Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Zwelling van de balzak (hydrocele of spermatocele)
Terug naar bovenliggende pagina

Zwelling van de balzak (hydrocele of spermatocele)

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

De uroloog heeft met u besproken dat u een hydrocele of spermatocele zwelling heeft. In overleg met de uroloog heeft u besloten om deze zwelling te laten verwijderen. Dat gebeurt met een operatie. In deze folder leest u meer informatie over de zwelling en hoe deze ontstaat. Daarnaast krijgt u informatie over periode voor, tijdens en na de operatie. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met de uroloog.

Hydroceles en spermatoceles zijn niet kwaadaardig. Meestal is een behandeling dan ook niet nodig. Soms zorgt een zwelling voor klachten, zoals een drukkend gevoel. In dat geval kan de zwelling met een eenvoudige operatie worden verwijderd.

Een hydrocele zwelling

Een hydrocele is een goedaardige zwelling van de balzak met vocht (zie Afbeelding 1). Meestal is er vocht om de zaadbal. Hydroceles komen vaak voor. De naam komt van hydros = water en cele = holte.

Normaal worden de zaadballen omgeven door een met vocht gevuld vlies. Door een ongeluk of een infectie kan de hoeveelheid vocht rond de zaadbal sterk toenemen. Soms is er geen aanwijsbare oorzaak voor de zwelling.

Afbeelding 1: Normale situatie en hydrocele 

Spermatocele

Een spermatocele is een holte gevuld met spermacellen (zie Afbeelding 2). Een spermatocele is vaak los van de zaadbal als een knobbeltje te voelen.

Een spermatocele ontstaat in de bijbal. De bijbal bestaat uit veel kleine buisjes voor het transport van zaadvocht. Een spermatocele ontstaat als 1 van die buisjes verstopt raakt en zich met spermacellen vult.

Afbeelding 2: Normale situatie en spermatocele

Voorbereiding

Voor de operatie komt u op het spreekuur van de uroloog (in opleiding) of verpleegkundig specialist. De uroloog bespreekt met u de operatie en de mogelijke complicaties.

Voorbereiding op de opname

Voor de operatie heeft u een afspraak voor het preoperatieve spreekuur. Dit spreekuur is op de polikliniek Anesthesiologie. In de folder Preoperatief Spreekuur en de folder Anesthesie en leest u hier meer over. Via de Opnameplanning ontvangt u informatie over de datum en tijd van opname in het ziekenhuis.

In uw afspraakbrief staat of u op de dag van de operatie wordt opgenomen via de opname lounge. Dit is een ruimte waar u samen met andere patiënten wacht tot u aan de beurt bent voor uw operatie. In sommige vallen wordt u opgenomen via de verpleegafdeling.

Medicijnen

U neemt de medicijnen (met verpakkingen) die u thuis gebruikt mee naar het ziekenhuis.

Nuchter zijn

Voor deze operatie moet u nuchter zijn. Wat dit betekent, leest u in de folder Preoperatief Spreekuur en de folder Anesthesie. Het is belangrijk dat u zich aan deze regels houdt. Dit is om complicaties tijdens of na de operatie te voorkomen.

Ontharen

  • Bij het ontharen van het operatiegebied is de kans op infecties groter. Daarom wordt het operatiegebied niet meer altijd voor een operatie geschoren.
  • 1 week voor de operatie scheert u het operatiegebied niet meer. Dit is nodig om infecties zoveel mogelijk te voorkomen.
  • Soms besluit de behandelend arts om u toch te ontharen. Dat gebeurt dan in de operatie.

De operatie

Een verpleegkundige brengt u naar de holding. Hier krijgt u een infuus. Dan wordt u naar de operatiekamer gebracht. Daar brengt de anesthesioloog u onder narcose of krijgt u de ruggenprik.

De uroloog maakt een snee in de balzak. Via deze snee worden de bal en bijbal onderzocht en wordt de zwelling verwijderd. De huidwond wordt met oplosbare hechtingen gesloten. Deze hechtingen verdwijnen vanzelf na een paar weken.

Duur van de operatie

De operatie duurt ongeveer 30 minuten.

