Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Operatief verwijderen van een ganglion
Terug naar bovenliggende pagina

Operatief verwijderen van een ganglion

Folder

Inleiding

In overleg met de plastisch chirurg heeft u besloten tot het operatief verwijderen van een ganglion. In deze folder leest u wat een ganglion is, hoe de operatie gaat en hoe u zich kunt voorbereiden. Ook krijgt u informatie over het resultaat. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Operatief verwijderen van een ganglion

Een ganglion is een goedaardige zwelling aan uw hand of pols. Deze zwelling ontstaat vaak door een uitstulping van het gewrichtskapsel of van de peesschede. Een peesschede is een met vloeistof gevuld buisje in uw pols. De zwelling is gevuld met een geleiachtige vloeistof. Deze vloeistof kunt u zelf zien aan de boven- of onderkant van uw pols of aan uw vinger. Een ganglion wordt veroorzaakt doordat u uw pols of hand te veel heeft belast. Meestal is de oorzaak niet duidelijk.

U bespreekt uw klachten met de plastisch chirurg. Dan krijgt u een lichamelijk onderzoek. De plastisch chirurg kijkt bijvoorbeeld naar de gezondheid van het gewricht. Als alle onderzoeken zijn gedaan, bespreekt de plastisch chirurg de uitkomsten met u. U krijgt te horen of u inderdaad een ganglion heeft. Dan krijgt u ook te horen wat de beste behandeling voor u is.

Een ganglion kan zomaar van grootte veranderen of zelfs helemaal verdwijnen. Hindert het ganglion u bij uw werk, heeft u pijn of ziet het er niet netjes uit? Dan kan een operatie een goede keuze zijn.

Voorbereiding

Deze operatie gebeurt in dagbehandeling of poliklinisch.

Voorbereiding voor dagbehandeling

Is uw operatie in dagbehandeling? Dan heeft u voor uw operatie een afspraak op het preoperatieve spreekuur. U bespreekt de verdoving tijdens de operatie met de anesthesioloog. U krijgt hiervoor een uitnodiging van de afdeling Opnameplanning. In de folder Preoperatief Spreekuur leest u meer.

Het is belangrijk dat u geen sieraden draagt op de dag van de operatie in dagbehandeling. Ook moet u nuchter zijn op de dag van de ingreep.

Voorbereiding voor een poliklinische behandeling

Het is belangrijk dat u geen sieraden draagt op de dag van de operatie in dagbehandeling. U hoeft niet nuchter te zijn op de dag van de operatie.

De operatie

U krijgt vóór de operatie een band om uw bovenarm. Die band zorgt ervoor dat de toevoer van bloed naar uw arm stopt. Dit heet bloedleegte. De band blijft tijdens de operatie zitten. Door de bloedleegte kan de plastisch chirurg nauwkeuriger werken. Wel kan dit een strak en vervelend gevoel geven.

Als u in dagbehandeling wordt geopereerd aan een arm, wordt die verdoofd. U krijgt de verdoving via een infuusnaald in uw arm. Ook in uw andere arm krijgt u een infuusnaald. Via dit infuus kunt u eventueel medicijnen toegediend krijgen. Als u poliklinisch wordt geopereerd, wordt alleen het gebied rondom het ganglion verdoofd.

Vóór de operatie bepaalt de plastisch chirurg de plaats van de incisie (snee). Via de incisie wordt het hele ganglion verwijderd. Soms verwijdert de plastisch chirurg ook een deel van het gewrichtskapsel of van de peesschede. Dat is om te zorgen dat het ganglion niet terugkomt. De incisie wordt met hechtingen afgedicht en u krijgt er een pleister voor. Hierna wordt uw hand verbonden in een stevig verband en krijgt u een mitella (draagdoek).

Duur van de operatie

De operatie duurt ongeveer 30 minuten. 

Na de operatie

Na de operatie in dagbehandeling gaat u eerst naar de uitslaapkamer om bij te komen. Daarna gaat u terug naar de afdeling. Als het gevoel in uw arm en uw hand na een operatie in dagbehandeling weer goed is, mag u naar huis. Na een poliklinische operatie kunt u direct na de operatie weer naar huis.

Weer naar huis

Het is goed om de volgende adviezen op te volgen:

  • U gaat naar huis met een stevig verband om uw hand en pols. Uw arm komt in een mitella (draagdoek). Het advies is om deze de eerste 2 tot 3 dagen na de operatie te dragen.
  • Beweeg uw vingers regelmatig.
  • Strek uw geopereerde hand af en toe tot ver boven uw hoofd. Dit is goed voor de bloedsomloop en het voorkomt dat uw schouder en elleboog stijf worden.
  • Het verband moet droog blijven: bij het douchen of baden doet u er bijvoorbeeld een plastic zak om.
  • Heeft u pijn? Dan kunt u maximaal 4 keer per dag paracetamol gebruiken. Gebruik maximaal 1000 milligram per keer.

Het herstel van de operatie is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Wel gaat het herstel over het algemeen snel. Hieronder leest u een aantal zaken om rekening mee te houden.

Hechtingen

  • De hechtingen bij een operatie in de pols lossen vanzelf op.
  • De hechtingen bij een operatie in de vinger kunt u na 10 dagen door uw huisarts laten verwijderen. U maakt hiervoor zelf een afspraak bij uw huisarts

Verband

  • U draagt het verband 2 weken om uw hand en uw pols. Zo kunt u uw hand en pols niet bewegen en kan de wond genezen. Daarna kunt u het verband zelf verwijderen. U kunt de pols dan weer langzaam gaan bewegen.
  • Laat het verband om uw vinger 10 dagen zitten. Dit doet u om te voorkomen dat u het gewricht te veel beweegt. Dan kan er namelijk littekenweefsel ontstaan. De vingers die niet geopereerd zijn, moet u wel regelmatig bewegen. Dit is om te voorkomen dat ze stijf worden.

Het resultaat

Na het verwijderen van de hechtingen kunt u uw normale activiteiten langzaam weer gaan uitvoeren. Als de wonden genezen zijn, kunt u de littekens insmeren met vaseline of een crème. Dit kan helpen om de littekens zo soepel mogelijk te laten genezen.

De eerste 6 weken na de operatie is het verstandig geen zwaar werk te doen en niet zwaar te tillen. Over het algemeen zijn uw hand en pols na 6 weken weer goed te gebruiken.

Ook al wordt het ganglion zo goed mogelijk verwijderd, toch komt het soms terug. Dit gebeurt bij ongeveer 20 procent van de patiënten. Een nieuwe operatie is dan meestal gewoon mogelijk.

Mogelijke complicaties

Bij een operatie van een ganglion kunnen kleine zenuwtakjes beschadigd raken. U merkt dit doordat het gevoel bij de geopereerde plek anders wordt. Ook is er een kleine kans op een nabloeding of een infectie. Als dat zo is, wordt de huid rondom de geopereerde plek rood, warm en pijnlijk en krijgt u koorts. Neemt u bij klachten of vragen altijd contact op met de plastisch chirurg. Over het algemeen treden na een behandeling van een ganglion weinig complicaties op.

Versie: 20160077 Operatief verwijderen van een ganglion 2023-08

Specialisme: Plastische Chirurgie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.