Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Seksuologie polikliniek
Terug naar bovenliggende pagina

Seksuologie polikliniek

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Seksualiteit maakt onderdeel uit van het leven. De rol die het speelt, is voor iedereen anders. Voor de een is het belangrijk en niet weg te denken, voor de ander is het minder belangrijk. In deze folder leest u meer informatie over seksuele problemen. Ook leest u wat de polikliniek Seksuologie dan voor u kan doen.

Veranderingen in seksualiteit

Tijdens of na een ziekte of behandeling kan seksualiteit anders beleefd worden. Deze verandering kan bijdragen aan een fijn seksleven. Het kan echter ook leiden tot seksuele problemen. Seksuele problemen kunnen invloed hebben op:

  • Uw zelfbeeld

  • De stemming

  • Angstklachten

  • Intimiteit

  • Gezondheidsklachten

Heeft u hulp nodig in het omgaan met uw seksualiteit? Dan bent u welkom bij de Polikliniek Seksuologie. In deze folder leest u wat u daarvan mag verwachten.

Polikliniek Seksuologie

De polikliniek Seksuologie is een onderdeel van de poliklinieken Medische Psychologie en Psychiatrie. Dit zijn 2 poliklinieken in het Martini Ziekenhuis. Er wordt nauw samengewerkt met de afdelingen Gynaecologie, Urologie en (Bekken)fysiotherapie.

Team

Het team van de polikliniek bestaat uit (geestelijke) gezondheidszorgpsychologen, klinisch psychologen en seksuologen. Alle behandelaren zijn aangesloten bij de Nederlands Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie (NVVS).

Daarnaast kunt u stagiairs tegenkomen. Dit zijn bijvoorbeeld geneeskundestudenten, huisartsen in opleiding of artsen in opleiding tot medisch specialist. Verder werken er wetenschappelijke onderzoekers en onderwijzers op de afdeling.

Privacy

Uw privacy en veiligheid staan op de polikliniek Seksuologie voorop. Het Martini Ziekenhuis gaat vertrouwelijk met uw gegevens om. Lees onze privacyverklaring.

Seksuele problemen

De polikliniek biedt specialistische zorg voor mannen en vrouwen met de volgende problemen:

  • Seksuele problemen door een lichamelijke ziekte.

  • Seksuele problemen door een psychiatrische stoornis.

  • Seksuele problemen na een behandeling. Bijvoorbeeld ongewenste seksuele effecten van een medicijn en/of operatie.

  • Seksuele problemen in relatie tot vruchtbaarheidsproblematiek.

Voorbeelden

  • Een verminderd seksueel verlangen

  • Overmatig seksueel verlangen

  • Opwindingsproblemen

  • Erectieproblemen

  • Orgasmeproblemen

  • Pijn bij het vrijen

  • Vaginisme

  • Veranderde seksualiteitsbeleving na ziekte, handicap of operatie

Voorbereiding

Eerst heeft u een verwijzing van uw huisarts of behandelaar nodig. Met een verwijzing maakt u een afspraak bij de polikliniek.

Vervolgens bespreekt het team op de polikliniek uw verwijzing. Dit gebeurt tijdens het Multi Disciplinair Overleg (MDO) Seksuologie. Samen bespreken de specialisten welke behandeling en behandelaar het beste zijn.

Intake

Uw eerste afspraak wordt door het secretariaat van de polikliniek Seksuologie ingepland. Mocht deze afspraak niet schikken, dan mag u dit aangeven. In overleg wordt een geschikte datum gekozen.

Het eerste gesprek is een intake. Het is mogelijk dat er een coassistent, arts in opleiding of huisarts aanwezig bij is. Dit gebeurt alleen als u hier toestemming voor geeft.

Indien u een vaste partner heeft, gaan we ervan uit dat u beiden bij het eerste consult aanwezig bent. Dit is nodig om een zo volledig mogelijk beeld van uw probleem te kunnen krijgen.

Heeft u een sterke voorkeur voor een mannelijk of een vrouwelijke hulpverlener? Geef dit dan door aan de polikliniek. Dan houdt het team daar rekening mee.

De behandeling

Na de intake krijgt u nog 1 of 2 gesprekken. Na deze gesprekken geeft uw behandelaar een advies voor een behandeling. Soms wordt uw vraag weer in het MDO besproken. Zo komt de behandelaar tot een uitgebreidere behandeling. Dit behandelvoorstel wordt tijdens het volgende gesprek met u besproken. U spreekt samen met de behandelaar af hoe de behandeling eruit zal zien.

Uw huisarts of verwijzer ontvangt bericht van de start en de beëindiging van de behandeling. In het bericht staat een korte samenvatting met de uitkomst van de intake of behandeling. Voordat deze informatie wordt gedeeld, wordt om uw toestemming gevraagd.

Verwijzing

Het kan voorkomen dat er geen passende behandeling is bij de polikliniek Seksuologie. Dan overleggen we met u over een doorverwijzing naar een hulpverlener of instelling.

Kosten en vergoeding

In sommige gevallen vergoedt de zorgverzekeraar de behandeling bij de polikliniek Seksuologie. Dit is het geval bij:

  • Seksuele problemen door een lichamelijke aandoening

  • Seksuele problemen door een psychiatrische aandoening

  • Problemen met de vruchtbaarheid

  • Seksuele problemen door het gebruik van medicatie

Verschil per zorgverzekering

Of u een vergoeding krijgt en hoeveel dat is, hangt af van uw situatie en uw verzekering. Heel soms krijgt u geen volledige vergoeding. Dit gebeurt als uw zorgverzekeraar geen contract heeft met de afdeling Psychiatrie. Als dit zo is, dan leest u dit in de uitnodiging voor de intake. U hoort ook om welke zorgverzekeraar het gaat.

Afspraak maken of wijzigen

Wilt u een afspraak maken of wijzigen? Neem dan telefonisch contact op met de polikliniek. Het team is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 16.00 uur.

20230054 Seksuologie polikliniek 7-12-2023 

 

Specialisme: Seksuologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.