Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

John Van Putten Longarts
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Astmaspreekuur voor kinderen

Astmaspreekuur voor kinderen

Ongeveer één op de tien kinderen in Nederland heeft luchtwegproblemen. Bij astma kan er sprake zijn van kortademigheid (in rust, ’s nachts of bij inspanning), piepende ademhaling, hoesten en/of opgeven van slijm. De klachten worden veroorzaakt door een vernauwing van de luchtwegen. Verschillende prikkels, zoals verkoudheidsvirussen, allergieën, sport en rook kunnen de klachten uitlokken. Met een goede behandeling en adviezen proberen we ervoor te zorgen dat uw kind zo weinig mogelijk klachten heeft en zo mogelijk klachtenvrij is. Een bezoek aan het astmaspreekuur duurt ongeveer 1 uur.

Voorbereiding

Een bezoek aan het astmaspreekuur duurt 20 -60 minuten. De duur van het bezoek wisselt, omdat er naast het bezoek aan de kinderarts of kinderastmaverpleegkundige soms ook longfunctieonderzoek of allergie onderzoek moet worden verricht. Wilt u medicatie meenemen naar de poli, zodat de kinderarts en/of astmaverpleegkundige deze kan bekijken. Op de ochtend van het bezoek mag uw kind de medicatie die hij/zij al gebruikt gewoon innemen, behalve als afgesproken is om dat niet te doen. Voor een longfunctieonderzoek of huidpriktest kan het zijn dat uw kind (tijdelijk) met medicatie moet stoppen.

Onderzoek en diagnose

Bij het eerste bezoek stellen we een aantal vragen, doen we een lichamelijk onderzoek en eventueel een longfunctieonderzoek en allergie onderzoek om de diagnose astma te kunnen vaststellen.

Longfunctie (20 minuten)

Vanaf de leeftijd van 5 a 6 jaar kan een longfunctieonderzoek bij uw kind worden gedaan. Tijdens het longfunctieonderzoek meten we de snelheid van uitademen en het volume (inhoud) in de luchtwegen. Tijdens de meting vragen wij uw kind om zo diep mogelijk in te ademen en zo hard mogelijk uit te blazen. Uw kind krijgt tijdens deze oefening een mondstukje in de mond en een knijpertje op de neus. De meting wordt enkele keren herhaald. Meestal wordt daarna ook een luchtwegverwijder toegediend en wordt de test nogmaals uitgevoerd. De kinderarts bespreekt het resultaat van het longfunctieonderzoek met u.

Allergie onderzoek

De kinderarts vraagt een huidpriktest aan om een indruk te krijgen van eventuele allergieën. Het onderzoek wordt gedaan op de polikliniek Kindergeneeskunde door een speciaal hiervoor opgeleide assistente. De assistente vertelt aan de hand van plaatjes eerst hoe het onderzoek wordt gedaan. De huidpriktest wordt uitgevoerd op de binnenzijde van de onderarm. Uw kind krijgt druppeltjes met verschillende opgeloste stoffen op de huid van de onderarm. Door de druppels heen wordt een klein prikje in de huid gegeven. Na ongeveer 15 minuten is zichtbaar voor welke stoffen uw kind allergisch is. Als er een allergische reactie op een of meerdere van de geteste stofjes optreedt dan is de reactie vergelijkbaar met een muggenbult (jeukend wit bultje met enige roodheid). Meestal verdwijnen deze klachten binnen een uur.

Behandeling

De behandeling van astma hangt af van hoe erg uw kind er last van heeft. Astma is er in verschillende gradaties: mild, matig en ernstig astma. Aanvalsmedicatie (luchtwegverwijders) helpt bij het optreden van klachten. Bij matig en ernstig astma wordt ook een onderhoudsbehandeling geadviseerd (ontstekingsremmers). Afhankelijk van het klachtenpatroon kan ook nog voor andere medicatie gekozen worden.

De behandeling van astma bestaat niet alleen uit het voorschrijven van medicijnen. Het is ook belangrijk om te controleren of de medicijnen op de juiste wijze worden gebruikt. Ook krijgt u uitleg over het ziektebeeld, zodat u weet welke omstandigheden de klachten kunnen verergeren (o.a. verkoudheidsvirussen, luchtwegallergie, sport en roken) en wat u zelf kunt doen als uw kind benauwd is.

Op de polikliniek Kindergeneeskunde van het Martini Ziekenhuis zijn zorgen kinderartsen en kinderastmaverpleegkundigen voor een optimale behandeling en begeleiding van kinderen met astma.

Vervolg

Vervolgbezoeken worden door de kinderarts en kinderastmaverpleegkundige uitgevoerd. Tijdens deze afspraak beoordelen we of er voldoende controle is van het astma. Soms vragen wij u om een korte vragenlijst, astmacontrolelijst, in te vullen. We bespreken met u en uw kind het gebruik van de medicijnen en nieuwe instructies als dat nodig is. Bijvoorbeeld over omstandigheden die klachten kunnen verergeren, zoals infecties, allergieën (huisstofmijt, pollen en huidschilfers van dieren), sport en roken. Na het vervolgbezoek bij de kinderastmaverpleegkundige kan de kinderarts direct mee kijken. Uw kind wordt in ieder geval 1 keer per jaar door de kinderarts gezien.

Zorgportaal Luchtbrug

De kinderarts of kinderastmaverpleegkundige zal tijdens het spreekuur vragen of u gebruik wilt maken van de Luchtbrug. De Luchtbrug is een zorgportaal voor kinderen en jongeren met astma. Patiënten en ouders zijn betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Luchtbrug. U ontvangt via de Luchtbrug regelmatig een korte online vragenlijst waarmee we volgen hoe het met uw kind gaat. Afhankelijk van hoe goed het astma onder controle is hoeft uw kind minder vaak naar het ziekenhuis te komen. Via de Luchtbrug kunt u op een makkelijke manier contact zoeken met het astmateam en ook het zorgplan voor uw kind inzien. In het zorgplan vindt u alle informatie over de medicijnen die uw kind gebruikt, wat het doel is van de behandeling en een actieplan in geval van klachten. Ga voor meer informatie naar de website www.luchtbrug.nl.

Versie: 1 mei 2020

Praktische informatie Voor u

Eerste afspraak
7 weken
Specialisme: Kindergeneeskunde

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.