Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Te nauwe voorhuid kind (phimosis)
Terug naar bovenliggende pagina

Te nauwe voorhuid kind (phimosis)

Folder

Inleiding

Uw zoon is doorverwezen naar de afdeling Urologie in verband met een nauwe voorhuid. In deze folder leest u wat een nauwe voorhuid is en welke behandelingen er zijn. Deze informatie is een aanvulling op het gesprek met uw uroloog.

Wat is een nauwe voorhuid?

Een nauwe voorhuid heeft vaak 1 van de onderstaande kenmerken:

  • Een voorhuid die net voor de puberteit nog niet tot achter de eikel geschoven kan worden.
  • Een voorhuid die op jongere leeftijd tot klachten leidt.
  • Een natuurlijk nauwe voorhuid (fysiologische phimosis) is elke voorhuid die nog niet loskomt bij jongere kinderen en die geen duidelijke klachten geeft.
  • Een niet-natuurlijke nauwe voorhuid (pathologische phimosis) is een verlittekende voorhuid waar geen rek in zit. Deze voorhuid moet meestal geopereerd worden.

Het natuurlijk loskomen van de voorhuid

Bij baby’s zit de voorhuid vast aan de eikel. Dit is normaal. Van het derde tot het tiende levensjaar komt de voorhuid los. De huid aan het topje van de voorhuid wordt daarbij steeds soepeler, waardoor de voorhuid naar achteren gebracht kan worden. Dit soepeler worden van de huid gebeurt door:

  • Een erectie. Door erecties wordt de voorhuid opgerekt. Dit gebeurt al op jonge leeftijd.
  • Onder de rand van de eikel wordt talg gevormd (smegma). Dit smegma maakt de voorhuid los van de eikel. Hierbij komt een beetje witte substantie vrij. Zo ontstaat er een schaafwondje. Dit kan een aantal dagen pijnlijk zijn. Soms wordt dit verward met een ontsteking.
  • Plassen met een ballonnetje. Dit hoort bij het vrijkomen van de voorhuid. Vaak loopt de urine tijdens het plassen vanzelf uit het ballonnetje.
  • Doordat de penis iets sneller groeit dan de voorhuid, komt de voorhuid ook meer vrij.

Loskomen van de voorhuid versnellen

Als uw zoon tijdens de puberteit klachten krijgt, kan het soms helpen om het loskomen van de voorhuid en de eikel te versnellen. Bijvoorbeeld:

  • Als er een ontsteking van de voorhuid en eikel is geweest. Dit geeft een erg rode, opgezwollen en pijnlijke penis. Meestal gaat dit vanzelf over met baden.
  • Als het gaatje zo strak en nauw is dat tijdens het plassen het ballonnetje alleen leeg gaat door het met de hand leeg te drukken.
  • Als er een paraphimosis is geweest (Spaanse kraag). Dan is de voorhuid eens achter de eikel gekomen, maar lukte het niet om deze terug te schuiven.

Het is mogelijk om de voorhuid wat ruimer te krijgen, bijvoorbeeld door:

  • Smeren met hormoonzalf.
  • Een operatie waarbij de voorhuid blijft (partiële circumcisie of verwijdingsplastiek).
  • Een besnijdenis (algehele circumcisie).

86% van de te nauwe voorhuiden gaat open na een behandeling met beclametason crème (dermovate crème). Deze zalf bevat een beetje hormonen die de huid soepeler maken. De zalf heeft geen invloed op de rest van het lichaam.

Behandeling met hormoonzalf

Het is belangrijk dat de behandeling met de crème goed verloopt. Uw zoon moet 6 weken lang 2 keer per dag de zalf smeren. Daarbij kunt u uw zoon helpen. Hij gaat daarbij liggen of onderuitgezakt zitten. Laat hem zelf de voorhuid zo ver mogelijk terug halen of doe dit voor hem. Er moet rek op de voorhuid komen, maar het mag net geen pijn doen. Dan ziet u de plek waar de voorhuid te nauw is. Dat is de plek waar u de zalf aan de buitenkant dun smeert. Uw zoon houdt de voorhuid nog een half minuutje vast. De zalf maakt de huid soe­peler. Elke dag zal de voorhuid een beetje verder opengaan. Als de voorhuid eenmaal achter de eikel kan, moet uw zoon die wel weer over de eikel terugschuiven.

