Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Bypass (omleiding) operatie van de aorta of bekkenslagaders
Terug naar bovenliggende pagina

Bypass (omleiding) operatie van de aorta of bekkenslagaders

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U heeft een afspraak gemaakt voor een bypassoperatie bij een afgesloten bekkenslagader. Deze ader wordt dan omgeleid. Hiervoor zijn verschillende behandelingen mogelijk. In deze folder leest u daar meer over. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Verstopping slagader

De grote lichaamsslagader (aorta) splitst zich. Dit gebeurt ter hoogte van de navel in een linker- en rechterbekkenslagader. De bekkenslagader loopt naar de lies om het been van bloed te voorzien.

Een verstopping van een slagader kan etalagebenen (claudicatio intermittens) veroorzaken. Ook kunt u in rust pijn voelen. Als u een wond krijgt op een been, dan kan die soms niet genezen. Dit komt dan door ernstige doorbloedingsproblemen. Dan kan het nodig zijn om de afgesloten slagader te behandelen.

Mogelijke behandelingen

Er zijn 3 manieren om een afgesloten bekkenslagader te behandelen:

  • Een open operatie, waarbij er een omleiding (bypass) wordt aangelegd.
  • Een endovasculaire ingreep, waarbij er een stent wordt geplaatst.
  • Een hybride ingreep. Hierbij wordt een stent geplaatst en wordt de slagader ook open geopereerd.

Omleidingsoperatie (bypass) van de bekkenslagader

Van de Opnameplanning krijgt u een datum voor de operatie. U krijgt ook een afspraak voor het preoperatieve spreekuur. Tijdens het preoperatieve spreekuur krijgt u informatie over de narcose (algehele anesthesie). Dit gesprek gaat over bijvoorbeeld wel of geen ruggenprik voor pijnstilling (epidurale analgesie). En ook of u fit genoeg bent voor de operatie. In de folders Preoperatief Spreekuur en anesthesie leest u er meer over

De opname

Op de dag van opname meldt u zich op de afdeling die u in uw oproep heeft meegekregen. Op de operatiekamer ontmoet u het volledige operatieteam. Het team bestaat meestal uit een anesthesioloog en anesthesiemedewerker. Verder zijn 2 operatieassistenten, een vaatchirurg en mogelijk een chirurg in opleiding aanwezig. 

Tijdens de operatie

De anesthesioloog brengt u onder algehele narcose. Afhankelijk van wat er met u is afgesproken, wordt er een snee gezet. Deze snede komt in uw zij of vanaf het borstbeen tot aan het schaambeen. De verstopte bekkenslagader wordt dan vervangen door een kunststof prothese. Afhankelijk van waar de verstopping zich bevindt, wordt de bypass gelegd. Dit is vanaf de aorta of bekkenslagader voorbij de verstopping. 

Is met u afgesproken om een omleiding van lies naar lies (cross-over bypass) aan te leggen? Dan wordt er een snee in beide liezen gezet. De bypass loopt dan boven het schaambeen, naar het meest aangedane been.

Duur van de operatie

De operatie duurt een paar uur.

Na de operatie

Als uw toestand het toelaat, gaat u naar de verpleegafdeling voor herstel. Na een operatie rondom de grote lichaamsslagader, gaat u vaak 1 nacht naar een bewaakte afdeling. Dit heet de ICU. Hier ligt u ter observatie.

U heeft een infuus voor vochttoediening, totdat u zelf weer voldoende kunt drinken. Soms is een maagsonde noodzakelijk. Dit is nodig totdat uw maag-darmwerking weer goed werkt. Dit geldt ook voor een urinekatheter. Ook is het mogelijk dat u een (epiduraal) katheter in de rug krijgt voor pijnstilling.

Na de operatie mag u direct onder begeleiding het bed uit. Daarbij is het belangrijk om opbouwend te belasten. De gemiddelde opnameduur is 7 dagen.

Weer naar huis

Na 6 weken komt u terug op de polikliniek. Heeft u koorts? Wordt de wond rood? Komt er troebel vocht uit de wond of voelt u zich ziek? Dan moet u eerder contact opnemen. 

