Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Hartkatheterisatie (CAG)
Terug naar bovenliggende pagina

Hartkatheterisatie (CAG)

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U laat binnenkort een hartkatheterisatie (CAG) uitvoeren. Dat heeft u in overleg met uw cardioloog besloten. U staat hiervoor op een wachtlijst. Dit is een onderzoek dat meestal wordt gedaan om te onderzoeken of u vernauwingen in de kransslagaders heeft. In deze folder leest u hoe het onderzoek verloopt en welke voorbereiding dit van u vraagt. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Hartkatheterisatie (CAG)

Bij een hartkatheterisatie (CAG) worden de bloedvaten van het hart in beeld gebracht. Dat gebeurt door met een katheter contrastvloeistof in de kransslagaders te brengen.

Een hartkatheterisatie is nodig als u:

  • Pijn heeft op de borst

  • Bij hartfalen

  • Een hartklepaandoening

  • Als u een hartinfarct heeft gehad

Voorbereiding

Voordat u een hartkatheterisatie laat uitvoeren, moet u zich goed voorbereiden.

Medicijnen

  • De cardioloog bespreekt met u met welke medicijnen u moet stoppen en wanneer.

  • Bent u allergisch voor een jodiumhoudend contrastmiddel? Dan is het belangrijk dat u dat met de cardioloog bespreekt.

Meenemen naar het ziekenhuis

  • Alle medicatie die u gebruikt
  • Nachtkleding, ochtendjas, pantoffels, sokken en toiletartikelen

Vervoer

Na het onderzoek mag u niet zelf auto rijden. Regel daarom vooraf ook vervoer en begeleiding naar huis.

Nuchter zijn

  • Tot 2 uur voor de hartkatheterisatie mag u gewoon eten en drinken.
  • Vanaf 2 uur voor de hartkatheterisatie mag u alleen heldere vloeistoffen drinken.
  • Heeft u diabetes? Dan mag u tot aan de hartkatheterisatie eten en drinken.

Ontharen

Voor het onderzoek wordt u als dat nodig is in de liesregio onthaard. Dat gebeurt in de hartkatheterisatiekamer. U hoeft zich dus thuis niet vooraf te scheren.

Het onderzoek

Op de dag van de opname meldt u zich bij de receptie in de centrale hal. Daarna gaat u naar verpleegafdeling 1B of de afdeling Dagbehandeling. Dit staat in uw afspraakbrief vermeld. Soms moet u eerst nog bloed laten prikken. Dat hangt af van uw medicijngebruik. Werken uw nieren minder goed? Dan kunt u vooraf een zoutinfuus krijgen. Dit helpt om de nieren tijdens de hartkatheterisatie te beschermen. Het kan zijn dat u hiervoor langer opgenomen wordt.

Het onderzoek vindt plaats op de hartkatheterisatiekamer. In de kamer neemt u plaats op de onderzoekstafel. Een hartkatheterisatie-verpleegkundige scheert als dat nodig is de huid van de lies, pols of arm. Daarna wordt de huid schoongemaakt en met steriele doeken afgedekt.

De cardioloog verdooft de plaats waar de katheter wordt ingebracht (pols, arm of lies). De katheter wordt ingebracht en verder opgeschoven in het hart. Vervolgens spuit de arts via de katheter contrastvloeistof in. Met röntgenapparatuur is dan goed te zien of er vernauwingen in de kransslagaders zitten. Ook is het mogelijk de pompfunctie van uw hartkamers en de werking van uw hartkleppen te beoordelen.

Cardioloog

Een cardioloog (niet altijd uw eigen cardioloog) verricht het onderzoek. Dit doet de cardioloog samen met het ondersteunend team van de hartkatheterisatiekamer. Het Martini Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Dat betekent dat het kan zijn dat een cardioloog in opleiding het onderzoek uitvoert. Dit gebeurt altijd onder directe of indirecte supervisie van de cardioloog. Dit is afhankelijk van de ervaring van de cardioloog in opleiding.

Bijwerkingen

De contrastvloeistof kan bijwerkingen geven. Bijvoorbeeld een onaangenaam kriebelend gevoel of een warm gevoel in uw hele lichaam. Ook kunt u het gevoel hebben te moeten plassen of misselijk worden. Deze bijwerkingen verdwijnen na ongeveer 15 seconden.

