Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Over het Martini Ziekenhuis
  3. Onze organisatie
  4. Historie

Historie

Het Martini Ziekenhuis heeft zijn wortels in de negentiende eeuw. Toen maakten het protestantse en het rooms-katholieke deel van de Groningse bevolking zich sterk voor een eigen ziekenhuis. Vanuit het Asyl voor zieken en zwakken en Het Liefde Gesticht ontstaat rond 1900 het Diakonessenhuis en het Rooms-Katholieke Ziekenhuis. Het geld daarvoor wordt bijeen gebracht door het welgestelde deel van de bevolking. Vanuit hun maatschappelijke verantwoordelijkheid zetten zij zich in voor de volksgezondheid.

Beide ziekenhuizen bieden brede basiszorg voor patiënten uit stad en ommeland. De eerste decennia houden de medisch specialisten als vrijgevestigd ondernemer praktijk buiten het ziekenhuis. Gaandeweg integreren zij in de ziekenhuisorganisatie. Daar werken ze nauw samen met de diaconessen en nonnen die met grote toewijding hun patiënten verplegen én de bedrijfsvoering op orde houden deden. De combinatie van grote aantallen patiënten en beperkte middelen maken hen bekwaam in efficiënt werken en een ‘huishoudboekje’ dat op orde is.

  • 1991: Diak en RKZ gaan samen verder als Martini Ziekenhuis
    Door de jaren heen professionaliseren de ziekenhuizen, ook door hun aandacht voor opleiding en onderzoek. De toenemende kennis over complexe ziektebeelden vraagt bovendien om meer samenwerking. In de jaren zestig zien we maatschappen ontstaan en is multidisciplinair overleg vanzelfsprekend geworden. Ook over de muren van de ziekenhuizen heen zoekt men toenadering. Het ‘Diak’ en ‘RKZ’ realiseren zich dat de medische en technologische vooruitgang vraagt om een fusie. Alleen dan kunnen zij uitstekende zorg blijven leveren. De fusie resulteert in 1991 in het Martini Ziekenhuis.

  • 1997: Toetreding tot Stichting Topklinische opleidingsZiekenhuizen
    Voor nauwere samenwerking op het gebied van opleiding, onderzoek en innovatie treedt het Martini Ziekenhuis in 1997 toe tot de Stichting Topklinische opleidingsZiekenhuizen (later Vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen). Toelatingscriteria waren minimaal zes medisch specialistische vervolgopleidingen, een aantal bijzondere voorzieningen en geografische spreiding.

  • 2007: Een nieuw ziekenhuis
    De naam Martini komt van Sint Martinus, beschermheilige van de stad Groningen en vereerd om zijn betrokkenheid bij mensen. Deze betrokkenheid is precies wat de twee traditionele ziekenhuizen samenbindt - hoe verschillend de sobere protestanten en de uitbundige katholieken van oorsprong ook zijn. De verhuizing naar een nieuw gebouw maakt in 2007 een definitief einde aan de tweedeling: de twee locaties sluiten, onder één dak gaan beide bloedgroepen verder. Het nieuwe ziekenhuis aan de Van Swietenlaan heeft - door onder meer het vele (dag)licht, het bijzondere kleurgebruik en de aandacht voor kunst en natuur de - warme uitstraling die past bij de gastvrijheid van de mensen die er werken.

  • 2010: Onderdeel van Santeon
    Vanaf 2010 delen we onze passie voor mensen en innovatieve zorg met zes andere topklinische opleidingsziekenhuizen in de nationale ziekenhuisgroep Santeon. In alles werken we nauw samen met collega-zorgverleners in de keten, ziekenhuizen in de regio en de patiënt als partner in de zorg: alleen samen kunnen we de beste zorg blijven bieden. We doen dat gewoon zoals we zijn: open, betrouwbaar, betrokken. Dat zit ons van oudsher in het bloed.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.