Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Hartrevalidatie

Hartrevalidatie

U heeft een dotterbehandeling, hartinfarct, bypassoperatie, klepoperatie of ICD gehad. In het Martini Ziekenhuis vinden we goede nazorg dan belangrijk. Dit doen we tijdens de hartrevalidatie. Na uw ontslag uit het ziekenhuis wordt u automatisch aangemeld voor hartrevalidatie via de cardioconsulent of cardioloog.

De revalidatie

Ongeveer 2 na uw ontslag uit het ziekenhuis komt u bij de cardioconsulent op de Post Event Poli. De cardioconsulent is uw vaste contactpersoon. U kunt na hartklachten veel vragen hebben. Met de consulent kunt u alles bespreken. Van uw werk tot uw medicijnen, uw gevoelens na de behandeling of omgaan met nieuwe beperkingen. De consulent start het hartrevalidatieprogramma daarna voor u op. Hierin zitten een aantal vaste onderdelen, naast optionele onderdelen zoals hulp bij het stoppen met roken.

Ongeveer 2 maanden na uw opname in het ziekenhuis komt u op het poliklinisch spreekuur bij de cardioloog. Ook tijdens de revalidatie blijft de cardioloog uw behandelend specialist. Het hartrevalidatieteam bestaat verder uit de cardioconsulent, fysiotherapeut, diëtist, medisch psycholoog en medisch maatschappelijk werker.

Vaste onderdelen

Het revalidatieprogramma bestaat uit meerdere onderdelen. Van fit worden door bewegen tot emotioneel weer in balans komen.

Bewegen met FIT

FIT is het beweegprogramma van de afdeling Fysiotherapie. Hiervoor krijgt u eerst een fietstest. Samen met de fysiotherapeut bepaalt u wat u wilt bereiken. Zo kunt u fitter worden door te bewegen in een groep. Ook is er ruimte voor ontspanningsoefeningen en het overwinnen van angsten. De fysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van mensen met hartproblemen. 

Meer over het beweegprogramma

Emotioneel sterker met Hart op weg naar beter!

Hart op weg naar beter! is het programma van de afdeling Medische Psychologie. Het kan u helpen om emotioneel weer in balans te komen en om uw normale leven weer op te pakken. De psycholoog is gespecialiseerd in mensen met hartproblemen. U bepaalt zelf wat u zou willen verbeteren. Zoals gevoelens van angst en onzekerheid verminderen, omgaan met stress of het volhouden van nieuwe leefgewoontes. Heeft u veel last van meerdere psychische problemen? Dan zijn ook een aantal individuele gesprekken met een psycholoog mogelijk.

Info-module

De polikliniek Cardiologie organiseert maandelijks de voorlichtingsbijeenkomst Info-module. Deze bijeenkomst is in groepsverband en kunt u bijwonen samen met uw partner of familielid. De cardioloog, diëtist, psycholoog, fysiotherapeut en cardioconsulent geven ieder een presentatie en beantwoorden vragen.

Optionele onderdelen

Naast de vaste onderdelen kunnen we u ook ondersteunen bij het stoppen met roken of afvallen.

Rookstoppoli

De rookstoppoli  hoort bij de hartrevalidatie en wordt verzorgd door de polikliniek Longziekten. U wordt naar de Rookstoppoli doorverwezen als dat nodig is. Het is een intensief programma van 3 maanden. Hierbij komt u in een groep van 13 personen 9 keer bij elkaar. Samen stoppen met roken versterkt het gevoel dat u niet alleen staat.

Diëtist

Onze diëtist is gespecialiseerd in het behandelen van overgewicht en obesitas. Overgewicht is een groot risico voor uw hart en vaten. Met obesitas of een BMI hoger dan 30, kunt u worden doorverwezen naar de diëtist. U krijgt hier een jaar lang begeleiding bij afvallen en nieuwe gewoonten aanleren.

Afronding

Na het afronden van het FIT-programma krijgt u nogmaals een inspannings- of fietstest. De cardioloog en de huisarts ontvangen hiervan de uitslag. Na 1 jaar sluit u de begeleiding bij de diëtist af. Met de psycholoog overlegt u hoelang de behandeling nodig is. Na 1 jaar komt u terug bij de cardioloog voor een afrondend gesprek.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.