Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Flowmetrie
Terug naar bovenliggende pagina

Flowmetrie

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U heeft binnenkort een afspraak voor een flowmetrie (straalmeting). Doel van het onderzoek is het meten en registreren van de urinestraal terwijl u plast. In deze folder leest u hoe dit onderzoek gaat en hoe u zich erop voorbereidt. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw uroloog of verpleegkundig specialist.

Voorbereiding 

Er zijn 2 soorten onderzoeken: een flowmetrie en een flowmetrie met EMG. Voor beide onderzoeken bereidt u zich op dezelfde manier voor.

Het is belangrijk dat u een volle blaas heeft voor dit onderzoek, zodat u het gevoel heeft dat u moet plassen.

Het advies is om 2 uur voor het onderzoek minimaal 4 glazen thee of water te drinken. ‘s Morgens, als u opstaat, kunt u gewoon naar het toilet gaan om te plassen. Daarna zorgt u dat u genoeg drinkt (minimaal 4 glazen). Dit hangt ook af van het tijdstip van het onderzoek. Misschien is het handig dit op de dag vóór het onderzoek al eens uit te proberen.

Als het voor u niet mogelijk is om 2 uur voor het onderzoek minimaal 4 glazen thee of water te drinken, dan mag u ook 1 uur voor het onderzoek minimaal 2 glazen thee of water drinken. Als dit ook geen mogelijkheid is voor u, dan mag u ook 1 uur voor het onderzoek op de polikliniek komen. Op de polikliniek kunt u bekertjes water pakken. Als u dan aandrang krijgt om te plassen, proberen wij u zo snel mogelijk te helpen.

Zelfkatheterisatie

Doet u aan zelfkatheterisatie? Dan bereidt u zich als volgt op het onderzoek voor:

  • Katheteriseert u 1 tot 2 keer per dag? Probeer dan met een volle blaas op de polikliniek te komen, om daar op de straalmeter uit te plassen.

  • Kunt u niet spontaan plassen en bent u afhankelijk van uw katheter? Dan hoeft u niet met een volle blaas naar de polikliniek te komen.

  • Heeft u een verblijfskatheter via de plasbuis of via de buik (suprapubische katheter)? Dan hoeft u niet extra te drinken.

Het onderzoek

Op de polikliniek Urologie is een aparte kamer waar u ongestoord kunt plassen. Uw urinestraal wordt automatisch gemeten en geregistreerd. U merkt daar niets van. Als u klaar bent met plassen, is het onderzoek voltooid. 

Let op: de straalmeter is alleen bedoeld om te plassen. Voor ontlasting is er een gewoon toilet aanwezig.

Na de meting wordt er een echo gemaakt van uw blaas. Die echo is bedoeld om te kijken of uw blaas echt leeg is.

Flow met EMG

Bij een flow met EMG, wordt uw bekkenbodem spieractiviteit tijdens het plassen bekeken. Eerst kleedt u zich van onderen uit. Dan gaat u op de onderzoeksbank zitten. Er wordt een kastje aan uw bovenbeen vastgemaakt. Daarna worden er 3 EMG-plakkers op uw lichaam geplakt: 1 op uw onderbuik en 2 aan weerszijden van uw anus. Dan plast u op de straalmeter.

Na de meting wordt er een echo gemaakt van uw blaas. Die echo is bedoeld om te kijken of uw blaas echt leeg is. Het kastje en de plakkers worden na het onderzoek weer verwijderd.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt een paar minuten.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek ontvangt u direct na het onderzoek. U krijgt de uitslag van de uroloog of van de verpleegkundig specialist.

Versie: 337998 06-2023 Flowmetrie

Specialisme: Urologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.