Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

John Van Putten Longarts
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Longembolie (behandeling)

Longembolie (behandeling)

De behandeling van uw embolie is afhankelijk van de plaats van de longembolie. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. De arts bespreekt met u welke behandeling voor u het meest geschikt is.

Behandelingen

Bij een longembolie geeft de arts u altijd antistollingsmedicijnen. De behandeling begint met een snel werkend middel (meestal fraxodi) via een kleine injectie in de huid. Daarna krijgt u antistollingtabletten (meestal sintrommitis). Dit antistollingsmedicijn blijft u zes maanden gebruiken. In zeldzame, ernstige gevallen van longembolie is het nodig het stolsel op te lossen met medicijnen. U mag naar huis als de bloedverdunning goed is. Dat is meestal na 2-3 dagen.

Leefregels

Zolang u antistollingsmedicijnen gebruikt, gelden de hierna volgende leefregels.

  • Zorg regelmatig voor voldoende lichaamsbeweging, maar vermijd blessuregevoelige sporten.
  • Bent u vergeten uw medicijnen in te nemen? Neemt u dan contact op met de Trombosedienst.
  • Slik geen andere medicijnen zonder te overleggen met uw specialist of de Trombosedienst.
  • Waarschuw uw huisarts en de Trombosedienst bij bloedverlies, bijvoorbeeld bloed bij de ontlasting of bij het tandenpoetsen.
  • Moet u kiezen laten trekken? Bespreekt u dit dan met de Trombosedienst.
  • Bent u van plan op vakantie te gaan? Bespreekt u dit dan met de Trombosedienst.
  • Draag elastische kousen als deze zijn voorgeschreven.
  • Bent u ziek? Geeft u dit door aan de Trombosedienst. Mogelijk is eerder controle bij de Trombosedienst noodzakelijk.
  • Denkt u zwanger te zijn? Meldt u dit dan aan de Trombosedienst. Bij zwangerschap is aanpassing van uw medicijngebruik nodig.

Nazorg

Wanneer een longembolie bij u voor het eerst is opgetreden, is over het algemeen geen aanvullend onderzoek nodig. Eenmaal thuis vervolgt u de behandeling met antistollingsmedicijnen, in principe voor zes maanden. Voor controle van de behandeling en uw bloedwaarden gaat u naar de Trombosedienst.

De kans op een herhaling van bloedstolsels in de bloedvaten (trombose) of een longembolie is ongeveer 5 procent. Wanneer bij u herhaling optreedt, zal de longarts uitgebreid onderzoek doen naar de oorzaak van het optreden van stolsels. Herhaling van beide aandoeningen betekent ook dat u de rest van uw leven antistollingsmedicijnen blijft gebruiken.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Longziekten (verpleegafdeling)
Dagelijks van 11.00 tot 20.00 uur. Onze patiënten rusten tussen 12.00 en 14.00 uur.

Bellen bij voorkeur na 11.00 uur.

Tel.: (050) 524 5540
Routenummer: 1.6

  

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.