Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Bloedtransfusie
Terug naar bovenliggende pagina

Bloedtransfusie

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Een bloedtransfusie is vaak nodig bij een operatie. In deze folder leest u alles over bloedtransfusies. Ook hoort u hoe u donor kunt worden. 

Wat is een bloedtransfusie?

Soms heeft iemand bloed nodig of is zijn bloed niet gezond. Daarvoor is een bloedtransfusie bedoeld. De bloedtransfusie gaat door een injectienaald in de arm. De naald zit via een slangetje aan een infuus.

Bij een bloedtransfusie krijgt een patiënt bloed van een gezond persoon. Die heet een donor. Soms is het bloed van de patiënt zelf. Dan is het al eerder van de patiënt afgenomen, bijvoorbeeld tijdens een operatie.

Wanneer krijgt u een bloedtransfusie?

Er zijn een paar redenen voor een bloedtransfusie. Soms heeft iemand veel bloed verloren, bijvoorbeeld bij een ongeluk. Dan zijn er rode bloedcellen nodig. Is iemand ernstig ziek, dan is gezond bloed nodig.

Voordat u een bloedtransfusie krijgt, overlegt uw arts dat altijd eerst met u. De arts vertelt u welke bloedbestanddelen u krijgt en waarom.

Wat gebeurt er met het bloed van een donor?

Bloed van een donor wordt afgenomen en daarna opgesplitst. Bloed heeft namelijk verschillende bestanddelen, zoals rode bloedcellen, bloedplaatjes en plasma. Een patiënt krijgt alleen dat deel van het bloed dat nodig is.

Hoe komt het Martini Ziekenhuis aan bloed?

Het Martini Ziekenhuis krijgt bloed van de Sanquin Bloedbank in Groningen. De Bloedbank verzamelt bloed van donoren.

Hoe veilig is een bloedtransfusie?

Een bloedtransfusie is niet zonder risico. Uw arts spreekt met u over de voor- en nadelen van een transfusie. Dat gesprek is voordat u toestemming geeft voor een bloedtransfusie.

Donoren krijgen een medische keuring

Als iemand donor wil worden, wordt die persoon eerst medisch gekeurd. Pas als alles veilig is, kan iemand donor worden. Alle donoren zijn gezonde, onbetaalde vrijwilligers.

Het donorbloed wordt gecontroleerd

De Bloedbank controleert het bloed voor iedere transfusie. Dit gebeurt om er zeker van te zijn dat het donorbloed bij u past. Het bloed wordt bewerkt en daarna ontvangt het Martini Ziekenhuis de bloedbestanddelen.

Uw bloed wordt gecontroleerd

Ook uw eigen bloed wordt gecontroleerd. Dit gebeurt om te zien welk bloed of welke bloedbestanddelen u nodig heeft. Daarnaast wordt uw bloedgroep bepaald en wordt uw bloed gecontroleerd op antistoffen. Dit zorgt ervoor dat u het juiste bloed krijgt toegediend.

Meld overgevoeligheid

Soms krijgt iemand koorts na een bloedtransfusie. Dat kan gebeuren door overgevoeligheid en zorgt voor jeuk en huiduitslag. Als u zoiets al eens hebt meegemaakt, dan is het belangrijk om dat te melden bij de behandelend arts. Veel van deze problemen zijn namelijk te voorkomen.

Bloedtransfusie weigeren

U kunt een bloedtransfusie weigeren. Iedere patiënt heeft het recht een medische behandeling te weigeren. Dat geldt ook voor een bloedtransfusie. Wel legt de behandelend arts u uit wat dat voor u betekent. Soms is het risico groot als u een bloedtransfusie weigert tijdens een behandeling.

Behandelbeperking afspreken

Het weigeren van een bloedtransfusie heet een behandelbeperking. Bij iedere opname in het ziekenhuis wordt u gevraagd of er behandelingen zijn die u niet wilt. Dit wordt in uw elektronisch patiëntendossier vastgelegd.  Meer informatie leest u in de informatie over Niet reanimeren en andere behandelbeleid.

Bloed geven voor eigen operatie

U kunt bloed geven voor uw eigen operatie. Voor gezonde personen is het mogelijk om enkele weken voor een operatie bloed te geven. Dit moet u overleggen met uw behandelend arts.

Als het nodig is, kunt u uw eigen bloed tijdens de operatie terugkrijgen. Dit heet een autologe transfusie. De datum van de operatie moet wel al lange tijd bekend zijn, omdat bloed maar 5 weken bewaard kan worden. U kunt dit met uw arts bespreken.

Donor worden

Om mensen te kunnen blijven helpen, is het belangrijk dat er genoeg bloed beschikbaar is. De Bloedbank is daarom altijd op zoek naar nieuwe bloeddonoren. Iedereen tussen de 18 en 65 jaar kan zich als donor aanmelden. Aanmelden doet u via de website sanquin.nl

Hoe werkt het?

U ontvangt na aanmelding een informatiepakket en een uitnodiging voor een keuring. Tijdens deze keuring test de Bloedbank uw bloed en kijken ze welke bloedgroep u heeft. Als alles in orde is, ontvangt u daarna een uitnodiging om bloed te geven. Wilt u meer informatie over bloeddonatie? Dan kunt u bellen met de donorinformatielijn: (0800) 256 33 22 65.

Versie: 1495923 07-2023 Bloedtransfusie

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.