Psychische ondersteuning
De diagnose kanker brengt bij de meeste patiënten een flinke schok teweeg. Vaak is er maar weinig gelegenheid om bij emoties als angst en verdriet stil te staan. Dat kan uw dagelijks leven op allerlei manieren beïnvloeden, zoals uw sociale contacten, relatie, gezin, hobby’s, werk of studie. Het kan zijn dat u zich enige tijd somber, lusteloos of prikkelbaar voelt. Dit is normaal. Na de diagnose moeten er meestal al snel allerlei keuzes gemaakt worden voor de behandeling. Veel patiënten hebben dan ook het gevoel in deze periode ‘geleefd te worden’. Pas in een later stadium ontstaat er ruimte voor emoties en de verwerking daarvan.
Ondersteuning van de medisch psycholoog
Hoe kunt u ondersteuning krijgen van de medisch psycholoog?
Uw behandelend specialist, verpleegkundig specialist of de verpleegkundig casemanager kan u adviseren contact op te nemen met een medisch psycholoog. Ook kunt u zelf aangeven dat u daar behoefte aan heeft.
Waarmee kan de medisch psycholoog u helpen?
De medische psychologie kan u ondersteuning bieden bij diverse problemen en tijdens alle fases van het ziekteproces, bijvoorbeeld:
- wat betekent ziek zijn voor u en hoe kunt u hiermee omgaan of ontdekken wat uw eigen manier is om met ziek zijn om te gaan
- bij het maken van keuzes over uw behandeling kort na het vaststellen van uw diagnose.
- voor ondersteuning bij de vaak intensieve behandeling, zodat u het beter vol kunt houden.
- voor ondersteuning omdat de ingrijpende diagnose onverwerkt leed bij u naar boven kan halen of uw relatie op scherp kan zetten.
- verwerkingsproblemen als gevolg van een ziekte, operatie, of andere ingrijpende gebeurtenis
- onbegrepen lichamelijke klachten zonder aanwijsbare oorzaak
- invloed van de behandeling, bij symptomen die wijzen op een achteruitgang van denken, geheugen of concentratie
- bij het terugkrijgen van het vertrouwen in uw lichaam en om uw leven weer op te pakken
- problemen in de ontwikkeling bij kinderen, zoals emotionele of gedragsproblemen.
Hoe werkt het?
U heeft eerst een intakegesprek met de psycholoog. Tijdens het gesprek kunt u vertellen waar u tegenaan loopt en bespreekt u samen de mogelijkheden van psychologische ondersteuning. Na de intake stelt de psycholoog een behandelplan voor u op of krijgt u een verwijzing naar een psycholoog bij u in de buurt.
In het Martini Ziekenhuis zijn psychologen die speciaal opgeleid zijn voor de begeleiding van (ex-)kankerpatiënten. Deze psychologen zijn geregistreerd bij de Nederlandse Vereniging voor Psychosociale Oncologie. Zij beschikken over ruime ervaring met oncologiepatiënten en zijn deskundig op gebied van psychologische behandelmethoden bij mensen die kanker hebben (gehad).
Wat kunt u zelf doen?
- Praat erover met mensen waar u zich vertrouwd bij voelt, zoals uw gezin, naaste familie of goede vrienden
- Sommige patiënten vinden het prettig de emoties van zich af te schrijven. Dit kan bijvoorbeeld in een dagboek
- Zorg zover dat kan voor een dagelijks dagritme. Houd vast aan uw gebruikelijke activiteiten, dagindeling en gewoonten
- Zoek afleiding of ontspanning in dingen die u fijn vindt, zoals een wandeling of een boek lezen
- Zoek een activiteit waarin u uw emoties kwijt kunt. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van bewegen of sport, maar ook met kleuren, schilderen, mediteren of zingen en dansen.
- Zoek extra ondersteuning als het u teveel wordt. Geef dit aan bij uw behandelend specialist, verpleegkundig specialist of de verpleegkundig casemanager.
Welke inloophuizen zijn er?
Er zijn diverse organisaties buiten het ziekenhuis die ondersteuning bieden of creatief contact (met gelijkgestemden). Hieronder staan deze organisaties vermeld. Wilt u hier meer over weten? Vraag dan uw verpleegkundig specialist of de verpleegkundig casemanager.
- www.hamelhuys.nl - inloophuis voor (ex-)kankerpatiënten en hun naasten
- www.behoudenhuys.nl - psychologische zorg bij kanker. Folder Behouden Huys