Soms zit de voorhuid nog aan de eikel vastgekleefd. Door de behandeling en het vrijkomen van de talg komt dit langzaam los.

Belangrijk is dat als de voorhuid open is, u uw zoon aanleert elke dag een paar keer de voorhuid terug te trekken. Dit kan bijvoorbeeld onder de douche of tijdens het plassen.

Operaties

Soms worden jongens doorverwezen naar de uroloog voor een operatie. De operaties worden in dagbehandeling uitgevoerd op de operatiekamer en onder algehele narcose. De keuze voor een complete besnijdenis of een operatie te kiezen waarbij de voorhuid blijft, heeft te maken met de leeftijd van het kind en wat het kind of de ouders willen.

Bij beide ingrepen is er een kans op een nabloeding of een infectie. Ook kan het resultaat soms tegenvallen. Dan ziet het er anders uit dan u of uw zoon verwacht had. U mag dan altijd contact opnemen met de uroloog.

Een voorhuidsparende operatie

Er zijn 2 manieren om een voorhuid operatief te verruimen. Dat zijn de voorhuidverwijdingsplastiek en de gedeeltelijke besnijdenis.

Voorhuidverwijdingsplastiek

Tijdens deze ingreep worden er in het nauwe gedeelte van de voorhuid op 2 plaatsen sneetjes gemaakt. Die worden daarna weer gehecht. Zo wordt het nauwe gedeelte wat wijder. Dit is een kleine ingreep die onder narcose wordt uitgevoerd. Het kan zijn dat de littekens zichtbaar blijven. Ook kan de voorhuid soms weer te nauw worden.

De voorhuid moet vanaf 2 dagen na de operatie 2 keer per dag naar achteren geschoven worden. Dit kan de eerste dagen gevoelig zijn.

Gedeeltelijke besnijdenis (partiële circumcisie)

Tijdens deze ingreep wordt het deel van de voorhuid met de littekens zo min mogelijk verwijderd. Wel wordt de binnenkant van de voorhuid meestal helemaal weggehaald. Zo blijft het grootste deel van de eikel bedekt met voor­huid. Ook na deze operatie moet de voorhuid 2 dagen na de operatie 2 keer per dag naar achteren geschoven worden. Dit kan de eerste dagen gevoelig zijn.

Na deze ingreep kan de voorhuid weer te nauw worden. In dat geval is het logisch om voor een volledige besnijdenis te kiezen.

Een algehele besnijdenis (radicale circumcisie)

Tijdens deze ingreep wordt zowel de buitenkant van de voorhuid als de binnen­kant helemaal verwijderd. De huid wordt net achter de rand van de eikel gesloten. Na een algehele besnijdenis komt de eikel bloot te liggen. Het voordeel van deze ingreep is dat de kans het grootst is dat uw zoon niet nog eens geopereerd hoeft te worden aan zijn voorhuid. Een nadeel is dat de eikel in de toekomst minder gevoelig kan zijn. Uit onderzoek blijkt niet dat seksueel contact hierdoor verandert.

Preoperatief spreekuur

Wordt uw zoon geopereerd? Dan heeft u voorafgaand aan de operatie met uw zoon een telefonische afspraak op het preoperatieve spreekuur op de polikliniek Anesthesiologie. In de informatie over het Preoperatief Spreekuur en anesthesie leest u er meer over.

Na het bezoek aan het preoperatieve spreekuur kunt u kennismaken op de Verpleegafdeling Kinderen & Tieners 2G. U maakt een afspraak met een (pedagogisch) medewerker via Pedagogischteam2G@mzh.nl.

