Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Röntgenonderzoek van de vaten in de onderbuik

Röntgenonderzoek van de vaten in de onderbuik

In overleg met uw behandelend specialist en met u wordt een afspraak voor een röntgenonderzoek van de bloedvaten (een flebografie) in de onderbuik gemaakt. Door het inspuiten van een (jodiumhoudende) contrastvloeistof kunnen we de aders zichtbaar maken en er röntgenfoto’s van maken.

Voorbereiding

Bij mannen heten de aders in de buik ‘vena spermatica’ en bij vrouwen ‘vena ovarica’. Dit onderzoek met aansluitend eventueel behandeling, gebeurt in dagbehandeling. Als uw onderzoek ’s ochtends plaatsvindt, mag u een licht ontbijt nemen. Dat wil zeggen een beschuit (zonder boter of beleg) en enkele koppen thee. Als uw onderzoek ’s middags plaatsvindt, kunt u normaal ontbijten. Om 12.00 uur mag u een beschuit (zonder boter of beleg) nemen en enkele koppen thee. Wij raden u aan op de dag van het onderzoek een extra hemd of T-shirt mee te nemen naar het ziekenhuis .

Let op

Gebruikt u bloedverdunners? Meldt u dit dan voorafgaand aan de behandeling aan uw behandelend arts en aan de afdeling Radiologie. Indien u bij een eerder onderzoek met jodiumhoudend contrastmiddel een (ernstige) allergische reactie heeft gekregen, verzoeken wij u dit vooraf aan de röntgenafdeling en aan uw behandelend arts te melden.

Als u zwanger bent, kan het onderzoek waarschijnlijk niet plaatsvinden. Neem zo spoedig mogelijk contact op met de afdeling Radiologie.

Onderzoek

U gaat naar de afdeling Dagbehandeling. De verpleegkundige of de afdelingsassistent brengt u naar de onderzoekskamer van de afdeling Radiologie. Nadat u heeft geplast, begeleidt de laborant u naar de onderzoekskamer. Hier ontkleedt u zich. Tijdens het onderzoek mag u een hemd of T-shirt aanhouden. U gaat op uw rug op de onderzoekstafel liggen. De laborant desinfecteert uw lies en dekt het onderzoeksgebied af met steriele lakens.

U krijgt in uw lies een plaatselijke verdoving. Als de verdoving is ingewerkt, prikt de radioloog met een holle naald een ader in de lies aan en brengt door deze holle naald een voerdraad in met daaroverheen een dun plastic slangetje (katheter). De radioloog schuift die katheter naar de betreffende ader en spuit er contrastvloeistof in. Dit kan een warm gevoel in uw lichaam geven, maar verdwijnt na enige tijd. Met behulp van de contrastvloeistof wordt duidelijk of de kleppen in de aders wel of niet goed functioneren.

De radioloog maakt tijdens het onderzoek röntgenfoto’s. Als bepaalde kleppen in de aders niet goed functioneren, kan de radioloog besluiten deze ader direct af te sluiten met een klein veertje (emboliseren). Deze behandeling is pijnloos. Na afloop van onderzoek en eventuele behandeling verwijdert de radioloog de katheter en zal het gaatje in de lies nog enige tijd dichtdrukken. Het onderzoek duurt circa 1 tot 1,5 uur.

Complicaties

In uitzonderlijke gevallen kan een allergische reactie optreden bij het injecteren van het contrastmiddel in de bloedbaan. Wanneer u een contrastreactie krijgt, zullen de laboranten en de radioloog daar adequaat op reageren. Zo nodig krijgt u een passend middel om de reactie tegen te gaan.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek en eventuele behandeling gaat u terug naar de afdeling Dagbehandeling. Hier controleert de verpleegkundige regelmatig of de aanprikplaats goed dicht blijft.

Na het onderzoek moet u de eerste 2 uur in bed blijven. Na het onderzoek mag u weer gewoon eten. Het is belangrijk dat u veel drinkt (ongeveer 1 tot 1,5 liter), zodat de ingespoten contrastvloeistof uw lichaam snel verlaat. De contrastvloeistof verdwijnt via de nieren en de blaas uit uw lichaam. Indien er na 2 uur geen bijzonderheden zijn mag u naar huis.

U mag echter niet zelf rijden. De rest van de dag moet u veel rust in acht nemen. Dit betekent niet werken, geen boodschappen doen en niet sporten.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Specialisme: Radiologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.