Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Hoofdpijnonderzoek

Hoofdpijnonderzoek

In overleg met uw huisarts of bedrijfsarts heeft u een afspraak gemaakt voor nader onderzoek van uw hoofdpijnklachten op het Hoofdpijncentrum. U doorloopt het onderzoekstraject ofwel poliklinisch of in dagopname op de afdeling Neurologie.

Voorbereiding

Voorafgaand aan uw afspraak krijgt u een aantal vragenlijsten en een hoofdpijndagboek thuisgestuurd of vult deze digitaal in via de website. Deze lijsten en het hoofdpijndagboek brengt u ingevuld mee op de dag van uw hoofdpijnonderzoek. Neem zo mogelijk ook een uitdraai van de apotheek mee van de medicijnen die u gebruikt en de afgelopen periode heeft gebruikt.

Hoofdpijndagboek

Voordat u naar het Hoofdpijncentrum komt, houdt u een paar maanden lang een hoofdpijndagboek bij. U noteert hierin op welke dagen u hoofdpijn heeft, hoe erg de pijn voor u is en welke beperkingen u daarbij ervaart. U kunt uw hoofdpijn een cijfer geven:

1: lichte pijn (u kunt ermee doorwerken)
2: matige pijn (u wordt erdoor gehinderd bij uw werk)
3: hevige pijn (u moet ervoor op bed gaan liggen).

Ook schrijft u in het dagboek op welke middelen u tegen de hoofdpijn gebruikt, wanneer, hoe vaak en wat het effect ervan is.

Onderzoek

Tijdens het poliklinische traject ontmoet u altijd de neuroloog, al dan niet in combinatie met een hoofdpijnverpleegkundige en eventueel de gynaecoloog. Zij stellen u vragen over uw gezondheidstoestand en brengen uw klachten in kaart. De hoofdpijnverpleegkundige neemt ook de ingevulde vragenlijsten met u door. De neuroloog zal u uitgebreid lichamelijk en neurologisch onderzoeken.

Bij een onderzoek in dagopname wordt u door dezelfde specialisten onderzocht. Daarna heeft u aanvullend nog een gesprek met de psycholoog en een onderzoek van de nek door de fysiotherapeut.

Uitslag

Aan het eind van het onderzoekstraject is meestal uw diagnose bekend. Slechts een enkele keer is aanvullend een hersenscan nodig. U heeft een afrondend gesprek met de neuroloog en/of de hoofdpijnverpleegkundige. Zij geven u uitleg over de uitslag en bespreken het behandeladvies met u.

Behandeling

Welk behandeladvies u krijgt, is afhankelijk van de uitslag. Het kan zijn dat het advies een of meer behandelingen omvat, eventueel bij verschillende specialisten. Mogelijk is:

  • Behandeling met medicijnen; de neuroloog schrijft u medicatie voor. Na enkele weken heeft u dan een vervolgafspraak op de polikliniek. De neuroloog bespreekt dan met u het effect van de medicatie.
  • Behandeling door een fysiotherapeut: meestal bestaande uit spierversterkende oefeningen of ontspanningsoefeningen.
  • Behandeling door een psycholoog: bijvoorbeeld psycho-educatie, ‘Grip op migraine’ en ontspanningsoefeningen.
  • Begeleiding door hoofdpijnverpleegkundige: bij hoofdpijn, veroorzaakt door langere tijd teveel pijnstillers te gebruiken (medicijnafhankelijke hoofdpijn), zal de hoofdpijnverpleegkundige u door regelmatig telefonisch contact de eerste weken begeleiden bij het stoppen met de medicijnen. Ook helpt zij de uitlokkende factoren te leren herkennen van en juiste inname medicatie
  • Terugverwijzing naar de huisarts: overname en begeleiding behandeling.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Onderzoek Wachttijd tot
Hoofdpijnonderzoek
Eerste afspraak
120 dagen
Onderzoek
120 dagen

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.