Voorbereiding

Samen kennis maken met de verpleegafdeling kan helpen. Door samen de tas voor de ziekenhuisopname in te pakken kunt u spelenderwijs zien wat uw zoon wel of juist nog niet heeft begrepen. Voor elke leeftijdsfase zijn er boeken die u kunnen helpen bij het voorbereiden.

Kinderen tussen 4 en 6 jaar hebben vaak vragen of twijfels:

  • Moet ik in het ziekenhuis blijven?
  • Mag ik voor de operatie niets drinken en eten, maar erna wel?
  • Waarom ga ik slapen voor de operatie?
  • Hoe ga ik slapen voor de operatie?
  • Mag ik mijn knuffel en speelgoed meenemen?

Opname

  • U krijgt een afspraak voor de opnamedag thuisgestuurd van de afdeling Opnameplanning.
  • Uw zoon wordt in het ziekenhuis opgenomen op de dag van de operatie. Op de Verpleegafdeling Kinderen & Tieners 2G heeft u een intakegesprek met een verpleegkundige. U krijgt dan informatie over hoe de operatie verloopt.

Nuchter zijn

Vanaf 6 uur voor de operatie mag uw kind niets meer eten en drinken, om ervoor te zorgen dat hij zich niet kan verslikken. In de informatie over het Preoperatief Spreekuur en anesthesie leest u er meer over.

Voor de operatie

Op de Verpleegafdeling Kinderen & Tieners 2G krijgt uw kind speciale operatiekleding aan.

Samen met een medewerker van de verpleegafdeling gaat één van de ouders mee naar de operatiekamer, totdat de anesthesioloog uw kind in slaap brengt. Als uw kind de narcose krijgt toegediend, valt hij snel in slaap.

Na de operatie

  • Na de operatie gaat uw kind naar de uitslaapkamer. Uw zoon heeft een infuus voor vocht en soms voor medicijnen. Als u merkt dat uw zoon oncomfortabel is, vraag dan gerust of de verpleegkundige in de uitslaapkamer met u meedenkt. Wanneer het infuus niet meer nodig is, wordt het door de verpleegkundige verwijderd.
  • De uroloog komt op de uitslaapkamer, of op de verpleegafdeling om te vertellen hoe de operatie is gegaan. Ook maakt de uroloog afspraken met u over wat uw zoon na de operatie wel en niet mag.
  • Om ervoor te zorgen dat uw zoon zo zo comfortabel mogelijk is, krijgt hij paracetamol. Op de operatieafdeling wordt hier al een begin mee gemaakt. Als u weer thuis bent, is paracetamol meestal voldoende.
  • Na de ingreep ziet de eikel er vaak blauw paars verkleurd uit. Dit is normaal. U krijgt vaseline mee om op de eikel te smeren. Dit kunt u doen zolang het schaafwondje nog niet genezen is. Ook kan er een bloeduitstorting optreden. Dit trekt vanzelf weer weg.
  • De dag na de operatie mag uw zoon weer douchen. Baden en zwemmen mag pas 2 weken na de operatie. Door te zwemmen of in bad te gaan, kunnen de hechtingen namelijk te snel oplossen. De eerste week kan uw zoon niet meedoen met sporten of de gymles.

Naar huis

Meestal mag uw zoon op de dag van de operatie naar huis. Dit gebeurt als uw zoon goed wakker is, iets gegeten en gedronken heeft én heeft geplast. U krijgt een controleafspraak, een brief voor de huisarts en een nazorgformulier mee. In een nazorgformulier leest u wat uw zoon thuis wel en niet mag doen.

Neemt u contact op met de huisarts als:

  • Uw zoon pijn aan blijft geven, wondjes rood gaan zien, als er pus of bloed uitkomt en/of erg opgezet raken.
  • Uw zoon koorts heeft (boven de 38,5°)
  • Uw zoon blijft overgeven. Als hij een keer overgeeft is dat niet erg.
  • De pijn niet afneemt maar erger wordt.

Versie: 20180109 Te nauwe voorhuid kind (phimosis) 2024-03

Specialisme: Urologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.