Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Preoperatief Spreekuur
Terug naar bovenliggende pagina

Preoperatief Spreekuur

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U staat  op de wachtlijst voor een operatie, behandeling of onderzoek. In deze folder leest u over het Preoperatief Spreekuur (POS). Bijvoorbeeld over met wie u te maken krijgt, uw voorbereiding op de operatie en de operatiedag zelf.

Waar in deze folder ‘operatie’ staat, kunt u ook ‘behandeling’ of ‘onderzoek’ lezen. Belangrijk: leest u deze folder aandachtig door vóór uw telefonische  afspraak of bezoek aan het POS.

Bij een operatie is een vorm van anesthesie (verdoving) nodig. Op de operatiedag krijgt u die van een gespecialiseerde arts, een anesthesioloog. Wilt u meer weten over hoe dat in zijn werk gaat en over de verschillende anesthesietechnieken? Leest u dan onze folder Anesthesie.

Preoperatief Spreekuur                                                                     

Het Preoperatief Spreekuur (POS): telefonisch of op de polikliniek

Wij verzamelen gegevens om te beoordelen hoe we veilig verdoving kunnen geven en welke vorm voor u het meest geschikt is. Dat doen wij onder andere via een digitale vragenlijst. Het is de bedoeling dat u deze vragenlijst zo spoedig mogelijk invult. Eerder kunt u niet opgeroepen worden voor een afspraak met de anesthesioloogDe vragenlijst staat voor u klaar in het digitale patiënten portaal Mijn Martini. In de vragenlijst vragen wij ook uw toestemming voor het opvragen  van aanvullende  informatie over u bij andere  instellingen, zoals het UMCG of uw huisarts. Dit doen we (alleen) als we denken dat we daarmee uw anesthesiologische zorg veiliger kunnen maken.

Het POS kan op 2 manieren. Meestal is het spreekuur telefonisch. Het is echter ook mogelijk dat u wordt uitgenodigd voor het spreekuur in ons ziekenhuis.

Telefonisch Preoperatief Spreekuur

Als het  Preoperatief  Spreekuur  d.m.v. een  telefoongesprek plaatsvindt,  zult u door de volgende medewerkers  gebeld worden.

  1. De apothekersassistent heeft (als u toestemming heeft  gegeven aan  uw eigen apotheek of huisarts) een actueel medicatieoverzicht van u opgevraagd. Samen bespreekt u of de dosering nog klopt en of u alle medicatie die op de overzichten  staan nog gebruikt. Daarnaast bespreekt de apothekersassistent eventuele allergieën en welke medicijnen u zelf bij de drogist koopt. Bijvoorbeeld paracetamol, ibuprofen, sint janskruid.
  2. Een anesthesioloog of een anesthesiemedewerker. Hij of zij neemt de vragenlijst met u door. Afhankelijk van uw conditie, leeftijd of de soort operatie volgt eventueel een aanvullend onderzoek, zoals een hartfilmpje of een bloed- onderzoek. Hiervoor ontvangt u een aanvraag thuis zodat u binnen 3 werkdagen na ontvangst zelf een afspraak met, bijvoorbeeld CERTE, kunt maken voor het afnemen van bloed. Tevens wordt er besproken met welke medicijnen  u moet stoppen rond de operatie. Tenslotte wordt met u besproken welke anesthesie (verdoving) het best bij u en de operatie past.
  3. Een intakeverpleegkundige bespreekt wat van belang is om uw opname en ontslag zo goed mogelijk te laten verlopen. Er wordt o.a. met u besproken hoe u zich thuis en op de verpleegafdeling voorbereidt op de ingreep. Daarnaast wordt aandacht geschonken aan uw thuissituatie, de nazorg  en leefregels. Alleen volwassen patiënten hebben een gesprek met de intakeverpleegkundige. Vanaf 18 jaar  krijgt u ook een gesprek met de intakeverpleegkundige.

Diabetes

Dan krijgt u tenslotte telefonisch advies van een diabetesverpleegkundige over het gebruik van uw medicijnen voor het regelen van uw bloedsuikers op de dag van de opname.

U krijgt een brief thuis waarin staat vermeld wanneer u door deze medewerkers gebeld wordt.

Wij adviseren u om uzelf goed voor te bereiden op deze gesprekken. Dit doet u door de folders over het POS en anesthesie van te voren door te lezen en eventuele vragen te noteren.

