Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Niet reanimeren en ander behandelbeleid
Terug naar bovenliggende pagina

Niet reanimeren en ander behandelbeleid

Folder

Inleiding

U komt in het Martini Ziekenhuis voor een opname, operatie, onderzoek of behandeling. Een behandeling spreken wij samen met u af. U kunt zelf de grenzen aangeven voor uw behandeling. Ook uw arts kan grenzen aan een behandeling met u afspreken. Dit noemen we het behandelbeleid. Op deze pagina leest u wat het behandelbeleid is en hoe het wordt gemaakt.

Wat staat er in het behandelbeleid?

Elke behandeling bespreken we met u. We maken afspraken, bijvoorbeeld over reanimeren en bloedtransfusies. Deze afspraken komen in het behandelbeleid te staan. Het behandelbeleid is voor patiënten van 16 jaar en ouder.

U kunt uw arts vertellen dat u bepaalde behandelingen liever niet wilt. Het is voor u en voor ons belangrijk dat u goed nadenkt of u bepaalde behandelingen wilt ondergaan. Wij raden u aan om dit ook met uw familie of vrienden te bespreken.

Soms vindt een arts een bepaalde behandeling niet zinvol. Dit bespreekt de arts dan met u.

Uw wilsverklaring

Heeft u een wilsverklaring, zoals een niet reanimeren verklaring, een behandelverbod of een euthanasieverklaring? Geef dan een kopie daarvan aan uw arts. Deze verklaring nemen wij op in uw elektronisch patiëntendossier.

Waarom spreken we een behandelbeleid met u af?

Ziekte voorkomen, genezen of verlichten. Daar doen we in het Martini Ziekenhuis alles aan: we zoeken altijd naar de beste behandeling voor u. Natuurlijk houden we daarbij rekening met uw wensen.

Wanneer maken we een behandelbeleid?

Het is belangrijk dat u begrijpt waarom wij een behandelbeleid opstellen. Hieronder staan situaties waarin een behandelbeleid gemaakt wordt.

Bij ongeneeslijke ziekte of erge zwakte

Sommige patiënten zijn ongeneeslijk ziek of heel erg verzwakt. Een zware operatie, bijvoorbeeld een reanimatie of een behandeling op de intensive care, is dan niet mogelijk. Die zijn te zwaar voor de patiënt en de kans op beterschap is klein. Dan vertelt de arts dat zo’n behandeling niet wordt uitgevoerd. Die afspraak komt in het elektronisch patiëntendossier.

Bij risico op schade

Soms is een behandeling of reanimatie wel mogelijk, maar is het te gevaarlijk. Bijvoorbeeld als de patiënt een grote kans heeft om invalide te worden. Of om blijvende hersenschade te krijgen.

Bij overtuigingen van de patiënt

Het kan ook dat de patiënt zelf niet behandeld wil worden. Bijvoorbeeld door het geloof, of omdat de patiënt geen nieuwe behandelingen meer wil.

Wat is een behandelbeperking?

Een behandelbeperking is iets wat niet mogelijk is in een behandeling. Bijvoorbeeld als u aangeeft dat u iets niet wilt.. Een bekend voorbeeld van zo’n behandelbeperking is de wens om niet gereanimeerd te worden. Hier vindt u meer voorbeelden:

Voorbeelden van behandelbeperkingen

  • Niet reanimeren: na een hartstilstand proberen wij niet om het hart weer op gang te brengen.
  • Niet beademen: uw ademhaling wordt niet geregeld door een beademingsmachine.
  • Niet naar de IC: u wilt geen opname op de Intensive Care, voor zeer intensieve zorg.
  • Niet naar de hartbewaking.
  • Geen dialyse: geen bloedzuivering bij uitval van de nieren.
  • Geen operaties.
  • Geen medicijnen om het hart te ondersteunen (cardiostimulantia).
  • Geen bloedproducten of een bloedtransfusie.
  • Geen sondevoeding.
  • Geen antibiotica, geen medicijnen tegen infecties die worden veroorzaakt door bacteriën.

Wanneer praat u met uw arts over een behandelbeperking?

Een gesprek met uw arts over een behandelbeperking kan op verschillende momenten. Hieronder vertellen we wanneer u over uw behandelbeperkingen kunt praten. Het is belangrijk om het op tijd te vertellen.

Alle informatie komt in het elektronisch patiëntendossier. Zo weet iedereen altijd van uw behandelbeperkingen.

Poliklinisch

Stel dat u al in het Martini Ziekenhuis wordt behandeld. Dan kunt u met uw arts bespreken wat er gebeurt als u in het ziekenhuis moet worden opgenomen. U kunt het dan ook over behandelbeperkingen hebben.

