Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Rug revalidatie programma
Terug naar bovenliggende pagina

Rug revalidatie programma

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U bent aangemeld voor een screening door de revalidatiearts en psycholoog. Tijdens de screening wordt gekeken of het rug-revalidatieprogramma geschikt voor u is. De screening vindt plaats op vrijdagen. In deze folder leest u wat het programma precies is en hoe u zich voorbereidt. Ook krijgt u een overzicht van hoe het programma is opgebouwd. Tot slot ziet u praktische informatie. 

Het rug-revalidatieprogramma

Het rug-revalidatieprogramma is voor mensen die al langer dan 3 maanden rugpijn hebben. Dit is aanhoudende rugpijn waarvan niet duidelijk is waar het vandaan komt. Zoals bij een hernia of ontsteking. Bij meer dan 90 procent van de mensen met lage rugpijn wordt geen oorzaak gevonden. Het kan ook zijn dat u al eens behandeld bent voor rugpijn, maar dat een deel van de pijn is gebleven.

Tijdens het rug-revalidatieprogramma leert u hoe rugpijn werkt. U leert wat uw pijn kan verminderen of versterken. Rugpijn kan ervoor zorgen dat u dingen minder goed kunt. Zoals het huishouden, werk, hobby’s, sporten of slapen. Vaak krijgt u extra klachten die te maken hebben met de rugpijn. Bijvoorbeeld vermoeidheid, slaapproblemen of sociale problemen.

Doel van het programma

Het doel van de rug revalidatie is dat u meer invloed op uw rugpijn krijgt, zodat u kunt doen wat u belangrijk vindt. Dit kan betekenen dat u activiteiten langer en makkelijker volhoudt. Of dat u weer dingen doet, die u door de rugpijn niet meer deed. Het programma is niet bedoeld om de pijn te bestrijden. Wel kunt u na afloop minder last hebben van de pijn en kunnen de extra klachten afnemen. U begrijpt meer van uw pijn en wat u kan helpen.

Voorbereiding

Als voorbereiding op de screening moet u een vragenlijst invullen. Hiermee krijgt het ziekenhuis een indruk van uw lichamelijke en psychische klachten. U ontvangt een uitnodiging per e-mail om de vragenlijst online in te vullen. 

Over het programma

Het rug-revalidatieprogramma duurt ongeveer 8 weken. Het start met pijneducatie over hoe pijn werkt. De pijneducatie is op een vrijdag. Daarna volgt een uitgebreid programma met een fysiotherapeut, ergotherapeut en psycholoog. Het programma is op een donderdag en bevat de volgende onderdelen:

  • 6 keer fysiotherapie: een intake + 5 wekelijkse afspraken (30 minuten).
  • 4 keer ergotherapie: een intake + 3 afspraken om de week (60 minuten).
  • 2 keer psychologie: 2 afspraken (60 minuten).
  • Een afsluitend gesprek met uw revalidatiearts.

Fysiotherapeut

Na een intakegesprek krijgt u een lichamelijk onderzoek. Tijdens dit onderzoek kijkt de fysiotherapeut hoe uw houding is. De fysiotherapeut beoordeelt hoe u beweegt, vooral in de (lage) rug. U krijgt uitleg over hoe uw spierkorset werkt en hoe u dit kunt trainen. U hoort ook wat u kunt doen om uw rug te ontspannen. Dit kan de pijn verminderen.

Na het intakegesprek krijgt u een oefenprogramma en (beweeg)adviezen, waar u mee aan de slag gaat. De fysiotherapeut zal u daarbij begeleiden.

Ergotherapeut

De ergotherapeut kijkt met u naar uw dagelijkse activiteiten. Samen kijkt u wat belangrijk voor u is. De ergotherapeut probeert u praktische tips te geven. Bijvoorbeeld in welke houding u uw rug het beste kunt belasten en hoe u ontspannen en soepel beweegt. De ergotherapeut zoekt met u naar een goede balans tussen wat u wilt en wat u kunt.

Psycholoog

De psycholoog geeft uitleg over hoe pijn werkt. U leert over de gevolgen van pijn in het dagelijks leven en hoe u daarmee omgaat. Met deze kennis en door oefeningen te doen, kunt u meer invloed krijgen op uw pijn.

Praktische informatie

  • Als u meedoet aan het rug-revalidatieprogramma, bent u op alle afspraken aanwezig.
  • Wanneer u besluit te starten met de rug revalidatie, is het de bedoeling dat u het hele programma volgt. Weet u van tevoren dat dat niet lukt, dan kunt u in een latere ronde starten.
  • U krijgt bericht over waar u wordt verwacht. Voor de screening, pijneducatie en het rug-revalidatieprogramma krijgt u apart bericht.

Vragen

  • Bij vragen over de screening belt u het secretariaat Revalidatie op (050) 5245885.
  • Bij vragen over het programma belt u het secretariaat Fysiotherapie: (050) 5245190.

Versie : V1  00090 Rug revalidatie programma PRB-  2023-08 

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.