Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

Tieleman, Robert Cardioloog Cardiologie
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. ICD-controle

ICD-controle

Uw behandelend arts, de ICD-laborant of de functieafdeling Cardiologie maakt in overleg met u een afspraak voor een controle van de ICD. Hierbij wordt gekeken welk merk ICD en welke ICD-draden bij u zijn geïmplanteerd. De controle van de ICD is pijnloos.

Tijdens de controle neemt de laborant met u uw ICD-status door. Hierbij wordt gekeken welk merk ICD en welke ICD-draden bij u zijn geïmplanteerd. Ook bekijkt de laborant de voorgeschiedenis, de laatste meetwaarden en bijzonderheden. Trek de dag van het onderzoek bovenkleding aan die u gemakkelijk aan en uit kan doen. Verder zijn er geen speciale voorbereidingen nodig.

Onderzoek

De laborant roept u op uit de wachtkamer. U neemt plaats op de onderzoeksbank of u blijft in de rolstoel zitten. De laborant vraagt hoe het met u gaat, hoe uw inspanningsvermogen is en of u klachten heeft (gehad) sinds het vorige onderzoek (duizeligheid, bewustzijnsverlies, kloppen in de keel, pijn op de borst en hartkloppingen).

Met controleapparatuur wordt contact gemaakt met de ICD om de gegevens in het geheugen uit te lezen. Afhankelijk van het type ICD is uit te lezen of u hartritmestoornissen heeft gehad en de reactie van de ICD daarop om het hartritme te normaliseren, de batterijstatus, meetwaarden, en instellingen. De laborant controleert de parameters van de ICD en past deze zo nodig aan.

Na het onderzoek

Een ICD-controle heeft geen schadelijke bijwerkingen. Na afloop van het onderzoek kunt u op eigen gelegenheid weer naar huis. NB: U mag zelf pas weer autorijden als u na de implantatie uw rijbevoegdheid weer terug heeft gekregen.

Uitslag

Van de laborant krijgt u de uitslag van de technische controle. Na controle van uw ICD worden al uw gegevens genoteerd in de ICD-status. Na de technische controle krijgt u een hartfilmpje op de poli Cardiologie. Daarna gaat u voor controle naar een ICD implanterende cardioloog.

In overleg met u wordt een nieuwe afspraak gepland voor de volgende ICD-controle. Normaal gesproken vinden de ICD-controles plaats:

  • direct na implantatie
  • 1 dag na implantatie
  • defibrillatietest (DFT-test) 1 maand na implantatie
  • 2 maanden na implantatie
  • vervolgens iedere 6 maanden.

Belangrijk

Neem zelf contact op met de cardioloog als:

  • de ICD een schok heeft afgegeven;
  • u een ernstige ritmestoornis merkt of als u buiten bewustzijn bent geraakt;
  • de ICD pieptonen afgeeft;
  • ontstekingsverschijnselen aan de borst en rond het litteken;
  • u de medicijnen niet goed meer verdraagt en uw huisarts u anderen medicijnen wil voorschrijven;
  • u een ultrakorte golf (UKG)- behandeling, bestraling, onderzoek met magneetscanner (MRI) of een grote medische ingreep of een ingreep onder algehele narcose wilt ondergaan.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Onderzoek Wachttijd tot
ICD-controle
Eerste afspraak
1 week
Specialisme: Cardiologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.