Na een operatie aan een bloedvat is uw conditie vaak minder geworden. Het herstel duurt meestal 2 tot 3 maanden. Het is niet altijd nodig de bypass te vervolgen. U hoort van uw behandelaar of er aanvullend onderzoek of u een follow-up schema krijgt.

Mogelijke complicaties

Er kunnen na iedere chirurgische ingreep complicaties voorkomen op korte of langere termijn. Mogelijke algemene chirurgische complicaties zijn: 

  • Nabloeding 
  • Infectie 
  • Wondgenezingsproblemen 
  • Longontsteking 
  • Vertraagde maag- en darmlediging

Specifieke complicaties

Ook kunnen bij deze operatie de volgende specifieke complicaties optreden:

  • Doorbloedingsstoornissen van de benen, waardoor mogelijk een bijkomende operatie noodzakelijk is. In zeldzame gevallen kan dit leiden tot een amputatie.
  • Doorbloedingsstoornissen van de nieren met het risico op (permanente) dialyse. Hierdoor is een bijkomende operatie mogelijk noodzakelijk.
  • Doorbloedingsstoornissen van de darmen, waardoor mogelijk een bijkomende operatie noodzakelijk is. 
  • Ongeveer 5 procent van de patiënten die deze ingreep ondergaat, loopt het risico binnen 30 dagen aan de gevolgen ervan te overlijden.

Endovasculair herstel bekkenslagader

Eerst overlegt u met uw behandelend arts. U besluit samen dat u een endovasculaire (dotter)behandeling van de bekkenslagader krijgt. Daarna wordt u aangemeld bij de Opnameplanning. U krijgt dan bericht op welke dag uw opname is. Op de dag van opname meldt u zich op de afdeling. Soms krijgt u eerst aanvullend bloedonderzoek.

De behandeling

De ingreep vindt meestal plaats op de interventiekamer op de Radiologieafdeling. En soms op de operatiekamer, bij hybride herstel. Eerst krijgt u een snelwerkende lokale verdovingsinjectie in uw lies/liezen. Daarna verkrijgt de arts met een naaldje toegang tot de liesslagaders.

De arts probeert langs de aangedane delen van de bekkenslagaders te komen. Hiervoor gebruikt de arts draden en buisjes. Hiervoor moeten vaak een paar foto’s van de bloedvaten worden gemaakt. Het aankleuren van de slagaders gebeurt met contrastmiddel. Dit is een soort kleurstof voor röntgenfoto’s. Vaak zorgt dit voor een warm gevoel in uw onderbuik of benen. 

Dotteren

Lukt het om de verstopping of vernauwing te passeren? Dan wordt er een ballon opgeblazen om het vat weer doorgankelijk te maken. Dit heet dotteren. Vaak wordt er ook een stent geplaatst. Als de ingreep klaar is, worden de gaten in de liesslagader dichtgemaakt. Dit gebeurt met een speciale plug dichtgemaakt. Soms krijgt u een extra drukverband. 

Weer naar huis

Na de ingreep gaat u terug naar de verpleegafdeling. Daar heeft u 2 tot 3 uur bedrust, waarna u onder begeleiding uit bed mag. Bij goed herstel kunt u dezelfde dag naar huis. 

Is de behandeling onderdeel van een uitgebreider behandelplan? Dan kan het zijn dat u langer in het ziekenhuis moet blijven. Ook bij een gecombineerde ingreep (hybride herstel) kan de opnameduur langer zijn. Dit is meestal 3 dagen.

Het resultaat

Na 6 weken komt u terug op de polikliniek om te bespreken hoe de klachten herstellen. Als u wonden heeft, dan komt u vaak eerder terug.

Mogelijke complicaties

Er kunnen bij iedere chirurgische ingreep complicaties voorkomen. Mogelijke complicaties zijn: 

  • Nabloeding van de lies waarvoor chirurgisch sluiten (overhechten) noodzakelijk kan zijn.
  • Doorbloedingsstoornissen van de benen, waardoor mogelijk een bijkomende operatie noodzakelijk is. In zeldzame gevallen kan dit leiden tot een amputatie.

20230056 Bypass (omleiding) operatie van de aorta of bekkenslagaders 7-12-2023

Specialisme: Vaatchirurgie Chirurgie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.