Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

Gevel van het Martini Ziekenhuis met de gangen op meerdere verdiepingen
  1. Home
  2. Specialismen en behandelcentra
  3. Darmkanker

Darmkanker

Als u hoort dat u darmkanker heeft, komt er veel op u af. Darmkanker komt vaak voor en kunnen we gelukkig steeds beter behandelen. Samen met u kijken we welke behandeling het beste bij u past. Bij ons expertiseteam bent u dan ook in de juiste handen.

Darmkankerzorg in het Martini Ziekenhuis

Het expertiseteam Darmkanker onderzoekt en behandelt de meeste darmkankerpatiënten van Noord-Nederland. We behandelen dikke darmkanker en endeldarmkanker met de nieuwste technieken, zoals robotchirurgie. Tijdens het hele zorgtraject krijgt u een vast contactpersoon, een verpleegkundig casemanager. Door het zorgpad is alle zorg zo goed mogelijk op elkaar afgestemd en heeft u duidelijkheid over wat u kunt verwachten. Dat is wel zo prettig voor u.

Alle informatie in een app

De informatie die op u af komt kan overweldigend en onoverzichtelijk zijn. Daarom biedt GE Oncologie u MediMapp aan. MediMapp is een app waarin u kunt zien welke afspraken er zijn gepland en welke voorbereidingen hiervoor nodig zijn. Ook vindt u hier veel aanvullende achtergrondinformatie. 

Praktische informatie Voor u

Meest gezochte Behandelingen en onderzoeken

U heeft symptomen die op darmkanker kunnen wijzen. In het Martini Ziekenhuis vinden we het belangrijk dat u tijdens de onderzoeken en behandelingen niet onnodig vaak naar het ziekenhuis hoeft te komen. Of hoeft te wachten. De afspraken zijn zo goed mogelijk op elkaar afgestemd. Ook hebben de verschillende specialisten onderling veel contact en heeft u één vast aanspreekpunt, de verpleegkundig casemanager. Samen heet dit het Zorgpad darmkanker. 

Meer informatie over 'Darmkanker (zorgpad)'

Samenvatting

Bij een coloscopie onderzoekt uw behandelend arts de dikke darm. Dat gebeurt met een soepele slang met een camera, die via de anus naar binnen gaat. Hiermee kan de arts de binnenkant van uw dikke darm bekijken. Voor een coloscopie moet uw dikke darm goed schoon zijn. Daarom is een goede voorbereiding heel belangrijk. U krijgt laxeermiddelen om uw darmen schoon te maken. Tijdens de coloscopie krijgt u een roesje. Het onderzoek vindt plaats op het Endoscopiecentrum en duurt ongeveer 30 minuten. Na afloop verblijft u 1,5 tot 2 uur op de dagverpleging om bij te komen. U hoort de uitslag tijdens een gesprek of u krijgt een formulier met de uitslag mee naar huis. De kans op complicaties is klein.

Meer informatie over 'Coloscopie (inwendig onderzoek dikke darm)'

Samen met uw arts heeft u gekozen voor chemotherapie en/of immunotherapie. Chemotherapie is de behandeling van kanker met celdodende of celdelingremmende medicijnen: cytostatica. Door cytostatica kan de kanker genezen of kunnen tumoren kleiner worden. 

Meer informatie over 'Chemotherapie'

Samen met uw arts heeft u gekozen voor een behandeling van kanker met bestraling. Dit heet radiotherapie. Tijdens de behandeling wordt het kankerweefsel door de huid heen bestraald met röntgenstraling. Dit gebeurt heel precies. Zo wordt gezond weefsel zo weinig mogelijk beschadigd. Radiotherapie kan de tumor en/of uitzaaiingen kleiner maken of laten verdwijnen.

Meer informatie over 'Radiotherapie (bestraling)'
Bekijk alle behandelingen en onderzoeken

Downloads en andere pagina's

Ervaringen van een patiënt

Paul De Puyt Ervaringsverhaal

‘Ik ben niet ziek, ik draag alleen een ziekte met me mee’

Paul

‘Je conditie is je belangrijkste wapen. Sleep jezelf naar buiten als je de kracht hebt, hoe moeilijk het ook is.’ Het woord is aan Paul (59), een bijzonder positief mens met een natuurlijke nieuwsgierigheid naar wat mensen beweegt. Sinds 2018 komt hij regelmatig in het Martini Ziekenhuis, nadat hij de diagnose darmkanker met uitzaaiingen naar de lever kreeg. ‘Het is zeker geen pretje om elke twee weken een chemokuur toegediend te krijgen, maar er werd goed meegedacht en er is zoveel soepelheid op de Oncologie afdeling, dat het bijna leuk is om erheen te gaan. Natuurlijk is het een wisselwerking,...

Lees het hele verhaal
Dhr. Boersma

‘Ik zag af van de operatie en de arts steunde mij daarin.’

Gerrit Jannes Boersma

Begin 2019 nam Gerrit Jannes Boersma (76) deel aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. De Hoogezander maakte zich geen enkele zorgen over de uitslag. ‘Ik voelde me prima, ik had nergens last van.’ Toch werd er wel degelijk bloed in Boersma’s ontlasting aangetroffen. Kort daarop meldde hij zich bij de polikliniek Maag-, darm- en leverziekten (MDL) in het Martini Ziekenhuis.

Lees het hele verhaal
Gevel van het Martini Ziekenhuis met de gangen op meerdere verdiepingen

Ontwikkelingen in de darmkankerzorg

17-03-2021

Geavanceerde methode kan ingrijpende darmoperatie voorkomen

Het Martini Ziekenhuis gebruikt de methode endoscopische Full Thickness Resection (eFTR) om darmtumoren tot twee centimeter groot te verwijderen. Daarmee blijft jaarlijks tot dertig patiënten met darmkanker een - ingrijpende - darmoperatie bespaard. eFTR is namelijk een soort kijkoperatie gecombineerd met het direct verwijderen van een poliep en een klein deel van de darmwand.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.