Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Netvlies foto’s

Netvlies foto’s

Onderzoek waarbij er foto’s worden gemaakt met speciaal flitslicht. Hiervoor krijgt u contrastvloeistof in uw ogen gedruppeld. Het onderzoek duurt zo'n 45 minuten. Het is belangrijk om vervoer naar huis te regelen.

Voorbereiding

In overleg met uw oogarts laat u foto’s maken van het netvlies (retina) van uw oog (of beide ogen) met een fluorescentie angiografie. De foto’s worden gemaakt met behulp van blauw flitslicht en een speciaal fototoestel). Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek Oogheelkunde.

Er is een kleine kans op misselijkheid tijdens het onderzoek. Wij adviseren u daarom vanaf ruim 2 uur voor het onderzoek niet meer te eten of te drinken. Heeft u suikerziekte, houdt u zich dan aan uw dieet.

Mede door het flitslicht ziet u na het fotograferen geruime tijd minder goed. Dit is van tijdelijke aard. Het kan prettig zijn om een zonnebril te dragen na het onderzoek. Wij raden u af om na afloop van het onderzoek zelf auto te rijden. Zorgt u ervoor dat iemand u begeleidt en naar huis brengt.

Let op

Heeft u bij een vorige fluorescentie angiografie of een ICG-onderzoek last gehad van misselijkheid of een allergische reactie? Of lijdt u aan epilepsie of heeft u een schelpdierenallergie? Meldt u deze zaken dan tijdig vóór het onderzoek aan uw behandelend specialist.

Bent u zwanger? Dan kunt u het onderzoek beter uitstellen tot na de bevalling. Eventueel bloedonderzoek kan pas 24 uur na het nemen van de foto's plaatsvinden.

Onderzoeksdag

U meldt zich op de afgesproken tijd bij de balie van de polikliniek Oogheelkunde. Voorafgaand aan het onderzoek krijgt u druppels in beide ogen, die de pupillen verwijden. De technisch oogheelkundig assistent (TOA) haalt u op, licht u in over de gang van zaken en start met het maken van een aantal foto’s vooraf.

Onderzoek

Fluorescentie angiografie is een onderzoek gericht op het opsporen van afwijkingen in het achterste deel van het oog zoals afwijkingen en schade aan het netvlies of het retinale pigment epitheel, of de vorming van afwijkende nieuwe bloedvaten in en onder het netvlies of afwijkingen in het vaatvlies.

Het onderzoek wordt ook uitgevoerd om het beloop van een ziekte te volgen of het effect van een behandeling te beoordelen. Uw oogarts heeft met u besproken om welke reden bij u de foto’s gemaakt moeten worden.

Bij aanvang van het onderzoek spuit de oogarts een in water oplosbare kleurstof (fluoresceïne of indocyanine groen (ICG)) in een ader van uw arm. De kleurstof verspreidt zich via de grote lichaamsader door het gehele lichaam en gaat ook naar de vaten van het oog. De stof fluoresceïne kan soms direct na inspuiting misselijkheid veroorzaken. Dit trekt meestal snel weer weg. De kleurstof verspreidt zich ook vrij snel na inspuiting door de bloedvaten van het oog.

Op dat moment worden meerdere foto's van het netvlies gemaakt. Op deze manier worden de locatie en de ernst van de oogaandoening in beeld gebracht. Het totale onderzoek duurt gemiddeld 45 minuten.

Na het onderzoek

Direct na de behandeling ziet u vaak minder scherp door de lichtflitsen en de oogdruppels die zijn toegediend. Zelf autorijden is dus niet mogelijk. Begeleiding is aan te bevelen, ook wanneer u met het openbaar vervoer of met de taxi bent gekomen.

Na het inspuiten van de kleurstof kan uw huid gedurende enkele uren geel van kleur zijn. Door de kleurstof bent u gedurende een dag extra gevoelig voor zonlicht. Vermijd op de dag van het onderzoek daarom de felle zon en gaat u niet onder de zonnebank. De kleurstof verdwijnt doordat de nieren de kleurstof in de urine uitscheiden. Uw urine zal tot 24 uur na inspuiting van de kleurstof een donker oranje kleur vertonen.

Risico’s

Na het inspuiten van de kleurstof kan uw huid gedurende enkele uren een gele kleur krijgen. Door de kleurstof bent u gedurende een dag extra gevoelig voor zonlicht. Vermijd op de dag van het onderzoek daarom de felle zon. Ook gebruik van de zonnebank wordt afgeraden. De kleurstof verdwijnt doordat de nieren de kleurstof in de urine uitscheiden. Uw urine zal tot 24 uur na inspuiting van de kleurstof een donker oranje kleur vertonen.

De kleurstof fluoresceïne kan soms direct na inspuiting misselijkheid veroorzaken. Dit trekt meestal snel weer weg. Wij raden u aan zeker twee uur voor het onderzoek niet te eten of te drinken. Als u suikerziekte heeft, moet u zich gewoon aan uw dieet houden.

Als de kleurstof tijdens de inspuiting uit het vat lekt, ontstaat een lokale branderigheid en verkleuring van de huid. De branderigheid verdwijnt na enkele minuten en de verkleuring na enkele dagen zonder restverschijnselen.

Allergische reacties zijn zeldzaam. Wanneer deze optreden, veroorzaken ze roodheid en jeuk van de huid. Allergische reacties worden, afhankelijk van de ernst ervan, behandeld met tabletten of injecties antihistaminica. Als u bij een vorig fluorescentie angiografie of ICG-onderzoek last heeft gehad van misselijkheid of een allergische reactie, of als u lijdt aan epilepsie of een schelpdierenallergie, dan moet u dit vooraf melden. Als u zwanger bent, is het beter om het onderzoek uit te stellen tot na de bevalling.

Uitslag

Na afloop van het onderzoek of bij controlebezoek krijgt u de uitslag van uw oogarts.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Oogheelkunde (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur
Tel.: (050) 524 6990
E-mail: Oogheelkunde@mzh.nl
Routenummer: 0.9

  

Specialisme: Oogheelkunde

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.