Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Behandeling met Galantamine
Terug naar bovenliggende pagina

Behandeling met Galantamine

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Door de arts is bij u een vorm van dementie vastgesteld. Helaas bestaan er geen medicijnen die dementie kunnen genezen. Wel is er een medicijn dat het ziekteproces kan stabiliseren of vertragen. Dit medicijn heet Galantamine. Het werkt echter niet voor alle patiënten. Of het bij u wel werkt, is vooraf niet te zeggen. In deze folder vindt u informatie over Galantamine. 

Galantamine

Galantamine is een medicijn dat wordt voorgeschreven bij dementie. Het is verkrijgbaar in de vorm van een capsule. Deze capsules hebben sterktes van 8, 16 en 24 milligram. Er is een opbouwschema dat kan worden aangepast. De opbouw hangt af van de effecten en de bijwerkingen. 

Hoe werkt Galantamine?

De hersenen hebben een sturende taak. Ze kunnen deze taak alleen uitvoeren als hersencellen met elkaar in contact staan. Voor dit contact zijn bepaalde boodschapperstoffen nodig, de zogenaamde neurotransmitters. Als er te weinig neurotransmitters zijn, ontstaan er problemen met de hersenfuncties. Dat zijn functies om te kunnen denken, begrijpen, lezen, schrijven, herinneren en onthouden. Eén van deze boodschapperstoffen is acetylcholine.

Onderzoekers denken dat symptomen van dementie komen door een tekort aan acetylcholine. Galantamine vertraagt de afbraak van acetylcholine. Dit verhoogt dus de hoeveelheid acetylcholine in de hersenen. Daardoor kan Galantamine de symptomen van dementie vertragen. Het doel van de behandeling met Galantamine is dat u uw dagelijkse bezigheden zo lang mogelijk kunt blijven doen.

Wanneer wordt Galantamine gebruikt? 

  • Bij een beginnende tot matige vorm van Alzheimer. Of een combinatie van Alzheimer en vasculaire dementie. Met als doel dat u uw dagelijkse bezigheden zo lang mogelijk kunt blijven doen. 
  • U mag geen Galantamine gebruiken als u kortgeleden een hartinfarct heeft gehad. Ook niet als u last heeft van bepaalde geleidingsstoornissen van het hart. 
  • Als u te weinig eet (ondervoeding), zijn we terughoudend met Galantamine. Dit is omdat u er misselijk van kunt worden. Bij een pleister gebeurt dit minder snel, daarom kiezen we sneller voor de pleister. Uw arts zal dit beoordelen. 

Wanneer merkt u effect van Galantamine? 

Galantamine is vooral bedoeld om de achteruitgang van de hersenfuncties te vertragen. Meestal merkt u daarom geen effect of verbetering van uw klachten. 

Hoe gebruikt u Galantamine?

U neemt 1 keer per dag een Galantaminecapsule in met water. Bij voorkeur ‘s ochtends bij het ontbijt, halverwege de maaltijd. Het is de bedoeling dat u eerst iets eet, dan de capsule inneemt en dan weer iets eet. Het is verstandig als u Galantamine inneemt met een naaste of iemand van de thuiszorg. Dit vanwege de werking en mogelijke bijwerkingen van het medicijn. 

Houd de capsule heel

De Galantaminecapsule slikt u in zijn geheel door. U mag de capsule niet kauwen of fijn maken. Vindt u het moeilijk om de capsules heel door te slikken? U mag de capsules dan openmaken. U moet wel de korrels uit de capsule heel doorslikken, bijvoorbeeld op een lepel appelmoes of vla. Als u de korrels fijnmaakt komt de hele dosis in één keer vrij in het lichaam, en dat is teveel tegelijk.

Volg de dosering

Uw arts kiest een schema voor u. Volg altijd het advies van uw arts op. Meestal wordt het volgende schema gebruikt:

  • Week 1 tot en met 4: een keer per dag 1 capsule van 8 milligram.
  • Week 5 tot en met 8: een keer per dag 1 capsule van 16 milligram.
  • Vanaf week 9: een keer per dag 1 capsule van 24 milligram.

Wat moet u doen als u een dosis bent vergeten?

Het is belangrijk dat u dit medicijn consequent inneemt. Dat betekent dat u het medicijn op vaste momenten inneemt. Ontdekt u dat u per ongeluk een dosis niet heeft ingenomen?

