Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Artrose van de duimbasis
Terug naar bovenliggende pagina

Artrose van de duimbasis

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

In overleg met de plastisch chirurg heeft u een afspraak gemaakt voor een behandeling van artrose van de duimbasis. In deze folder kunt u lezen hoe deze operatie gaat en hoe u zich voorbereidt. De folder is een aanvulling op het gesprek met uw plastisch chirurg.

Artrose van de duimbasis

Artritis en artrose zijn aandoeningen van de gewrichten. Normaal gesproken zijn de uiteinden van de botten in een gewricht bedekt met kraakbeen. Dat kraakbeen zorgt ervoor dat de botten soepel en pijnloos over elkaar heen glijden. Bij artrose slijt het kraakbeen en gaan de botten tegen elkaar wrijven. Dit wordt ook wel degeneratieve artritis genoemd. U krijgt klachten en uiteindelijk gaat het gewricht kapot. 

In de hand ontstaat artrose vaak in het basisgewricht van de duim. Dit basisgewricht is een klein handwortelbeentje en het eerste van de 3 duimbeentjes. Door de vorm van deze beentjes kan uw duim veel kanten op bewegen. Zo kunt u bijvoorbeeld gemakkelijk iets vastpakken met duim en vingers. Dit heet de pincetgreep. 

Vrouwen krijgen deze aandoening vaker dan mannen, meestal na hun veertigste. Heeft u al eens iets aan het gewricht gehad, zoals een breuk of een verstuiking? Dan heeft u later meer kans op artrose.

Symptomen en klachten

Het eerste symptoom van artrose van de duimbasis is pijn bij het vastpakken van voorwerpen met uw duim en vingers. Bijvoorbeeld bij het openen van potjes of het omdraaien van sleutels. U voelt dan ook sneller pijn bij zwaar werk waarbij u uw hand gebruikt en bij weersveranderingen. Bijvoorbeeld als het snel warmer of kouder wordt of als het regent. Als de ziekte erger wordt, doet een beetje bewegen al pijn. U heeft minder kracht in uw duim en uw duim kan dikker worden. Het gewricht wordt groter en lijkt uit de kom te gaan. Dan kunt u het gewricht bijna niet meer bewegen. 

Als de artrose vroeg wordt ontdekt, kunnen de symptomen meestal verdwijnen. Bijvoorbeeld door zo min mogelijk te bewegen of met behulp van een spalkje. Of geneesmiddelen die de zwelling tegengaan. In ernstige gevallen moet u geopereerd worden.

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u zich op de operatie voorbereidt. Hieronder leest u hoe u dat doet.

Preoperatief spreekuur

1 tot 3 maanden voor de operatie krijgt u een vooronderzoek. Dit heet het preoperatieve spreekuur. U wordt met een brief uitgenodigd door de Opnameplanning. In de folders Preoperatief Spreekuur en Anesthesie leest u meer.

Medicijngebruik

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, zoals Sintrom of Ascal? Dan meldt u dit tijdens het preoperatieve spreekuur. U moet vóór de operatie namelijk met deze medicijnen stoppen. De dag na de operatie mag u er weer mee beginnen. Instructies hierover krijgt u van de plastisch chirurg.

Nuchter zijn

Op de dag van de operatie is het belangrijk dat u nuchter naar het ziekenhuis komt. Lees meer over nuchter zijn. Hoe de dagbehandeling verloopt, leest u in de folder Dagopname.

Vervoer regelen

U mag zelf niet rijden of alleen aan het verkeer deelnemen. Dit heeft niet alleen met de verdoving te maken, maar ook met de geopereerde hand die in een gipsverband zit. U bent dan namelijk niet verzekerd. U zorgt er dus voor dat iemand u naar huis kan brengen. Ongeveer 2 uur na de operatie mag u onder begeleiding naar huis. Soms moet u wat langer blijven. Dat beoordeelt de plastisch chirurg.

Kleding en sieraden

U draagt geen sieraden tijdens de operatie. Die kunt u het beste thuis laten. Na de operatie wordt een gipsverband aangelegd. U kunt daarom het beste kleding dragen met wijde mouwen.

De operatie

Vóór de operatie wast u op de afdeling uw hand goed schoon. De operatie wordt meestal uitgevoerd met een plaatselijke verdoving. Dit gebeurt vaak via een prik in de oksel. Voor deze verdoving wordt uw oksel vooraf geschoren. 

U krijgt een strakke band om uw bovenarm. Deze band zorgt ervoor dat er geen bloed in de arm stroomt. Op die manier kan de plastisch chirurg de operatie beter uitvoeren. Dan bepaalt de plastisch chirurg het gebied van de incisie (sneetje). Bij de operatie wordt het kleine handwortelbeentje verwijderd. Dat zorgt ervoor dat de botten niet meer over elkaar schuren, waardoor u minder pijn voelt. U kunt uw hand dan nog wel bewegen. Op de plaats van het verwijderde handwortelbeentje wordt een opgerold stukje pees achtergelaten. Deze pees haalt de plastisch chirurg uit uw onderarm. Na het hechten van de wond krijgt u een gipsspalk.

Weer naar huis

Als u weer gevoel heeft in uw arm en uw hand mag u naar huis.

Draagdoek (mitella)

Uw arm komt in een draagdoek (mitella). Als u pijn heeft, dan mag u paracetamol nemen. De eerste week moet u de arm in de draagdoek dragen.

Beweging

Het is goed om uw vingers zo veel mogelijk te bewegen. Strek bijvoorbeeld uw geopereerde hand af en toe ver boven uw hoofd. Dat is goed voor de bloedsomloop en het zorgt ervoor dat de schouder en elleboog niet stijf worden. Deze bewegingen kunnen geen schade aan uw hand veroorzaken.

Douchen en baden

U moet het verband droog houden. Bij het douchen of baden kunt u er een plastic zak omdoen.

Gips

De gipsspalk wordt na 1 week vervangen door een kunststof gips. Dit doet de gipsverbandmeester. Na nog eens 2 weken wordt dit kunststof gips weer verwijderd en krijgt u een afneembare brace. Daarna wordt u doorverwezen naar de handtherapeut. De handtherapeut vertelt u hoe de revalidatie verloopt en geeft u oefeningen. 6 weken na de operatie krijgt u een controleafspraak bij de plastisch chirurg.

Lange herstelperiode

U moet beseffen dat het herstel van de operatie lang kan duren. Wanneer u veel of zwaar werk met uw handen doet, duurt het soms wel 6 maanden totdat u dit pijnvrij kunt doen.

Mogelijke complicaties

Bij elke handoperatie kunnen complicaties voorkomen, zoals bloeduitstortingen en infecties. Ook kan de wond te langzaam genezen of kan er weefsel afsterven. De gevoelszenuwen van de duim kunnen bij een operatie beschadigen. Hierdoor voelt uw duim anders aan. Een niet veel voorkomende complicatie is dystrofie. Bij dystrofie krijgt u een combinatie van pijn, zwelling en verkleuring. En ook zweten van de hand en stijfheid van de vingers. Als dit gebeurt, moet het meteen worden behandeld. Neem bij klachten daarom direct contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie.

Tot slot

Voor directe vragen aan de verpleegkundige kunt u op alle doordeweekse dagen tussen 08.30 en 09.30 contact opnemen met nummer (050) 524 7027

Versie: 1260322 Artrose van de duimbasis 08-2023

Specialisme: Plastische Chirurgie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.