Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Röntgenonderzoek van de endeldarm

Röntgenonderzoek van de endeldarm (defaecogram)

In overleg met uw behandelend specialist maakt u een afspraak voor een defaecogram. Dit is een onderzoek van de endeldarm, waarbij we met behulp van contrastvloeistof de samentrekkingen van de endeldarm zichtbaar maken tijdens de stoelgang. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie. Als er een reden is dat u niet in de MRI kunt, dan kan de arts in overleg (met de radioloog)besluiten om voor dit onderzoek te kiezen.

Voorbereiding

U dient 1 uur vóór het onderzoek het contrastmiddel dat aan u is meegegeven op te drinken. Hiervoor moet u eerst de bariumpoeder van de bodem los schudden. Daarna vult u de maatbeker volledig met water. Vervolgens roert u het bariumsulfaat goed door het water heen en drinkt de vloeistof op. De bariumpap zorgt ervoor dat de dunne darm tijdens het onderzoek zichtbaar wordt. Als u het prettiger vindt om de voorbereiding in het ziekenhuis te laten plaatsvinden, neem hiervoor dan wel extra tijd en geef dit door bij de inschrijving op de poli Radiologie. Meld ook als u hierbij hulp nodig heeft. Dit voorkomt vertraging van het onderzoek.

Nadat u de contrastvloeistof gedronken heeft, moet u de inhoud van een tube microlax via de anus toedienen. De microlax bevordert binnen 5 tot 20 minuten de darmlediging. Het defaecogram kan alleen goed worden uitgevoerd als er geen ontlasting meer in de endeldarm zit.

U ontvangt van uw behandelend specialist de maatbeker bariumsulfaat en de tube microlax.

Let op

Indien u zwanger bent, kan het onderzoek niet plaatsvinden. Tijdens de menstruatie kan het onderzoek niet plaatsvinden.

Onderzoek

Op de afgesproken dag en tijd meldt u zich bij de afdeling Radiologie, waarna u plaatsneemt in de wachtkamer. Een laborant haalt u op en brengt u naar een kleedhokje. U trekt uw broek of rok en trui en uw onderbroek uit.

Tijdens het onderzoek mag u het hemd of T-shirt en sokken aanhouden. U gaat op uw linkerzij op de onderzoekstafel liggen. De radioloog brengt voorzichtig via een canule in uw anus eerst verdunde bariumpap en vervolgens ingedikte bariumpap in de endeldarm. Het kan zijn dat bij vrouwen ook in de vagina contrastmiddel wordt ingebracht. Als u ongesteld bent, geef dit dan even aan tijdens de uitleg.

Daarna neemt u plaats op een po-stoel, die gemaakt is voor röntgenonderzoek. Tijdens het actief ophouden (1. aanspannen en ontspannen van de bekkenbodemspieren en 2. persen zonder laten lopen) worden er röntgenfilmpjes gemaakt van de bewegingen van de endeldarm. Nadat deze bewegingen goed op de foto’s staan, mag u de ontlasting laten gaan. Ook hierbij worden de bewegingen van de endeldarm vastgelegd op een röntgenfilm.

Voor privacy tijdens het onderzoek plaatsen we een kamerscherm om u heen. Na het onderzoek kunt u zich wassen en weer aankleden. Het onderzoek, inclusief de voorbereiding, duurt ongeveer 1,5 uur.

Na het onderzoek

De eerste dagen na het onderzoek zult u nog wat witte ontlasting hebben door de bariumpap. Ook kan uw stoelgang wat moeizamer verlopen. We raden u aan gedurende een aantal dagen na het onderzoek extra vocht te drinken.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Specialisme: Radiologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.