Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

Tieleman, Robert Cardioloog Cardiologie
  1. Home
  2. Specialismen en behandelcentra
  3. Cardiologie

Cardiologie

Het specialisme Cardiologie onderzoekt en behandelt alle hartaandoeningen. U kunt hier terecht voor de beste hartzorg.

Het hart is de motor van ons lichaam. Heeft u pijn op de borst, hartkloppingen, last van kortademigheid of andere klachten die op een hartaandoening kunnen wijzen? Dan verwijst de huisarts u naar Cardiologie. Bij Cardiologie zijn wij gespecialiseerd in hartaandoeningen. Deze ziekten kunnen ernstige gevolgen hebben.

Aandachtsgebieden

Afhankelijk van uw klachten bieden wij u diverse behandelingen en onderzoeken. U kunt met diverse hartaandoeningen bij ons terecht. Daarnaast hebben onze cardiologen speciale aandachtsgebieden, zoals:

  • Atriumfibrilleren / ritmestoornissen 
  • Echocardiografie, CT en MRI
  • Hartfalen
  • Hartinfarcten en aderverkalking
  • Nucleaire cardiologie
  • Pacemakers/ICD’s
  • Preventie: voorkomen van hart- en vaatziekten
  • Sportgeneeskunde
  • Vrouwenhart

Voor de behandeling van patienten met  atriumfibrilleren, andere ritmestoornissen, pacemaker, ICD of CRT-D implantatie heeft Martini Ziekenhuis een topklinische erkenning. Een topklinische erkenning betekent dat er unieke zorg op hoog niveau geleverd wordt. De zorgprofessionals hebben veel kennis van deze behandelingen.

Samenwerking in HartNet

Hartpatiënten in Groningen en Drenthe kunnen rekenen op de beste hartzorg. De samenwerkende ziekenhuizen en huisartsen in HartNet zorgen daarvoor. HartNet is een samenwerkingsverband tussen het Martini Ziekenhuis, Ommelander Ziekenhuis Groningen, Treant Zorggroep, Universitair Medisch Centrum Groningen en het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Als het kan, krijgt u uw hartzorg zo dicht mogelijk bij huis. Als het nodig is, gebeurt een behandeling iets verder weg.

De cardiologen werken ook nauw samen met de huisartsen. Dat kan betekenen dat u voor verdere begeleiding en behandeling teruggaat naar uw huisarts. Dit kan, omdat er goede samenwerking en behandelafspraken zijn zodat ook de huisartsen goede zorg kunnen leveren aan hartpatiënten. Samen zorgen wij voor de beste hartzorg in Groningen en Drenthe.

Praktische informatie Voor u

Meest gezochte Behandelingen en onderzoeken

Samen met uw arts heeft u besloten om een echocardiografisch onderzoek (TTE) te laten doen. Met een TTE onderzoeken we hoe uw hart werkt en hoe de hartkleppen functioneren. Het is een pijnloos onderzoek waarvoor u naar de Cardiologie functieafdeling komt. Dit onderzoek duurt ongeveer 20-30 minuten.

Meer informatie over 'Echocardiografisch onderzoek (TTE)'

Met dit onderzoek wordt gekeken of u vernauwingen heeft in de kransslagaders om het hart. Ook de hartkleppen en de hartfunctie worden onderzocht. Dit gebeurt met contrastvloeistof via een dun slangetje in een ader. Daarvoor maken we een klein sneetje in uw lies of pols.

Meer informatie over 'Hartkatheterisatie (CAG)'

Om te zien hoe uw hart reageert op inspanning heeft u met uw arts gekozen voor een ergometrie of fietstest. Tijdens dit onderzoek wordt een hartfilmpje gemaakt terwijl u op een hometrainer fietst. Uw hartactiviteit en inspanning worden hierbij gemeten. 

Meer informatie over 'Ergometrie (fietstest)'

De meeste pacemakers gaan 6 tot 8 jaar mee. Daarna worden ze vervangen. U wordt dan opnieuw geopereerd. Meestal onder plaatselijke verdoving. De elektrodedraden gaan veel langer mee dan de pacemaker zelf. De vervanging van de elektrodedraden is een kleine ingreep onder plaatselijke verdoving. In beide gevallen blijft u 1 tot 2 dagen in het ziekenhuis.

Meer informatie over 'Pacemaker of draden vervangen'
Atriumfibrilleren (ook wel boezemfibrilleren) is een van de meest voorkomende hartritmestoornissen. Op de polikliniek Atriumfibrilleren onderzoekt een behandelteam de oorzaak. De verschillende gesprekken en onderzoeken zijn zoveel mogelijk op één dag. Na afloop krijgt u direct de diagnose en een voorstel voor een behandelplan.

 

Meer informatie over 'Atriumfibrilleren'
Bekijk alle behandelingen en onderzoeken

Bijbehorende specialismen

Gevel van het Martini Ziekenhuis met de gangen op meerdere verdiepingen

Ontwikkelingen in ons vakgebied

Bekijk alles

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.