  • Als u dit op dezelfde dag ontdekt: neem de vergeten dosis alsnog in. 
  • Als u het de volgende dag ontdekt: sla de dosis over. 
  • Let op: neem nooit een dubbele dosis op 1 dag.

Controle en dosering

Als u begonnen bent met Galantamine wordt u na 4, 8 en 16 weken opgebeld voor een controle. Deze controle is met de geriater of de (geriatrisch) verpleegkundige. Tijdens de controle vertelt u hoe het gaat met het innemen van Galantamine. Ook vertelt u of u last heeft van bijwerkingen en wat u van het medicijn merkt. Reageert uw lichaam goed op Galantamine? Dan kan de dosering nog 1 of 2 keer worden verhoogd. Als de goede dosering is bereikt, wordt u na 4 weken nog eenmaal opgebeld. Daarna neemt uw huisarts de controles over.

Mogelijke bijwerkingen

Zoals bij alle medicijnen kunnen bijwerkingen ontstaan. Om de kans op bijwerkingen zo laag mogelijk te houden, bouwen we de medicatie langzaam op.

Kans op bijwerkingen

De meeste mensen krijgen geen bijwerkingen. Als er wel bijwerkingen ontstaan, dan is dit meestal:

  • Bij het starten van de behandeling.
  • Als de dosering wordt opgehoogd.
  • Als Galantamine niet bij de maaltijd wordt ingenomen.
  • Als u een extra capsule inneemt (omdat u bent vergeten dat u er al eentje hebt genomen).

De meeste bijwerkingen verdwijnen binnen enkele dagen. Zijn de klachten na 5 dagen nog niet over? Dan is het verstandig contact op te nemen met de arts die Galantamine voorgeschreven heeft.

Meest voorkomende bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen van Galantamine zijn:

  • Misselijkheid

  • Braken

  • Diarree

  • Duizeligheid

  • Zuurbranden

  • Buikpijn

  • Verlies van eetlust

  • Gewichtsverlies

  • Hoofdpijn

  • Zwakte

  • Vermoeidheid en slaperigheid

Zeldzame bijwerking

Een zeer zeldzame bijwerking van Galantamine kan zijn dat het de geleidingstijd van uw hart vertraagt. Daarom wordt altijd een hartfilmpje gemaakt. Dit is om te beoordelen of uw hart in voldoende conditie is om te starten met dit medicijn.

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u het antwoord op veelgestelde vragen over Galantamine.

Hoelang duurt de behandeling?

U kunt Galantamine gewoon blijven gebruiken. Tenzij u (te veel) last krijgt van bijwerkingen

Kan ik met Galantamine autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Voor eten en drinken zijn geen beperkingen. Voor autorijden en alcohol drinken zijn er wel adviezen. Hieronder leest u daar meer over. 

Autorijden
Als u de diagnose dementie heeft gekregen, mag u niet zomaar weer autorijden. Tenzij u na de diagnose bent goedgekeurd door het CBR na een rijtest. Informeer voor meer informatie het CBR. Of vraag uw behandelend arts via de poli Geriatrie.

U mag de eerste paar dagen dat u dit medicijn gebruikt, niet autorijden. Rijd ook geen auto als de dosering omhoog is gegaan. Het kan namelijk gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Dit komt door bijwerkingen zoals duizeligheid, slaperigheid, hallucinaties, verwardheid en vermoeidheid. 

U mag pas weer autorijden nadat u gedurende enkele dagen dezelfde dosering heeft gebruikt. Na een paar dagen zijn de meeste mensen voldoende gewend geraakt aan de effecten. U mag dan weer autorijden. Maar doe dat alleen als u geen last meer heeft van de bijwerkingen.

Meer informatie

Voor meer algemene informatie kunt u de folder ‘Medicijnen in het verkeer’ lezen. In deze folder leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

Alcohol drinken

Alcohol versterkt het versuffende effect van dit medicijn. Ook als u hier niets meer van merkt, omdat u gewend bent geraakt aan dit medicijn, kunt u door alcohol drinken erg suf worden. Beperk daarom het gebruik van alcohol en drink het liever niet.

Versie: 20200072 Behandeling met Galantamine 2023-08

Specialisme: Geriatrie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.