Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Borstreconstructie: tissue expander
Terug naar bovenliggende pagina

Borstreconstructie: tissue expander

Folder

Inleiding

Binnenkort krijgt u een reconstructie van uw borst. Reconstructie betekent dat uw borst wordt nagemaakt. Om de borst daarop voor te bereiden, krijgt u een tissue expander (weefsel expansie). In deze folder leest u wat een tissue expander is en hoe de operatie gaat. Daarnaast leest u hoe u zich op de operatie moet voorbereiden. Als laatste leest u over mogelijke complicaties, het bijvullen van de tissue expander en het resultaat. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts. 

Tissue expander

Een tissue expander is een lege ballon die de huid en de spier oprekt. Na het weghalen (de amputatie) van uw borst, plaatst de chirurg de tissue expander onder de grote borstspier. Een paar weken na de operatie wordt de tissue expander gevuld. Als de borst zo groot is als u wilt, wordt de tissue expander vervangen door een borstprothese. Een tissue expander is dus geen borstprothese, maar een voorbereiding op de prothese.

Na de operatie is de vorm van uw borst nog niet zo mooi. Tijdens het vullen kan de borst op een andere plaats zitten dan uw andere borst. Dat is niet erg. Bij het vervangen van de expander door de borstprothese, let de chirurg hierop. De chirurg houdt zoveel mogelijk de vorm en plaats van een natuurlijke borst aan.

Voorbereiding

Om de operatie zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren, moet u zich voorbereiden. Hieronder leest u om welke voorbereidingen het gaat.

Preoperatief spreekuur

Voordat u in het ziekenhuis wordt opgenomen, krijgt u een oproep voor het preoperatieve spreekuur. Meer informatie leest u in de folder Anesthesie en preoperatief spreekuur.

Medicijngebruik

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen zoals Sintrom of Ascal? Meld dit dan tijdens het spreekuur. U moet vóór de operatie namelijk tijdelijk met deze medicijnen stoppen. 1 dag na de operatie mag u er weer mee beginnen. Instructies hierover krijgt u van de plastisch chirurg.

Nuchter zijn

U moet nuchter zijn voor de operatie. Voor meer informatie kijkt u op de website www.martiniziekenhuis.nl/nuchter.

De operatie

De tissue expander kan op 2 momenten geplaatst worden:

  • Tijdens dezelfde operatie waarin de borst wordt verwijderd. Dit heet een primaire reconstructie. U wordt dan door de chirurg en de plastisch chirurg geopereerd.
  • Na de operatie waarin de borst wordt verwijderd, als het litteken genezen is. Dit heet een secundaire reconstructie. U wordt alleen door de plastisch chirurg geopereerd.

Zware ingreep

Een borstreconstructie is zowel lichamelijk als geestelijk een zware ingreep. Vaak zijn een paar operaties nodig. Daar komt nog bij dat het soms nodig is de andere borst te verkleinen of te verstevigen. Dit is nodig om de gereconstrueerde borst en de andere borst zo veel mogelijk op elkaar te laten lijken. Dit gebeurt in overleg met u.

Na de operatie

  • Bij een primaire reconstructie wordt u opgenomen op de verpleegafdeling Chirurgie. 
  • Bij een secundaire reconstructie wordt u opgenomen op de verpleegafdeling Plastische chirurgie.
  • Hoelang u opgenomen wordt, hangt af van uw situatie. Gemiddeld verblijft u 3 tot 4 dagen in het ziekenhuis. 

Nieuwe bh

Voordat u wordt ontslagen uit het ziekenhuis krijgt u van de verpleegkundige een speciale bh. Deze bh krijgt pas een functie als uw borst gaat groeien. Dit gebeurt door het vullen van de tissue expander. Tot die tijd wordt de bh opgevuld met een prothese met watten.

Weer naar huis

Voor uw herstel is het belangrijk om onderstaande leefregels te volgen.

