Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Darmkanker (zorgpad)

Darmkanker (zorgpad)

U heeft symptomen die op darmkanker kunnen wijzen. In het Martini Ziekenhuis vinden we het belangrijk dat u tijdens de onderzoeken en behandelingen niet onnodig vaak naar het ziekenhuis hoeft te komen. Of hoeft te wachten. De afspraken zijn zo goed mogelijk op elkaar afgestemd. Ook hebben de verschillende specialisten onderling veel contact en heeft u één vast aanspreekpunt, de verpleegkundig casemanager. Samen heet dit het Zorgpad darmkanker. 

Start zorgpad

Bij de onderzoeken en behandelingen is een team met een internist-oncoloog, maag-darm-leverarts, chirurg, radioloog, patholoog, radiotherapeut, stomaconsulent en verpleegkundig casemanager betrokken. De verpleegkundig casemanager is tijdens het hele traject uw vaste aanspreekpunt. U krijgt een eigen map (PID) met alle informatie en ruimte voor aantekeningen of afspraken.

U ziet eerst de verpleegkundig casemanager. Zij maakt afspraken voor extra onderzoeken en vervolggesprekken met de specialisten. Tijdens de afspraken is het altijd goed om uw partner of naaste mee nemen. Samen horen en onthouden jullie meer. Ook is steun prettig.

Onderzoek

U krijgt altijd een uitgebreid bloedonderzoek. Daarnaast kan ook een van de volgende onderzoeken nodig zijn:

De verschillende specialisten bespreken de uitslag samen en maken een behandelplan. Uw verpleegkundig casemanager is hierbij. Na dit overleg bespreekt uw arts samen met u de uitslag en het behandelplan.

De diagnose darmkanker kan veel met u en uw partner of familie doen. Daarom is er voor u en uw naasten ook aandacht en steun in deze spannende tijd. De verpleegkundig casemanager geeft graag antwoord op vragen of biedt een luisterend oor als u dat nodig heeft. Zij is er voor u en makkelijk bereikbaar.

Behandelingen

De behandeling bij darmkanker is vaak een operatie. Dit gebeurt meestal binnen 3 weken na de uitslag van de onderzoeken. Welke operatie dit wordt, hangt af van de plek van de tumor, de soort tumor en hoever de kanker zich heeft ontwikkeld. Samen met uw arts bespreekt u de mogelijkheden.

De operatie kan ook worden gedaan als genezen niet meer mogelijk is. Dan helpt de behandeling om uw klachten wat te verlichten.

Na de operatie kan ook nog chemotherapie worden ingezet. Of dit u extra kan helpen, hangt af van de uitslag van de operatie en het weefselonderzoek.

De operatie

Voorbereiding

Voor de operatie ziet u de chirurg tijdens een afspraak op de polikliniek Chirurgie. Dit is een andere arts, dan diegene waarbij u darmonderzoek heeft gedaan. Ook heeft u een afspraak op het preoperatief spreekuur. Hier bespreekt u de verdoving (narcose), hoe u zich thuis kunt voorbereiden en wat er na de operatie gebeurt.

De operatie

Tijdens de operatie haalt de chirurg de tumor en een ruim stuk daaromheen weg. Met darmweefsel, lymfeklieren, lymfevaten en bloedvaten. Zo is de kans op genezing het grootst. Dit weefsel wordt onderzocht door de patholoog. Tijdens de operatie kan soms een stoma worden aangelegd. Hierover heeft u van de stomaconsulente dan al informatie gekregen.

Op de verpleegafdeling

U blijft ongeveer 2 tot 5 dagen in het ziekenhuis. Na de operatie helpen de diëtist, de fysiotherapeut en de verpleegkundigen u om zo snel mogelijk te herstellen. Hiervoor is bewegen en goede voeding belangrijk. Heeft u een stoma gekregen? Van de stomaconsulente krijgt u informatie, tips en antwoord op uw vragen.

Nazorg

Na de operatie heeft u een controleafspraak met uw behandelend arts. U krijgt hierbij de uitslag van het weefselonderzoek als dit nog niet bekend was tijdens uw opname bij ons. Ook bespreken we met u of een nabehandeling nodig is. Als de hechtingen kunnen worden verwijderd gebeurt dit ook tijdens deze afspraak. Anders kan de huisarts dit doen.

Herstellen

Herstellen na de darmoperatie heeft tijd nodig. Naast de operatie kunnen ook de onderzoeken en spannende tijd rond de uitslag veel energie hebben gekost. Hoe snel u herstelt hangt af van uw leeftijd, conditie en de grootte van de operatie.

Thuis mag u alles eten en drinken. Bij een stoma volgt u het dieet dat u heeft gekregen. De thuiszorg helpt u bij het verzorgen van uw stoma tot u dit zelf kunt.

Video: Oefeningen na een buikoperatie

U dient cookies te accepteren voordat we deze inhoud aan u kunnen laten zien

Contact bij klachten

Als u last heeft van meer dan 38°C koorts, verstopping, blijvende misselijkheid, buikpijn of een rode en warm aanvoelende wond, neem dan contact op met de huisarts.

 

Praktische informatie Voor u

Maag-, Darm-, Leverziekten (polikliniek)
Op werkdagen open van 8.00 tot 16.00 uur.
Tel.: (050) 524 5940
E-mail: mdl@mzh.nl
Stuur een beveiligde e-mail (via Zivver)
Routenummer: 0.6

Contact met uw casemanager 

Tel. (050) 524 6224
Bereikbaar van maandag t/m donderdag

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.