Als u pijn op de borst krijgt, moet u dit direct aangeven. U krijgt dan een spray of een tabletje onder de tong om uw bloedvaten wijder te maken.

Na het onderzoek

Na het onderzoek via de lies wordt de aangeprikte plaats in de (slag)ader een poos stevig aangedrukt. Vaak brengt de cardioloog een oplosbaar afdichtdopje in. Soms wordt daarna een drukverband aangebracht.

Hartkatheterisatie via de lies

Na het onderzoek mag u weer eten en drinken. Na een hartkatheterisatie via de lies zonder afdichtplug moet u 2 tot 4 uur platte bedrust nemen. Ook moet u 2 uur zittende bedrust nemen. Heeft u een afdichtplug, dan moet u 2 uur bedrust houden, met het bed in 30 graden.

De verpleegkundige controleert het drukverband en het wondje. Daarna mag u weer opstaan en lopen. U mag 7 uur na het onderzoek weer naar huis.

Hartkatheterisatie via de pols

Na een hartkatheterisatie via de pols heeft u 1 uur zittende bedrust. U draagt 6 uur een mitella en de eerste 6 uur controleert de verpleegkundige het wondje. De druk in de TR-band (het afdrukbandje om de pols) wordt steeds een beetje verder verminderd. Als de TR-band is verwijderd, moet u nog 2 uur op de afdeling blijven.

Zijn er geen bijzonderheden? Dan mag u na 2 uur opstaan en na het verwijderen van het drukverband of TR-band naar huis. U mag niet zelf auto rijden.

Weer naar huis

Als u weer thuis bent, houdt u zich aan de volgende leefregels.

Hartkatheterisatie via de lies

  • U mag 2 tot 4 dagen geen zware dingen tillen, niet fietsen, autorijden of zwemmen. Ook moet u zo min mogelijk traplopen.

  • U mag 3 tot 4 dagen niet in bad, totdat de huid is genezen. Douchen mag wel.

  • Verwijder de pleister de volgende dag. Maak de huid schoon met water en zeep. Droog de huid voorzichtig af. Breng eventueel een nieuwe pleister aan totdat de huid is genezen.

Hartkatheterisatie via de pols of arm

  • U moet 6 uur een mitella dragen. Als u in bed ligt, mag u de mitella afdoen.
  • Geef de arm rust door deze te ondersteunen met een kussen als u zit.
  • Schudt geen handen

De uitslag

Uw gegevens en uitslagen worden besproken door de cardiologen. Als het nodig is worden ze ook besproken in het Hartcentrum van het UMCG.

Na 1 tot 2 weken na de hartkatheterisatie bespreekt de cardioloog de uitslag van het onderzoek met u. Hiervoor krijgt u een afspraak mee of u krijgt de afspraak later thuis gestuurd.

Mogelijke complicaties

Tijdens de hartkatheterisatie is er een kleine kans op complicaties. Het kan gaan om een bloeding, een TIA of herseninfarct. Dit komt bijna nooit voor. In de meeste gevallen leidt zo'n complicatie alleen tot tijdelijke schade.

Wanneer bellen?

Neem contact op met de huisarts bij onderstaande complicaties. Uw huisarts kan zo nodig overleggen met de dienstdoende cardioloog.

  • Nabloeding (het opnieuw gaan bloeden van de wond)
  • Een groter wordende bloeduitstorting bij de aangeprikte plaats. Vaak komt een kleine bloeduitstorting voor, deze kan in de weken na het onderzoek uitzakken.
  • Gevoelloosheid of pijn in uw been of arm na mobilisatie
  • Toenemende pijn of een groter wordende zwelling in de lies of de arm
  • Duidelijk koud of warm aanvoelen van de lies, been, voet, arm of hand
  • Verkleuring van been, arm, voet of hand
  • Benauwdheid
  • Huiduitslag
  • Een overgevoeligheidsreactie op de contrastvloeistof
  • Een infectie
  • Koorts, boven 38 graden Celsius

Versie: 1495850 hartkatheterisatie 2023-08

Specialisme: Cardiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.