Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Wetenschappelijk onderzoek
  3. Onderzoek doen

Onderzoek doen

Binnen het Martini Ziekenhuis doen we op verschillende manieren wetenschappelijk onderzoek. Bijvoorbeeld om de kwaliteit van behandelingen te verbeteren. Dat doen onze onderzoekers soms ook in samenwerking met studenten. En altijd met ondersteuning van het Wetenschappelijk Instituut van onze Martini Academie.

Samenwerking tussen onderzoekers en studenten

Bij sommige onderzoeken in ons ziekenhuis heeft de onderzoeker alleen de supervisie. De onderzoeker is dan verantwoordelijk, maar doet niet zelf het onderzoek. We zoeken voor de uitvoering dan bijvoorbeeld studenten Geneeskunde of Verpleegkunde.

Vaak gaat het om onderzoeken vanuit een afdeling zelf. Het interessante van deze onderzoeken is dat ze heel goed aansluiten bij wat er gebeurt in het ziekenhuis. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar hoe patiënten een behandeling, onderzoek of zorgpad beleven. Als patiënt in ons ziekenhuis kan gevraagd worden of u deel wilt nemen aan wetenschappelijk onderzoek. Bijvoorbeeld door het invullen van een vragenlijst. Of een studie naar een nieuw medicijn. En een student kan als stagiair veel leren van een onderzoek en veel zelf doen.

Ondersteuning door het Wetenschappelijk Instituut

Om wetenschappelijk onderzoek mogelijk te maken, zorgt het Wetenschappelijk Instituut van de Martini Academie voor ondersteuning. Deze begeleiding geldt in het hele onderzoekstraject. Van advies over het onderzoeksvoorstel tot het bespreken van de resultaten. Ook houdt het Wetenschappelijk Instituut in de gaten of alles volgens de wet en de afgesproken regels gaat.  

Wetten en regels

Elk onderzoek waarbij we patiënten of patiëntgegevens gebruiken, melden we bij het Wetenschappelijk Instituut. Het onderzoek mag pas starten na goedkeuring door de Raad van Bestuur of de Medische Ethische Commissie van het Martini Ziekenhuis:

  • Als een onderzoek onder de wet WMO valt, beslist de Raad van Bestuur over de goedkeuring. De hoofdonderzoeker moet altijd lid zijn van de medische staf van het Martini Ziekenhuis.
  • Als het onderzoek niet onder de wet WMO valt, en dus niet-WMO plichtig is, beslist de Medisch Ethische Commissie. Zij beoordelen de aanvragen in de maandelijkse vergadering en mogen ze dan goedkeuren of afkeuren.

De regels voor medisch wetenschappelijk onderzoek zijn dus streng. U kunt er dan ook gerust op zijn dat al het onderzoek waar u als patiënt aan deelneemt op een veilige manier gebeurt.

Interessante links: 

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.