Klinisch

Als u wordt opgenomen in het Martini Ziekenhuis, spreekt uw arts met u over uw behandelbeleid. Dan gaat het om alles wat er gebeurt als u in het ziekenhuis ligt. Als er in de tussentijd iets verandert aan uw gezondheid, dan kunt u het behandelbeleid opnieuw bespreken. Dat nieuwe behandelbeleid wordt dan ook in het elektronisch patiëntendossier aangepast.

Chronisch zieke patiënten

Bent u chronisch ziek en komt u regelmatig terug in het Martini Ziekenhuis? Dan is het handig om uw behandelbeleid voor een langere periode met uw arts te bespreken. Dit is vooral handig als u uw keuze bepaalt op basis van uw geloof. Een gemaakte afspraak kan op ieder gewenst moment worden aangepast.

Wat doet het Martini Ziekenhuis met mijn besluit?

Als u een bepaalde behandeling niet wilt, bespreekt u dat met uw arts. De arts legt het afgesproken behandelbeleid vast in het elektronisch patiëntendossier.

Goed om te weten

  • Het kan dat uw gezondheid tijdens een behandeling verandert. Dat kan belangrijk zijn voor uw behandelplan. In dat geval kunt u daar altijd over praten. U mag alle afspraken over het behandelbeleid bespreken en aanpassen. Dit wordt vastgelegd in het elektronisch patiëntendossier.
  • Alle zorgverleners in het Martini Ziekenhuis kunnen het elektronisch patiëntendossier bekijken. Wat u op de polikliniek heeft afgesproken, is dus te zien als u in ons ziekenhuis wordt opgenomen. Het besluit is ook te zien als u tijdens een opname naar een andere afdeling wordt overgeplaatst.
  • Na opname krijgt uw huisarts een ontslagbrief. In deze ontslagbrief staat alles over het afgesproken behandelbeleid.

Wel of niet reanimeren?

De bekendste en meest ingrijpende behandelbeperking is niet reanimeren. Daarom besteden we er hier extra aandacht aan.

Wat is reanimeren?

Als iemand een hartstilstand krijgt, stopt de ademhaling. Om de ademhaling weer op gang te krijgen, kan iemand worden gereanimeerd.  Dat gebeurt met hartmassage, kunstmatige beademing, medicatie en soms door elektrische schokken. Een reanimatie is heel heftig, het heeft niet altijd succes.

Soms lukt een reanimatie maar voor een deel. Dan gaat het hart weer kloppen, maar hebben de hersenen te weinig zuurstof gekregen. Dat kan blijvende hersenschade opleveren. Reanimatie bij oudere of zieke mensen heeft vaak minder succes.

Wanneer besluiten we om niet te reanimeren?

Een patiënt overlijdt als die niet wordt gereanimeerd. Als er niets is afgesproken in het behandelbeleid, kiezen we altijd voor reanimeren.

In de volgende situaties kunnen we besluiten om niet te reanimeren:

Wilsverklaring

De patiënt wil niet gereanimeerd worden. Dit is besproken met de arts en staat in het elektronisch patiëntendossier.

Erg zieke of hele oude patiënten

Bij erg zieke patiënten of bij heel oude patiënten is de kans heel klein dat reanimatie lukt. Een arts kan dan besluiten niet te reanimeren. Dit wordt met de patiënt besproken en komt in het elektronisch patiëntendossier.

(Niet) reanimeren tijdens een operatie

De afspraak om niet te reanimeren geldt zolang u in het ziekenhuis bent. Bij sommige operaties kan dat anders zijn. In het Martini Ziekenhuis is afgesproken dat iedereen tijdens een operatie en op de uitslaapkamer gereanimeerd wordt. Wil een patiënt dat niet, dan moet dat extra worden afgesproken.

Afspreken om niet te reanimeren

Wilt u afspreken dat u niet gereanimeerd wordt tijdens een operatie? Spreek dit dan af met uw anesthesioloog en de chirurg.

Ook die afspraak komt in het elektronisch patiëntendossier. Als u tijdens een operatie niet gereanimeerd wil worden, is het nodig om dit vooraf aan te geven.

Soms is er geen tijd om te overleggen. Dan beslist de arts. Het is daarom belangrijk hierover vooraf goede afspraken te maken. Goede afspraken bij niet reanimeren zijn heel belangrijk. Voor iedereen in het ziekenhuis moet snel duidelijk zijn of u wel of niet gereanimeerd wordt. Daarom krijgen patiënten die niet gereanimeerd willen worden een polsbandje met de letters NR.

Meer informatie over het behandelbeleid

Heeft u nog vragen over het behandelbeleid? Wilt u meer weten over behandelbeperkingen of niet reanimeren? Stel ze dan aan uw arts of verpleegkundige. Het zijn grote beslissingen, voor u en voor uw familie en vrienden. Het is goed om er samen over na te denken en te bespreken.

 

Versie: Algemeen_1445473 Niet reanimeren en ander behandelbeleid 2023-09

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.