Uw operatiedatum hoort u niet tijdens deze gesprekken, deze worden door het opname-bureau bepaald.

U komt zelf op onze polikliniek

Als u zelf naar onze polikliniek komt, spreekt u ook met verschillende medewerkers: een secretaresse, altijd telefonisch polikliniek assistent, anesthesioloog/anesthesiemedewerker, intakeverpleegkundige altijd telefonisch (als u suikerziekte heeft).

Zo verloopt het Preoperatief Spreekuur

  1. U meldt zich op de polikliniek Anesthesiologie voor het POS. De secretaresse meldt u aan in het computersysteem.
  2. U wordt opgehaald door de polikliniekassistent. Deze meet uw lengte, gewicht en bloeddruk en neemt enkele vragen met u door.
  3. Daarna spreekt u met  een  anesthesioloog of anesthesiemedewerker.  Deze neemt de vragenlijst met u door en onderzoekt u zo nodig. Afhankelijk van uw conditie, leeftijd of de soort operatie  volgt eventueel een aanvullend  onder- zoek, zoals een hartfilmpje of een bloedonderzoek. Er wordt besproken met welke medicijnen u moet stoppen rond de operatie. Tenslotte wordt met u besproken welke anesthesie (verdoving) het best bij u en de operatie past.
  4. U bespreekt met een intakeverpleegkundige wat van belang is om uw opname en ontslag zo goed mogelijk te laten verlopen. Er wordt o.a. met u besproken hoe u zich thuis en op de verpleegafdeling voorbereidt op de ingreep. Daarnaast wordt aandacht geschonken  aan uw thuissituatie, de nazorg en leefregels. Alleen volwassen patiënten hebben een gesprek  met de intakeverpleegkundige. Vanaf 17 jaar en 9 maanden krijgt u ook een gesprek met de intakeverpleegkundige.

Heeft u suikerziekte (diabetes)? Dan krijgt u tenslotte advies van een diabetes- verpleegkundige over het gebruik van uw medicijnen  voor het regelen  van uw bloedsuikers op de dag van de opname.

Goed om te weten:

  • Het is mogelijk dat u een aantal dagen  voor de opname moet  stoppen met bepaalde medicijnen. U leest in de opnamebrief welke medicijnen dat zijn en vanaf welke datum u daarmee moet stoppen.
  • Bent u diabetes  patiënt  en komt u naar het POS?, neem dan uw diabetesdagboekje, bloedglucosemeter en insulinepen mee.
  • Houd uw eventuele logboek van de thuiszorg bij de hand bij het POS.
  • Wij adviseren u om uzelf goed voor te bereiden  op deze gesprekken. Dit doet u door de folders over anesthesie en het POS van te voren door te lezen en eventuele vragen te noteren.

Informatie over de operatiedag

Belangrijk

Verandert uw gezondheidssituatie? Of gaat u (andere) medicijnen gebruiken ná het bezoek  aan het POS en/of  vóór de operatie?  Neem dan contact  op met de afdeling waar u onder behandeling bent. Soms moet de anesthesie- techniek worden aangepast of kan het veiliger zijn voor u om de operatie uit te stellen. Meer hierover leest u in de brief die u van het Martini Ziekenhuis krijgt.

Lopend Naar OK

Dit is wat u vooraf moet weten of regelen.

Indien in uw afspraak opnamebrief staat dat u wordt opgenomen via de

Opname Lounge:

  • In uw Opnamebrief staat beschreven op welke datum en tijdstip u zich meldt op de Polikliniek Anesthesiologie route 0.1
  • U meldt zich aan bij de balie en vervolgens heeft u met de
  • Opname verpleegkundige een kort gesprek, waarna u afhankelijk van het tijdstip van de OK met uw naaste/ begeleider nog enige tijd kunt plaatsnemen in het Martini Paviljoen.
  • Op een met u afgesproken tijdstip begeeft u zich vervolgens naar de derde verdieping naar de wachtruimte, de Opname Lounge.
  • Dit is een ruimte waar u samen met andere  patiënten wacht tot u aan de beurt bent voor uw operatie.
  • Uw naaste kan u hier naartoe brengen, maar niet samen met u wachten.
  • Vanuit de Opname Lounge loopt u samen met een gastvrouw/heer naar het Operatiecentrum. U krijgt van ons een tas om uw spullen in te bewaren, deze tas hangen we aan uw bed.
  • Meer informatie over de Opname Lounge vindt u op www.martiniziekenhuis.nl/opnamelounge.

