Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Specialismen en behandelcentra
  3. Brandwondencentrum

Brandwondencentrum

Heeft u of uw kind ernstige brandwonden en is specialistische zorg nodig? Dan komt u via uw (huis)arts of met de ambulance naar het Brandwondencentrum Groningen in het Martini Ziekenhuis. Wij zijn dan ook 7 dagen per week, dag en nacht open.

Het Brandwondencentrum Groningen van het Martini Ziekenhuis bestaat al 40 jaar en is één van de 3 brandwondencentra in Nederland. Het behandelen van brandwonden vraagt om specifieke kennis en zorg. Daarom bestaat het behandelteam uit verschillende specialisten, zoals een brandwondenarts, chirurg, plastisch chirurg en verpleegkundig specialist. Maar ook een geriater, pedagoog en psycholoog zijn er voor u als dat nodig is. 

U dient cookies te accepteren voordat we deze inhoud aan u kunnen laten zien

Waarschuwing: deze film bevat beelden die als schokkend kunnen worden ervaren.

Voor de behandeling van brandwonden heeft Martini Ziekenhuis een topklinische erkenning. Een topklinische erkenning betekent dat er unieke zorg op hoog niveau geleverd wordt. De zorgprofessionals hebben veel kennis van deze behandelingen.

Praktische informatie Voor u

Meest gezochte Behandelingen en onderzoeken

Een brandwond heeft veel impact op uw lichaam. Bij een grote verbranding worden alle organen van het lichaam extra belast en als de brandwond genezen is, gaat de behandeling nog lang door. Hier leest u de belangrijkste dingen die u moet weten over de verschijnselen en de behandeling van brandwonden.

Meer informatie over 'Brandwonden (verzorging en behandeling)'

Van brandwonden genezen is topsport. Een topsporter eet en drinkt veel om langdurig en intensief te kunnen bewegen. Een brandwondenpatiënt moet veel eten en drinken om te kunnen herstellen, want uw lichaam werkt hard. Het zet de voeding om in energie en allerlei nuttige lichaamsstoffen. Daarmee maakt het onder andere nieuw weefsel aan, zoals huid en spieren.

Meer informatie over 'Voeding bij herstel van brandwonden'

Opname in een brandwondencentrum is zeer ingrijpend. Vaak zijn de brandwonden opgelopen bij een ernstig ongeval en volgt een ingrijpende en intensieve, soms ook langdurige, opname. Dit vraagt veel van u en uw naaste(n). U kunt daarbij hulp krijgen van een professional die gespecialiseerd is in mentale hulpverlening.

Meer informatie over 'Mentale ondersteuning bij brandwonden'

Beweging is heel belangrijk om de genezende brandwonden bij uw gewrichten soepel te houden en uw conditie weer op te bouwen. Ook is het van belang dat u dagelijkse activiteiten weer zelfstandig kunt uitvoeren. Daarom komen al snel na uw opname in het brandwondencentrum de fysiotherapeut en ergotherapeut bij u langs om u hierbij te ondersteunen.

Meer informatie over 'Bewegen (herstel van brandwonden)'
Bekijk alle behandelingen en onderzoeken

Ervaringen van een patiënt

Eén steekvlam, drie jaar revalideren

Geert de Vries

We schrijven 30 maart 2020. De 60-jarige Geert de Vries uit het Friese Kollumerzwaag wil nog even een bultje hooi op zijn land verbranden. Om het vuurtje op te stoken, gooit hij een flinke scheut benzine over de kleine vlammen. Het gevolg: een enorme steekvlam en binnen twee tellen staat Geert in lichterlaaie. Kort daarop wordt hij met gillende sirenes naar het Brandwondencentrum Groningen gebracht. ‘Dit is niet best’, beseft de Fries meteen.

Lees het hele verhaal
Mevr. Pentinga

‘Met wilskracht en positiviteit kom je verder.’

Chris Pentinga

Van een opengekrabd wondje tot een levensbedreigende situatie. Dat lijkt science fiction, maar Chris Pentinga (70) uit Harkstede weet wel beter. Begin 2020 kreeg ze door een geïnfecteerde huidaandoening hoge koorts en raakte zelfs in coma. Dankzij intensieve zorg op de IC en in het Brandwondencentrum kan ze haar beproeving navertellen. ‘De zorg was in één woord supergoed.’

Lees het hele verhaal

Ontwikkelingen in de brandwondenzorg

26-03-2024

Martini Ziekenhuis behaalt eerste mijlpaal in verbetering nazorg voor patiënten met brandwonden

In september 2021 verstrekte ZonMW een subsidie van bijna drie miljoen euro voor Topspecialistische Zorg en Onderzoek (TZO) aan de drie Nederlandse brandwondencentra (Groningen, Beverwijk en Rotterdam). De centra gebruiken deze subsidie om de zorg voor mensen met brandwonden te verbeteren. Het Brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis leidt het onderzoek naar het optimaliseren van de nazorg voor iedere individuele patiënt met brandwonden. Inmiddels is de eerste belangrijke mijlpaal bereikt: het innovatieve nazorgprogramma voor patiënten met brandwonden is af!
Bekijk alles

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.