2 dagen opgenomen in het ziekenhuis.
  • De blaaskatheter wordt verwijderd, zodra het drukverband ook kan worden verwijderd. Dit is meestal 24 uur na de operatie. Vaak voelt de plasbuis hierna geïrriteerd aan. Dit is normaal en gaat vanzelf over.
  • De hechtingen in de huid rondom de eikel lossen vanzelf op.
  • De eerste weken na de operatie zijn vooral de nachtelijke erecties soms pijnlijk. Er zijn helaas geen medicijnen om deze erecties tegen te gaan.

Leefregels

  • Leg de eerste week de penis omhoog, richting navel. Draag strak, steunend ondergoed.
  • De eerste 2 weken niet naar sauna of zwembad.
  • De eerste 2 weken mag u geen zware arbeid verrichten: til niet zwaarder dan 5 kilo en niet persen.
  • De eerste 6 weken mag u geen geslachtsgemeenschap hebben en niet masturberen.
  • Het is belangrijk dat u goed drinkt: 2 – 2,5 liter per dag.
  • Wanneer kunt u weer werken? Dat is afhankelijk van uw conditie en het soort werk dat u doet.

Mogelijke complicaties

Bij elke operatie bestaat de kans op complicaties. Er kan na de operatie een bloeduitstorting ontstaan en er kunnen tijdelijke gevoelsstoornissen optreden.

Wanneer bellen?

Bel het ziekenhuis als u onderstaande klachten ervaart:

  • Aanhoudende pijn die niet verdwijnt met paracetamol.
  • Koorts met een temperatuur boven de 38,5 graden Celsius.
  • Niet kunnen plassen.
  • Nabloeding.
  • Als u klachten van een wondinfectie heeft; zwelling, kloppend gevoel, roodheid, pijn, pussende wond.
  • Als u het niet vertrouwd.

Na 48 uur neemt u contact op met de huisarts over bovenstaande.

Controle

Er wordt voor u 6 weken na uw operatie een controleafspraak gemaakt op de polikliniek Urologie.

Versie: 00245 Kromstand van de penis (operatie) 2024-05

Specialisme: Urologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.