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

Wordt u opgenomen via de Opname Lounge?, neem dan alleen het meest noodzakelijke mee. Na de operatie, als u op de verpleegafdeling bent, kan uw naaste de rest van uw spullen meenemen. Denk hierbij aan een pyjama, extra kleding en uw medicijnen. Dit heeft u in ieder geval nodig:

  • een geldig legitimatiebewijs (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs);
  • uw verzekeringspapieren als u een zorgverzekering in het buitenland heeft;
  • uw eigen mobiele telefoon of tablet als u daarvan gebruik wilt maken;
  • (lees)bril en gehoorapparaat als u deze draagt;
  • bakjes voor uw bril, gehoorapparaat en/of gebit;
  • eigen stomamateriaal als u dat gebruikt;
  • eventuele dieetlijst en/of allergielijst;
  • eventuele wilsverklaring (bijvoorbeeld een niet-reanimeren-verklaring, behandelverbod of euthanasieverklaring);
  • schoenen met goede grip als u slecht ter been bent;
  • makkelijk zittende kleding (bijvoorbeeld een joggingbroek). Deze kleding trekt u aan naar het ziekenhuis.

Staat er in uw afspraak opnamebrief dat u eerst naar de verpleegafdeling gaat in plaats van de Opname  Lounge?, dan kunt u direct al uw bagage meenemen. Neem geen grote geldbedragen, sieraden of waardevolle spullen mee. Het Martini Ziekenhuis is niet aansprakelijk voor vermissing of diefstal.

Voorbereidingen

  • U hoeft uzelf op de plaats van de operatie niet thuis te scheren of te ontharen, tenzij anders aangegeven.
  • Draag geen:
    - Make-up, bodylotion en/of crèmes op uw gezicht en lichaam.
    - Sieraden of piercings.
  • Uw eventuele kunstgebit en bril mogen  mee naar de operatiekamer. Contactlenzen laat u thuis.
  • Een gehoorapparaat kan vaak mee naar de operatiekamer. Neemt u wel een opbergdoosje mee.
  • U krijgt een operatiejasje  van de verpleegkundige dat u, vóór u naar de OK wordt gebracht, aantrekt.
  • Ondergoed en sokken: afhankelijk van de operatie kunt u deze wel of niet aanhouden; uw verpleegkundige zal aangeven of dit mogelijk is.

Nuchter zijn / Eten en drinken voor een operatie, zo werkt het

  • Voor de operatie moet u nuchter zijn. Dat betekent dat u vanaf een bepaald tijdstip niets meer mag eten of drinken. In de opnamebrief staan de tijdstippen wanneer u wat mag eten of drinken.

Het is belangrijk dat u deze regels volgt:

Tot 6 uur voor de opname

  • Mag u maximaal 2 sneetjes brood met boter en broodbeleg, en drinken naar keuze, geen alcohol.

Tot 2 uur voor de operatie

  • Mag u 1 kop thee, 1 glas ranja of 1 glas water drinken

Hierna mag u niet meer eten of drinken tot de operatie

Als u afwijkt van deze tijden met betrekking tot eten en drinken kan de operatie niet doorgaan.

Medicijnen en premedicatie

In de opnamebrief die u voor de operatie ontvangt, leest u met welke medicijnen u moet stoppen en hoe lang.

  • Plastabletten en tabletten tegen suikerziekte moet u meestal niet innemen.
  • Bloedverdunners mogen in de regel ook niet ingenomen worden.
  • Aspirine (ascal/ acetylsalicylzuur) mag in principe ingenomen worden.
  • Alle overige medicijnen  moet  u innemen  zoals u dit gewend  bent,  met een slokje water. Dit geldt ook voor de pijnstillende en rustgevende medicijnen die u krijgt voorgeschreven als premedicatie. Deze krijgt u 1 uur tot een half uur voor de operatie.

Houdt u er rekening mee dat  (orale anticonceptie) “de pil” na een operatie tijdelijk minder betrouwbaar kan zijn, omdat deze mogelijk minder goed wordt opgenomen. Overleg zo nodig met uw eigen apotheker.