Na de operatie

Na de operatie wordt u wakker op de uitslaapkamer van de operatie-afdeling. Hier controleren artsen en verpleegkundigen uw hartslag, bloeddruk, lichaamstemperatuur en de wondjes. U krijgt pijnstillers en medicatie tegen de misselijkheid. U mag een beetje drinken of een waterijsje proberen. Er wordt contact opgenomen met uw partner of een familielid. U mag in de uitslaapkamer geen bezoek ontvangen.

U wordt even op de rand van het bed geholpen. Dit stimuleert het lichaam om zo snel mogelijk te herstellen. Het infuus wordt stilgezet. Dit betekent dat u geen vocht meer krijgt via het infuusnaaldje en dat u zelf weer moet gaan drinken. Na een paar uur gaat u terug naar de verpleegafdeling.

Als uw bloeddruk, polsslag en temperatuur in orde zijn en als u zich goed voelt, mag u naar huis. Dit is vaak enkele uren na de operatie. 

Weer naar huis

Als uw bloeddruk, polsslag en temperatuur in orde zijn en als u zich goed voelt, mag u naar huis. Dit is vaak enkele uren na de operatie. 

Leefregels

  • Na de operatie kunt u het beste een onderbroek dragen die u steun geeft, ook ‘s nachts. Hiermee vermindert u de kans op zwelling. Een goed aansluitende boxershort geeft voldoende steun.
  • De verbandgaasjes waarmee de balzak is ingepakt, laat u 1 dag zitten. Hierna kunt u het verband verwijderen en mag u weer douchen.
  • Vaak is er na de operatie een zwelling rond de zaadbal, die na een tijdje weer verdwijnt.
  • De eerste week na de ingreep is het verstandig om het rustig aan te doen. U kunt beter niet sporten, fietsen, gemeenschap hebben, zwaar tillen of zwaar werk verrichten.
  • Het is beter om 2 weken niet in bad te gaan, te zwemmen of een sauna te bezoeken.
  • U mag de eerste 24 uur na de operatie niet autorijden. Of u daarna mag autorijden, hangt af van de polis van uw autoverzekering.
  • Als u hechtingen in het scrotum heeft zijn deze oplosbaar. Hechtingen in de lies kunnen na 6 dagen verwijderd worden door de huisarts.

Mogelijke complicaties

Bij elke operatie kunnen complicaties optreden. Na een hydrocele of spermatocele kunnen de volgende complicaties of bijwerkingen optreden:

  • Soms ontstaat er na de ingreep een bloeduitstorting, overmatig pijn in het wondgebied of een infectie. De kans hierop is ongeveer 20 procent. Soms ontstaat er opnieuw een zwelling (in 1 tot 2 procent van de gevallen).
  • Na verwijdering van een spermatocele kan een afsluiting van het transportsysteem van het zaadvocht ontstaan. Hierdoor treedt een onbedoelde sterilisatie aan deze zijde op. Als u een kinderwens heeft, kan de uroloog u adviseren om nog niet te opereren.
  • Omdat de teelbal een gevoelig orgaan is, kunt u chronische pijnklachten krijgen aan de geopereerde zijde.

Mogelijke bijverschijnselen

  • Een blauwe verkleuring van het wondgebied komt vaak voor. U heeft daar geen behandeling voor nodig.
  • Het is normaal dat de huid rondom de hechtingen van de wondjes wat rood zien.

Wanneer bellen?

Krijgt u binnen 48 uur na ontslag onderstaande klachten?

Neem dan contact op met de polikliniek Urologie tijdens kantooruren (050) 524 6920.

Buiten kantooruren neemt u contact op met de verpleegafdeling (050) 524 5510.

U neemt contact op bij:

  • koorts boven de 38,5 graden Celsius of koude rillingen
  • een wondinfectie (de huid rondom de wond is rood, warm of gezwollen)
  • toenemende pijn die met paracetamol (maximaal 4 keer per dag 1000 milligram) niet verdwijnt.

Na de eerste 48 uur neemt u bij bovenstaande klachten contact op met de huisarts of zo nodig de huisartsenpost. Die neemt, indien nodig, contact op met de uroloog.

 

Folder hydrocele of spermatocele - 29-11-2023 

Specialisme: Urologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.