Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Prostaat verwijderen

Prostaat verwijderen

Verwijderen van de prostaat/zaadblaasjes. Opnameduur is 3 dagen. 

Voorbereiding

Voorafgaand aan de operatie heeft u een afspraak op voor het preoperatief spreekuur op de polikliniek Anesthesiologie. Verder krijgt u standaard een afspraak bij de bekkenfysiotherapeut. Deze leert u welke spieren nodig zijn om na de operatie weer controle te krijgen over het plassen.

Opname

Op de dag van de operatie komt u voor opname naar de verpleegafdeling Urologie. Het is belangrijk dat u uw medicatie van huis meeneemt naar het ziekenhuis. De verpleegkundige neemt nog een keer alle informatie over de operatie met u door, controleert met u uw thuismedicatie en bewaart uw medicijnen tijdens uw opname. Verder wordt er bloed bij u afgenomen en wij vragen u urine in te leveren voor onderzoek.

U moet nuchter zijn voor de operatie. Dit betekent dat u voor de operatie niet (alles) meer mag eten en drinken. Op de operatiedag (en op de dagen erna) krijgt u ’s avonds een injectie ter voorkoming van trombose (een bloedpropje in uw bloedvaten). De verpleegkundige leert u dit zelf toe te dienen, omdat u dit 4 weken lang moet gebruiken.

Operatie met robot

Ongeveer een uur voor de operatie helpt de verpleegkundige u in het operatiehemd en krijgt u een slaaptablet. Als u een gebitsprothese draagt, vraagt de verpleegkundige u deze uit te doen. We verzoeken u ook uw horloge en sieraden af te doen. De verpleegkundige rijdt u in uw bed naar de operatiekamer. Nadat in bijzijn van het hele operatieteam de laatste checks met u zijn doorgenomen (de time-out procedure) brengt de anesthesioloog u onder narcose.

De uroloog verwijdert met behulp van een operatierobot (Da Vinci Xi) de gehele prostaat met de zaadblaasjes (en eventueel de lymfeklieren in het bekken). Daarvoor worden via zes kleine sneetjes een camera en instrumenten in uw buik gebracht. Deze worden aangesloten op de robotarmen nadat de buik met gas wat is opgeblazen. De uroloog opereert u met de robot vanachter zijn console in de operatiekamer. De anesthesiemedewerker en een operatieassistent staan direct bij u in de buurt. De blaas wordt na het verwijderen van de prostaat opnieuw met de plasbuis verbonden. Het weggenomen weefsel wordt naar het pathologisch anatomisch lab gestuurd voor onderzoek. Bekijk hier de video over de operatie, deze video is niet beschikbaar voor kijkers onder de 18 jaar.

Na de operatie

Als de operatie achter de rug is gaat u naar de uitslaapkamer (recovery).Uw bloeddruk, het zuurstofgehalte in uw bloed en uw urineproductie worden regelmatig gemeten. Als alles goed onder controle is, mag u terug naar de verpleegafdeling. Een verpleegkundige haalt u dan weer op.

Als u pijn heeft of misselijk bent, kunt u dit melden aan de verpleegkundige. Dan kunt u medicijnen krijgen. U krijgt medicijnen om de gebruikelijke wondpijn te voorkomen. Op de operatiedag blijft u in bed. U mag zo nu en dan wat drinken.

Uw balzak en penis kunnen na de operatie opgezwollen zijn door vocht. Ook kunnen zij blauw verkleuren door een bloeduitstorting. Dit gaat vanzelf weer over. De eerste dagen na de operatie is het belangrijk dat u kunt bijkomen van de operatie. Het is daarom verstandig dat u niet te veel of langdurig bezoek ontvangt.

Heropname

Na ongeveer een week wordt u opnieuw opgenomen voor het verwijderen van de katheter en het verwijderen van de hechtingen. Dit gebeurt door de verpleegkundige. Tijdens deze opname hoort u ook de uitslag van het weefselonderzoek van de patholoog anatoom (PA-uitslag).

Soms wordt voor het verwijderen van de katheter een foto van de blaas (mictiecystogram) gemaakt. Of dit bij u nodig is hoort u bij het ontslag.

Het is mogelijk dat u na de verwijdering van de katheter onvoldoende controle heeft over de sluitspier. Hierdoor kan ongewild urineverlies (incontinentie) optreden. Bij de meeste patiënten herstelt zich dit geleidelijk weer.

Als u met ontslag gaat krijgt u, naast de ontslagpapieren, een afspraak mee voor de verpleegkundig specialist en de bekkenfysiotherapeut. U kunt bij de verpleegkundig specialist terecht met alle mogelijke vragen en onzekerheden na de ingreep.

Nazorg

Als u koorts krijgt, erg bloederige urine heeft of andere problemen ervaart, kunt u contact opnemen met uw huisarts

De eerste 6 weken na de operatie is het verstandig om het kalm aan te doen en op tijd uw rust te nemen. Dit houdt in:

  • geen zwaar huishoudelijk werk en niet zwaar tillen;
  • geen lange autoritten maken en niet fietsen;
  • geen alcohol gebruiken;
  • veel drinken, ongeveer twee liter per dag.

Na 6 weken mag u rustig beginnen met het uitbreiden van uw activiteiten.

De operatie heeft invloed op het seksueel functioneren. Omdat uw prostaat en de zaadblaasjes zijn verwijderd, is het niet meer mogelijk om een zaadlozing te krijgen. Een orgasme kunt u nog wel hebben. Tijdens de operatie kan het gebeuren dat zenuwen beschadigd raken waardoor erectiestoornissen kunnen optreden. Dit is niet altijd te voorkomen. Als deze erectiestoornissen aanhouden, kunt u dit met de uroloog bespreken. Hij kan samen met u naar een oplossing zoeken.

Praktische informatie Voor u

Urologie (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur.

Stuurt u een mail? Wilt u daarin ook uw geboortedatum vermelden? Dan weten wij precies om wie het gaat.

Tel.: (050) 524 6920
E-mail: poliurologie@mzh.nl
Stuur een beveiligde e-mail (via Zivver)
Routenummer: 2.5

  

Specialisme: Urologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.