Rookvrij ziekenhuis

Het Martini Ziekenhuis is een rookvrij ziekenhuis. Dat geldt ook voor ons terrein. Wij bieden ondersteuning aan patiënten die willen stoppen met roken voordat zij worden opgenomen in het ziekenhuis.

Verloop van een operatiedag

Een verpleegkundige brengt u naar de holding van de operatiekamer. Hier krijgt u meestal een infuus ingebracht. Ook wordt de bewakingsapparatuur aangesloten. Sommige  anesthesietechnieken zoals een  armverdoving, worden  hier geprikt. Daarna brengt de anesthesiemedewerker u naar de operatiekamer.

Op de operatiekamer is er een time out. Dit is een uitgebreide veiligheidscheck met het hele operatieteam op het moment dat u nog wakker bent. Als deze check akkoord is, kan de operatie  beginnen.  Een ruggenprik  of narcose wordt dan gestart.

Na afloop van de operatie  wordt u naar de recovery, de uitslaapkamer, gebracht. Er werken speciaal opgeleide verpleegkundigen op deze afdeling. Ook hier ligt u aan de bloeddrukmeting en hart- en zuurstofbewaking.  U blijft op de recovery totdat uw bloeddruk, temperatuur en pijn- en eventuele misselijkheids-bestrijding op orde zijn. Soms krijgt u extra zuurstof toegediend. Hoe lang u hier blijft is afhankelijk van uw operatie, uw conditie en de anesthesietechniek.

Checklist

Leest u voor een goede  voorbereiding en veiligheid alstublieft deze informatie goed door.

Voor het Preoperatief Spreekuur

  • Digitale vragenlijst vooraf invullen. Zo voorkomt u vertraging van uw opname.
  • Uw identiteitsbewijs  indien u naar het ziekenhuis komt.
  • Een overzicht van de door u gebruikte medicijnen.
  • Suggestie: Als u een telefonische  afspraak heeft geeft u dan een 06 nummer door waarop u te bereiken bent.

Voor de operatiedag

  • Wijzigingen in uw gezondheidssituatie of medicijnen ná het POS geeft u door via (050) 524 6495.
  • Niet eten of drinken volgens de aangegeven nuchtertijden.
  • Neem uw medicijnen zoals aangegeven.
  • Niet roken.
  • Als u in dagbehandeling wordt geopereerd, zorg dat u eventueel pijnstillers in huis heeft.

 

 

Checklijst vóór de operatie op de OK dag

Dag voor OK

OK-dag

Contoleer uw operatiedatum en op welk tijdstip u aanwezig moet zijn

X

 

Opnamebrief meenemen

X

 

Nuchter tijden in de opnamebrief checken

 

Tot 6 uur voor de opname (tijdstip staat in de oproepbrief )

• Mag u maximaal 2 sneetjes brood met boter en broodbeleg en drinken naar keuze.  Geen alcohol.

Tot 2 uur voor de opname (tijdstip staat in de oproepbrief )

• Mag u 1 kop thee, of 1 glas ranja of 1 glas water drinken

 

Hierna mag u niet meer eten of drinken tot de operatie.

Als u eet of drinkt na dit tijdstip kan de operatie niet doorgaan.

X

X

Vervoer regelen naar het ziekenhuis én vervoer regelen naar huis

- U mag niet zelf autorijden, brommer –of scooter rijden, fietsen op de dag van ontslag uit het ziekenhuis

X

X

Mobiele telefoon

 

X

Medicatie

• Uw eigen thuismedicatie meenemen naar het MZH

 

X

Hulpstukken mee

• CPAP, Slaap Apneu apparatuur mee

- altijd meenemen ook bij dagbehandeling

• Krukken

• Brillendoos

• Gebitsdoos

 

X

Verzorging

• Lenzendoos mee en bril meenemen

• Makkelijke  kleding aan en extra setje meenemen

• Kunstnagels mogen blijven zitten

• Toiletartikelen meenemen

• Geen make up op

• Geen bodylotion of zalf op de huid

• Sierraden thuislaten

• Tongpiercing uit

• IJzeren piercings uit

 

X

 

Bij vragen kunt u contact opnemen met de polikliniek Anesthesiologie (050) 524 6495

 

20230063- Preoperatief spreekuur 7-12-2023 

Specialisme: Anesthesiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.