Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Specialismen en behandelcentra
  3. Urologie

Urologie

Op de afdeling Urologie van het Martini Ziekenhuis onderzoeken en behandelen we alle soorten klachten aan de urinewegen en de mannelijke geslachtsorganen. U kunt bijvoorbeeld terecht bij de uroloog wanneer u last heeft van nierstenen, urineweginfecties, plasklachten, urineverlies, erectiestoornissen of wanneer er sprake is van een kwaadaardigheid van de nier, blaas of prostaat. Onze urologen voeren als dat nodig is ook operaties uit. Samen met uw arts kiest u de behandeling die het beste bij u past.

Urologie in het Martini Ziekenhuis

De urologen in het Martini Ziekenhuis zijn specialist in behandeling van urinewegstenen, prostaatkanker en nierkanker. Tevens zijn zij gespecialiseerd in het uitvoeren van urologische operaties op de da Vinci Xi operatierobot. In een speciaal zorgpad zorgen wij ervoor dat u snel weet waar u aan toe bent. Afspraken sluiten goed op elkaar aan zodat de wachttijd zo kort mogelijk is. We maken gebruik van de nieuwste technieken en apparatuur, zodat u altijd volgens de nieuwste inzichten behandeld wordt.

Het Martini Ziekenhuis is onderdeel van het Prostaatcentrum Noord-Nederland. Dit is een samenwerkingsverband van het UMCG, het Martini Ziekenhuis, de Treant Zorggroep, het Ommelander Ziekenhuis Groningen, de Saxenburgh Groep Hardenberg en het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Alle patiënten die bij deze ziekenhuizen komen vanwege prostaatkanker, worden in het multidisciplinair overleg van Prostaatcentrum Noord-Nederland besproken om zo tot de beste behandeling voor de patiënt te komen.

Tevens is het Martini Ziekenhuis een Santeon Ziekenhuis. Santeon is een samenwerking van zeven topklinische ziekenhuizen, namelijk het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis Nijmegen, het Catharina Ziekenhuis Eindhoven, het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam, het Martini Ziekenhuis, het Medisch Spectrum Twente, het OLVG Amsterdam en het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht. Samen werken we aan betere zorg in Nederland. Onze Samen Beter verbeterprogramma’s staan hierbij centraal. We vergelijken resultaten systematisch, om variatie per ziekenhuis te verkleinen en successen te vergroten.

Praktische informatie Voor u

Meest gezochte Behandelingen en onderzoeken

Samenvatting

Een cystoscopie is een onderzoek waarbij de binnenkant van de blaas, de plasbuis en bij mannen eveneens de prostaat wordt bekeken. Dit gebeurt met een flexibel buisje (= cystoscoop) met een lens die is verbonden met een lampje. Soms moet u eerst plassen op een straalmeter. Die straalmeter registreert hoe u plast, zoals de hoeveelheid, de tijdsduur en de sterkte van de straal. Dit heet een flowmetrie. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Meer informatie over 'Cystoscopie'

U heeft een afspraak voor prostaatbiopten. In deze folder kunt u lezen hoe de ingreep verloopt en welke voorbereidingen u moet treffen. De folder is bedoeld als aanvulling op de mondelinge informatie die u van de arts of verpleegkundig specialist heeft ontvangen.

Meer informatie over 'Transperineale biopten'

Samenvatting

Een prostaat is een klier die ongeveer zo groot is als een kastanje. Soms wordt de prostaat groter. Dan kan het de plasbuis dichtdrukken. Dat veroorzaakt veel klachten. Door verschillende onderzoeken kan de uroloog een oplossing vinden voor uw problemen. Een prostaatvergroting kan via een operatie worden verholpen. Deze behandeling heet een transurethrale resectie van de prostaat (TURP). Transurethraal betekent door de plasbuis. Resectie betekent: weghalen. Tijdens de operatie bent u onder narcose. Meestal blijft u na de operatie nog 1 of 2 dagen in het ziekenhuis.

Meer informatie over 'Transurethrale resectie van de prostaat - TURP'

Samenvatting

De nieren zijn boonvormige organen die achter de buikholte liggen. Als een soort filter verwijderen de nieren afvalstoffen en vocht uit het bloed. Een nier met urineleider wordt weggehaald (nefro-ureterectomie) als er een gezwel in het afvoersysteem van de nier (nierbekken of urineleider) zit. Als 1 van uw nieren met een urineleider wordt weggehaald, is de andere nier voldoende voor de nierfunctie. U moet nuchter zijn voor de operatie. De operatie vindt plaats onder algehele narcose. De behandeling is een kijkoperatie die wordt uitgevoerd door een uroloog. Na de operatie heeft u een katheter in uw blaas. De uroloog vertelt u na de operatie hoe lang deze moet blijven zitten.

Meer informatie over 'Verwijderen van de nier met urineleider via een kijkoperatie (robotgeassisteerde laparoscopische nefro-ureterectomie)'

Samenvatting

De nieren zijn boonvormige organen die achter de buikholte liggen. Als een soort filter verwijderen de nieren afvalstoffen en vocht uit het bloed. Als u bijvoorbeeld een tumor in uw nier heeft, kan een uroloog besluiten om uw nier, of een deel van de nier, te verwijderen. Deze operatie heet een nefrectomie.

U moet nuchter zijn voor de operatie. De operatie vindt plaats onder algehele narcose. De behandeling is een kijkoperatie die wordt uitgevoerd door een uroloog. Na de operatie heeft u een katheter in uw blaas. De uroloog vertelt u na de operatie hoe lang deze moet blijven zitten.

Meer informatie over 'Verwijderen van (een gedeelte van) de nier (robotgeassisteerde laparoscopische (partiële) nefrectomie)'
Bekijk alle behandelingen en onderzoeken

Bijbehorende specialismen

Gevel van het Martini Ziekenhuis met de gangen op meerdere verdiepingen

Ontwikkelingen in ons vakgebied

Bekijk alles

Open over kwaliteit

Robotchirurgie zorgt voor minder complicaties

Het Martini Ziekenhuis beschikt over de nieuwste Da Vinci Xi operatierobot. Deze robot wordt onder meer ingezet tijdens operaties bij Urologie. De chirurg bedient de robot die heel precies kan opereren.

Moderne niersteenvergruizer

Met dit apparaat worden nierstenen kapot getrild tot gruis dat makkelijker uit te plassen is. Via echo wordt de precieze plek van de niersteen gevonden. Een röntgenfoto is niet meer nodig en de behandeling is comfortabeler.

Moderne niersteenvergruizer

Kwaliteit

  • Patiënten beoordelen onze zorg gemiddeld met een 8,2
  • Experts in prostaat- en blaaskanker
  • Nieuwste technieken, zoals robotchirurgie
  • Eigen...

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.