Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. ICU Acquired Weakness
Terug naar bovenliggende pagina

ICU Acquired Weakness

Folder

Inleiding

Als een patiënt langere tijd ernstig ziek is, kan er een zenuwbeschadiging ontstaan. Dit wordt ICU Acquired Weakness (IC-verworven spierzwakte) genoemd. Eerder heette dit Critical Illness Polyneuropathie. Het is mogelijk dat bij uw naaste deze vorm van zenuwbeschadiging is ontstaan. In de folder leest u over deze aandoening. De informatie in deze folder is een aanvulling op uw gesprek met de behandelend arts.

ICU Acquired Weakness

ICU Acquired Weakness is een zenuwbeschadiging. Dit treedt vaak pas op als een patiënt al langere tijd ernstig ziek is. Door de langdurige ziekte komen er allerlei schadelijke stofjes in de bloedbaan. Deze stofjes kunnen leiden tot schade aan zenuwen en spieren. De zenuwen zijn daardoor niet meer voldoende in staat om prikkels (opdrachten) door te geven aan de spieren. Spieren die niet worden gebruikt, worden slapper.

Symptomen

De belangrijkste symptomen van ICU Acquired Weakness zijn spierzwakte en minder gevoel. Hieronder leest u er meer over.

Minder kracht in armen en benen

Als gevolg van de zenuwbeschadiging voelen patiënten minder kracht in hun armen en benen. Het komt voor dat patiënten de armen en benen helemaal niet meer kunnen bewegen. Het lijkt dan alsof iemand verlamd is. Dat komt doordat de skeletspieren dan zijn aangedaan. Er zijn ook patiënten die moeite hebben met slikken of dit helemaal niet meer kunnen.

Moeite met ademhalen

Naast de skelet- en slikspieren zijn ook vaak de ademhalingsspieren aangetast. Patiënten op de intensive care worden vaak geholpen met de ademhaling. Dit gebeurt met een beademingsmachine. Het komt vaak voor dat dit langere tijd nodig is als gevolg van ICU Acquired Weakness. Het trainen van de ademhalingsspieren kost vaak veel tijd. Het duurt lang voordat de patiënt weer volledig zelfstandig kan ademen.

Het ontwennen van de beademing kan moeizaam verlopen.  Zie ook de folder Beademing. Soms is daarvoor een kunstmatige opening in de luchtpijp, een tracheostoma, nodig. Zie voor meer informatie de folder Tracheostoma.

Het onderzoek

Eerst wordt een lichamelijk onderzoek gedaan. Dan merken de artsen en verpleegkundigen al snel dat de patiënt minder kracht heeft of niet kan bewegen. Hierdoor wordt dan al vaak aan ICU Acquired Weakness gedacht. Soms wordt een neuroloog gevraagd een speciaal onderzoek te doen. Hierbij wordt de elektrische activiteit van spieren en zenuwen doorgemeten. Dit heet elektromyografisch onderzoek (EMG).

De behandeling

Op het moment is er geen specifieke behandeling voor de zenuwbeschadiging. Meestal is de beschadiging tijdelijk. Het verbetert de spierkracht na verloop van tijd weer (weken tot maanden).

Het is vooral belangrijk de onderliggende ziekte te behandelen. Ook is het nodig om de lichamelijke conditie van de patiënt te verbeteren. De fysiotherapeut helpt hierbij door samen met de patiënt te oefenen. Ook de verpleegkundigen spelen een belangrijke rol in het activeren van de patiënt. Later kan de patiënt zelf ook oefeningen doen om de conditie te verbeteren. Als het slikken moeilijk blijft, kan een logopedist helpen.

Klachten na opname

Patiënten hebben vaak nog weken tot maanden na de opname op de intensive care klachten. Denk hierbij aan verminderde spierkracht en een verminderd uithoudingsvermogen.

Versie: 20140012 ICU Aquired Weakness 2023-12

Specialisme: Intensive Care
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.