Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

John Van Putten Longarts
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Longfunctieonderzoek bij kinderen

Longfunctieonderzoek bij kinderen

Een onderzoek naar de werking van de longen van kinderen vanaf 6 jaar. Het onderzoek duurt 15 tot 45 minuten. Als een extra onderzoek nodig is, dan duurt het onderzoek anderhalf uur. Samen met uw arts en de longfunctieanalist bespreekt u welke onderzoeken uw kind krijgt.

Voorbereiding

Uw kind mag voor een longfunctieonderzoek gewoon eten en drinken. In onderstaande lijst ziet u welke medicijnen het onderzoek kunnen beïnvloeden. Er staat ook bij of uw kind tijdelijk moet stoppen met een bepaald medicijn. Is uw kind benauwd? Dan is gebruik van een luchtwegverwijder altijd toegestaan. Laat dit dan wel even weten aan de longfunctieassistent.

Kortwerkende luchtwegverwijders waarmee uw kind tenminste 8 uur voor het longfunctieonderzoek moet stoppen:

  • Salbutamol (Ventolin®, Airomir®)
  • Terbutaline (Bricanyl®)
  • Ipratropiumbromide (Atrovent®)
  • Fenoterol + ipratropiumbromide (Berodual®)

Deze medicijnen moet uw kind 24 uur voor het longfunctieonderzoek stoppen, tenzij de kinderarts anders aangeeft:

  • Formoterol (Oxis®, Foradil®)
  • Salmeterol (Serevent®)
  • Fluticason + Salmeterol (Seretide®)
  • Budesonide + Formoterol (Symbicort®)
  • Montelukast (Singulair®)
  • Beclometason + formoterol (Foster®)
  • Fluticasonfuroaat + Vilanterol (Relvar®)

Uw kind mag de volgende medicijnen gewoon gebruiken, tenzij de kinderarts anders aangeeft:

  • Budesonide (Pulmicort®)
  • Beclometason (Qvar®)
  • Ciclesonide (Alvesco®)
  • Fluticason (Flixotide®)

Het onderzoek

Met deze blaastest meten we de kracht en inhoud van de longen. Uw kind krijgt een mondstuk in de mond en een klemmetje op de neus. De assistent vraagt uw kind om zo diep mogelijk in te ademen. Daarna blaast het kind zo hard en zo lang mogelijk uit. Deze test herhalen we een paar keer achter elkaar. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Soms herhalen we het longfunctieonderzoek nog een keer. Dat doen we als het nodig is om het kind een luchtwegverwijder (salbutamol) te geven. Het onderzoek duurt dan ongeveer 30 tot 45 minuten.

Als dat nodig is onderzoeken we de gevoeligheid van de luchtwegen. Het kind ademt een stofje in dat de luchtwegen prikkelt of moet zich inspannen in de vorm van rennen of fietsen op een lopende band of hometrainer. Dit heet een inspanningsprovocatietest.

Mogelijk gaat het ervan hoesten of wordt het kortademig. Na afloop van het onderzoek krijg uw kind een medicijn (salbutamol) om de luchtwegen te verwijden. Het onderzoek duurt ongeveer anderhalf uur.

Na het onderzoek

Na toediening van salbutamol kan uw kind zich trillerig voelen en/of hartkloppingen krijgen. Deze klachten verdwijnen snel. Na het longfunctieonderzoek kan uw kind naar huis of school en mag het de eigen medicijnen weer gebruiken.

Uitslag

De kinderarts bespreekt de uitslag van het onderzoek met u en uw kind.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Longfunctie (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur
Tel.: (050) 524 5930
Routenummer: 1.5

  

Specialisme: Kindergeneeskunde

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.