Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Soms gaat een zwangerschap niet zoals u had gehoopt. Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap nestelt een eicel niet op de goede plek. Als uw huisarts of verloskundige denkt aan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, is het belangrijk dat u naar het Martini Ziekenhuis komt. Het expertiseteam Moeder & Kind staat voor u klaar. We onderzoeken waar de zwangerschap precies zit. En samen met u kiezen we de beste behandeling. 

Afspraak

In overleg met uw huisarts of verloskundige heeft u een afspraak op onze polikliniek gemaakt. Er zou een buitenbaarmoederlijke zwangerschap bij u kunnen zijn ontstaan. Dan is het belangrijk dat onze specialisten snel ontdekken wat er precies aan de hand is.

Bij een normale, goede zwangerschap nestelt een bevruchte eicel zich in de baarmoeder. Soms gaat dit fout. Dan nestelt het eitje zich in op een andere plek. Meestal in de eileider, maar soms ook ergens anders in de buik. Dat noemen we een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Buiten de baarmoeder kan een kindje niet groeien. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan gevaarlijk zijn als de eileider scheurt.

Onderzoek

Het is vaak lastig om een buitenbaarmoederlijke zwangerschap vast te stellen. De klachten, zoals buikpijn en bloedverlies, kunnen ook passen bij een miskraam of blindedarmontsteking. In het ziekenhuis maken we een echo. We bekijken dan waar de eicel zich genesteld heeft. En we meten hoeveel zwangerschapshormoon (hCG) er in uw bloed zit. Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is de hCG-waarde meestal lager dan bij een normale zwangerschap.

Behandeling

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan nooit een echte zwangerschap worden. Ook bestaat er geen behandeling of operatie die de zwangerschap naar de baarmoeder kan verplaatsen. Daarom is het afbreken van de zwangerschap de enige optie. Dat kan op verschillende manieren:

Afwachten

In sommige gevallen kan uw lichaam een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zelf stoppen. Als de eicel vanzelf al gestopt is met groeien, kiezen we er soms voor om eerst af te wachten. U krijgt dan iedere week een bloedcontrole.

Medicijnen

Vaak is toch een behandeling nodig. Als het kan, kiezen we voor een behandeling met medicijnen. U krijgt dan een injectie met een medicijn (methotrexaat) dat de groei van het zwangerschapsweefsel stopt. Uw lichaam breekt daarna de zwangerschap af.

U kunt meteen na de injectie naar huis en in de weken erna controleren we uw bloedwaarde. Bij ongeveer 8 van de 10 vrouwen werkt deze behandeling goed. Na ongeveer 6 tot 8 weken is het hCG meestal uit uw bloed.

Operatie

Soms heeft u al hevige klachten. Of het zwangerschapsweefsel is al te groot. Vaak kiezen we dan meteen voor een operatie. Ook als medicijnen niet goed genoeg werken, is soms nog een operatie nodig. Bij de kijkoperatie verwijdert de gynaecoloog als het mogelijk is alleen het zwangerschapsweefsel. Maar vaak is ook de eileider beschadigd. Dan moet ook deze verwijderd worden.

Nazorg

Door het afbreken van de zwangerschap daalt de hoeveelheid zwangerschapshormoon in uw bloed. Dat kan alle emoties flink door elkaar gooien. Ook het verdriet van een verloren vruchtje en misschien de schrik van een spoedoperatie kunnen lastig zijn om mee om te gaan. Het team van Moeder & Kind heeft ook hier aandacht voor. Ze kunnen aanraden eens met de huisarts te gaan praten. Of lotgenoten te vinden, bijvoorbeeld via de website van Freya.

Weer zwanger worden

Na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap duurt het meestal 6 tot 8 weken voor het hCG-hormoon uit uw bloed is. Als uw lichaam de zwangerschap zelf heeft gestopt, mag u na de eerste menstruatie weer opnieuw proberen om zwanger te worden. Ook na een operatie mag u het na de eerste menstruatie weer proberen.

Als u medicijnen heeft gekregen, mag u de eerste 3 maanden niet zwanger worden. Het medicijn dat de celgroei remt, kan namelijk ook schadelijk zijn voor een nieuwe zwangerschap. Het is dan belangrijk dat u de eerste 3 maanden een voorbehoedsmiddel gebruikt.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.