Inleiding
Er is zojuist een blaaskatheter bij u ingebracht. In deze folder leest u algemene informatie over dat katheter. Leest u deze informatie goed door.
Startpakket met kathetermaterialen
Inhoud van het startpakket:
- Dagzakken + beenbandjes
- Nachtzakken + bedhaak
- Fixatiepleisters
- Instructie voor het wisselen van de katheterzakken
- Instructie voor het plakken van de fixatiepleister
Indien u langer dan 3 weken een blaaskatheter houdt, dient u tijdig nieuwe materialen te bestellen bij Hoogland Medical: zie het bijgevoegde roze kaartje. De materialen worden in principe de volgende dag bij u thuisbezorgd.
Dag- en nachtzak
Dagzak: 800 ml
Nachtzak: 2.000 ml
- De dagzak heeft u de hele dag aan uw (onderbeen)been gefixeerd.
- De nachtzak sluit u – wanneer u naar bed gaat – aan op de dagzak. Denk er hierbij om dat u het ventieltje van de dagzak open zet. Zo kan de urine doorstromen naar de nachtzak. Ventieltje van de nachtzak sluiten.
- De nachtzak koppelt u – wanneer u ’s ochtends opstaat – los van de dagzak. Denk er hierbij om dat u het ventieltje van de dagzak sluit.
- De nachtzak spoelt u ’s ochtends door met water en deze hangt u weg zodat u deze ’s avonds weer kan gebruiken.
Materialen verschonen
Het wisselen van de dag- en nachtzak doet u wekelijks. De fixatiepleister wisselt u wanneer nodig.
Persoonlijke hygiëne
- Als u een blaaskatheter heeft, is het belangrijk dat u zorgt voor een goede hygiëne. Daarmee kan u mogelijk infecties voorkomen. Het gaat er daarbij niet alleen om dat u hygiënisch werkt tijdens het wisselen van de materialen, maar ook dat u het gebied waar de katheter naar binnen gaat goed schoon houdt.
- Dat doet u door 2 keer per dag de omgeving rond uw plasbuis te wassen. Gebruik hiervoor lauw water. Was nooit met zeep en gebruik ook geen talkpoeder of crèmes. Mannen wassen op een andere manier dan vrouwen.
- Mannen: schuif uw voorhuid naar achteren, zodat u ook de huid onder uw voorhuid (de eikel) goed kunt wassen. Schuif de voorhuid daarna weer terug over de eikel.
- Vrouwen: zorg ervoor dat u uw schaamlippen goed spreidt, zodat u goed bij het gebied komt waar uw plasbuis zit. Dep het gewassen gebied droog met een schone handdoek.
Aandachtspunten
Bloed/ bloedstolseltje in de urine
Af en toe bloed of een klein bloedstolseltje is niet verontrustend. Dit komt doordat de katheter in de blaas zit. Het advies is om goed te drinken: 2 – 2,5 liter per dag (tenzij u een vochtbeperking heeft).
Pas op de knik!
Zorg dat de urine vrij de katheterzak in kan stromen. In de slang mag geen knik zitten. Om knikken te voorkomen knipt u de slang op de juiste lengte of fixeer je de slang met tape of een elastische band. Als u de slang korter knipt let er dan op dat u de slang niet te kort knipt. Als de slang te kort is dan trekt dit aan de fixatiepleister/katheter.
Leeg de katheterzak regelmatig
Doe dit om de 3 tot 4 uur. Vergeet u vaak om de urinezak te legen? Zet dan een wekker op uw mobiel om te voorkomen dat u het vergeet.
Hang de zak lager dan je blaas
De katheterzak moet lager hangen dan uw blaas, dus onder uw heupen. Zo kan de urine niet teruglopen.
Drink voldoende
Het is belangrijk dat u goed drinkt. Drink minstens 2 liter vocht per dag, dat zijn 7-9 grote glazen (tenzij u een vochtbeperking heeft). U produceert dan voldoende urine. Op deze manier worden de afvalstoffen uit het lichaam met de urine afgevoerd en helpt ook om blaasontsteking te voorkomen.
Een goede stoelgang
Let op uw stoelgang, deze dient regelmatig te zijn. Verstopping van de darmen kan het afvoeren van urine belemmeren. Eet daarom vezelrijke voeding zoals vers fruit, groente en volkorenbrood. Indien dit onvoldoende helpt, kunt u contact opnemen met uw huisarts.
Voldoende beweging
Uw normale dagelijkse bezigheden kunt u gewoon blijven doen. Wij raden u aan om dagelijks te bewegen. Ook sporten hoeft geen probleem op te leveren als u een katheter heeft.
Goede fixatie
Door de katheter met behulp van de fixatiepleister vast te zetten, heeft u minder irritatie rondom de plasbuis en van de blaas. Tevens vermindert dit de kans op blaaskrampen.
Blaasontsteking
- Met een katheter in de blaas zitten er altijd bacteriën, rode bloedcellen en witte ontstekingscellen in u urine. Dat is normaal.
- Ook kan de urine troebel zijn of vies ruiken. Dit zijn geen redenen om urine onderzoek te doen en een antibioticumkuur te nemen. Als u hier last van heeft, kunt u het beste ruim gaan drinken zodat u de blaas en de katheter goed doorspoelt.
- Mocht u buikpijn hebben of pijnlijke aandrang voelen, dan kunt u een blaasontsteking hebben. Breng alleen uw urine voor onderzoek bij duidelijke blijvende klachten van de blaas. Dit om onnodige antibioticumkuren te voorkomen.
Contact opnemen
Wanneer moet u contact met de huisarts opnemen?
- Als u aanhoudende pijn heeft.
- Als u gedurende enkele uren geen urinelozing heeft gehad. Ga eerst na of er een knik in de slang zit, of u genoeg gedronken heeft en of de katheterzak niet te hoog hangt.
- Blaaskrampen. Als u, ondanks goede fixatie van de katheter, veelvuldig last heeft van urineverlies langs de verblijfskatheter, duidt dit waarschijnlijk op blaaskrampen. Een katheter is een lichaamsvreemd voorwerp en de blaas reageert hierop met krampen. Als u veel last heeft van de blaaskrampen kan uw behandelende arts medicijnen voorschrijven. Een beetje urinelekkage langs de katheter is normaal.
- Als de kleur van de urine plotseling (donker)rood wordt door bloed in de urine (en extra drinken niet helpt).
Wanneer moet u contact met de polikliniek Urologie opnemen?
- Bij extreem en langdurig bloedverlies.
Versie: 00249 Blaaskatheter 2024-05