Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

Tieleman, Robert Cardioloog Cardiologie
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Pacemakerimplantatie

Pacemakerimplantatie

De specialist heeft met u besproken dat u een pacemaker nodig heeft. Dit is een apparaatje dat uw hart ondersteunt als de ritme- en geleidingsstoornis niet (meer) met medicijnen te behandelen is. De pacemaker wordt operatief onder de huid – boven de linker of rechter borstspier – geplaatst. Voor deze ingreep verblijft u 2 dagen in het ziekenhuis.

Voorbereiding

Via de functieafdeling Cardiologie krijgt u een oproep voor opname. Van de cardioloog heeft u advies gekregen over het gebruik van de medicijnen in de periode voor de operatie.

Opname

Op de dag van opname gaat u naar de verpleegafdeling Cardiologie. Een dag voor de operatie wordt een borstfoto en een ECG (hartfilmpje) gemaakt. Ook wordt er bloed bij u afgenomen. U krijgt plakkers op uw borst om het hartfilmpje te registreren. Ook krijgt u alvast een infuusnaaldje in uw arm of hand.

Operatiedag

De cardioloog heeft met u besproken aan welke kant u de pacemaker krijgt. De operatie vindt plaats onder algehele narcose of plaatselijke verdoving. Welke verdoving u krijgt, heeft de cardioloog ook vooraf met u besproken.

Lokale verdoving

  • Operatie ’s ochtends: U bent vanaf 8.00 uur nuchter. Insuline afhankelijke diabetespatiënten die om 8.00 uur een pacemakerimplantatie ondergaan mogen geen insuline spuiten.
  • Operatie ’s middags: U moet vanaf 10.00 uur nuchter zijn.

Algehele verdoving

U moet vanaf 24.00 uur nuchter zijn.

Goed om te weten

  • Voor de operatie doet u uw sieraden af. Als u make-up op heeft, verwijdert u die ook.
  • Het is verder belangrijk om voor de implantatie goed uit te plassen op het toilet.
  • Vervolgens trekt u een OK-hemd aan en doet een OK-muts op. Ondergoed en sokken mag u aanhouden.

Na de operatie

Na de ingreep gaat u terug naar de verpleegafdeling. U ligt aan de hartbewaking om de samenwerking tussen uw hart en de pacemaker te controleren. De verpleegkundige controleert regelmatig uw pols, bloeddruk, temperatuur en de wond. Zo nodig wordt er een röntgenfoto van uw borst gemaakt.

Na de operatie krijgt u een mitella om de arm aan de implantatiezijde. De arm aan de implantatiekant mag u wel voorzichtig gebruiken voor brood smeren, drinken etc., maar u mag de arm niet onnodig belasten. De eerste 3 dagen mag u de arm niet boven schouderhoogte optillen. U kunt de draden van de pacemaker dan lostrekken. Daarna zitten ze vast genoeg onder de huid.

De dag na de operatie wordt er een ECG gemaakt en een röntgenfoto van de borst. Ook vindt die dag de eerste pacemakercontrole plaats.

Nazorg

Als alle controles goed zijn mag u de dag na de pacemakerimplantatie naar huis. Als u een pleister heeft, vervangt de verpleegkundige deze op de dag van ontslag. Thuis mag u de pleister na 2 dagen verwijderen.

Bij roodheid rondom de wond, pijn of koorts moet u contact opnemen met de huisarts. Na ontslag komt u naar het ziekenhuis terug voor de periodieke controles. De pacemakerlaborant kijkt dan of de pacemaker goed werkt en u wordt onderzocht door de cardioloog.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Eerste afspraak
2 weken
Specialisme: Cardiologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.