  • U mag na de operatie douchen.
  • Tegen de pijn mag u paracetamol gebruiken. Dit mag tot 4 keer per dag, 1000 milligram per keer.
  • De wond heeft rust nodig om te genezen. Daarom mag u de eerste 6 weken na de operatie niet sporten, zwaar tillen en bovenhands werken.
  • Het is belangrijk na de operatie uw schouder soepel te houden met rustige oefeningen. Bij plotselinge of krachtige bewegingen kan de spier die over de expander is geplaatst, losraken.
  • Autorijden wordt de eerste 6 weken afgeraden. Na 6 weken is dit gevaar er niet meer. U kunt uw normale bezigheden weer doen.

Littekens verzorgen

Als de wonden zijn genezen, kunt u de littekens insmeren met wat vaseline of een crème. Dit kan helpen de wonden zo soepel mogelijk te laten genezen. Voor uw controle van de borstkanker, gaat u nog naar de chirurg. De plastisch chirurg controleert de borstwond en zorgt dat de reconstructie in orde komt.

Het resultaat

Een gereconstrueerde borst zal in vorm en grootte altijd verschillen met een natuurlijke borst. De borst voelt ook anders aan. Toch zijn vrouwen met een borstreconstructie meestal zeer tevreden met het uiteindelijke resultaat.

Mogelijke complicaties

Na elke operatie kunnen complicaties ontstaan. Er bestaat een kans op een nabloeding. De borst voelt dan hard en gespannen of er lekt wondvocht. Ook kunt u een infectie krijgen. Dan wordt de borst ter plaatse rood, warm en pijnlijk en krijgt u koorts. Het kan dan nodig zijn om de expander te laten verwijderen.

Na een borstamputatie kan wondvocht onder de huid ophopen. Dat gebeurt meestal rondom de oksel. Bij de meeste patiënten wordt dit vanzelf minder. Wordt het bij u niet minder? Of zorgt het vocht voor spanning en druk op de huid, waardoor u pijn krijgt? Dan kan de arts het vocht verwijderen met een injectiespuit. Dat doet meestal geen pijn.

Neemt u bij klachten of vragen over de borstwond altijd contact op met de plastisch chirurg.

Bijvullen van de tissue expander

Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een afspraak mee voor het verpleegkundig spreekuur van de polikliniek Plastische Chirurgie. Meestal is deze afspraak 2 weken na de operatie. 

Tijdens het spreekuur verwijdert de verpleegkundige de pleisters en controleert de wondgenezing. Als het mogelijk is, wordt uw tissue expander gevuld. De eerste keer gebeurt dit altijd in overleg met de plastisch chirurg. 

Hoe gaat het vullen?

Tijdens het vullen gebruikt de verpleegkundige 60 milliliter zoutwateroplossing per keer. Met een speciaal magneetje wordt het onderhuids ventiel opgezocht en met een fijne naald aangeprikt. Deze prik is meestal niet pijnlijk. Het opzoeken van het ventiel en het bijvullen van de expander duurt ongeveer 5 minuten.

De eerste dagen na het vullen kan de borst gespannen aanvoelen. Dit is normaal en het gevoel verdwijnt langzaam na een paar dagen. 

Hoe vaak bijvullen?

Het vullen gebeurt 1 keer per week, in een periode van 4 tot 8 weken. Het bijvullen van de expander gaat net zolang door tot de gewenste grootte is bereikt. Dit beslist u zelf, in overleg met de plastisch chirurg. Om uiteindelijk een zo natuurlijk mogelijke borst te kunnen maken, is het nodig de expander dan nog 1 keer extra te vullen. Dat noemen we overexpansie.

Definitieve prothese

Is de gewenste borstgrootte bereikt? Dan kunt u een afspraak maken voor het spreekuur van de plastisch chirurg. Dan wordt met u besproken welke prothese u krijgt. Uw tissue expander zal dan vervangen worden door deze prothese. 

Na een rustperiode van 3 tot 6 maanden krijgt u een tweede operatie. Dan wordt de tissue expander vervangen door de definitieve prothese. Deze wachttijd is nodig om de huid en spier voldoende tijd te geven om op te rekken. 

Denkt u na over een tepelreconstructie of tepeltatoeage? Deze mogelijkheden bespreekt u tijdens een controle met uw plastisch chirurg. 

Versie:1465149 Tissue Expander 2023-09

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.