Inleiding
Uw arts heeft in overleg met u een videocapsule-endoscopie (VCE) aangevraagd. In deze folder leest u over de voorbereiding, het onderzoek en mogelijke complicaties. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.
Videocapsule-endoscopie
Videocapsule-endoscopie (VCE) is een onderzoek om de binnenkant van het maag-darmkanaal te bekijken. Het onderzoek gebeurt met een heel kleine draadloze camera. Deze camera zit in een speciale pil (capsule). Deze capsule weegt nog geen 4 gram en is ongeveer net zo groot als een vitaminepil. U slikt deze pil door.
Het cameraatje in de pil maakt per seconde 2 foto’s. Deze foto's worden via een gordel verstuurd naar een kastje dat u bij u draagt. Dat kastje is een datarecorder en zit in een schoudertasje, dat u de hele dag bij u draagt.
Net als uw eten gaat de capsule met het cameraatje door uw darmkanaal. Uiteindelijk zal de capsule met de camera via uw ontlasting naar buiten komen. Dat gebeurt binnen 1 of 2 dagen. Door de foto's van de videocapsule-endoscopie kan de arts allerlei aandoeningen onderzoeken, zoals:
- Ontstekingen in de dunne darm.
- Tumoren of poliepen in de dunne darm.
- Een bloeding in de dunne darm.
Voorbereiding
Het is belangrijk dat u zich voorbereidt op het onderzoek. Hieronder leest u hoe u dat doet.
Nuchter zijn
Voor dit onderzoek moet u helemaal nuchter zijn. Dit betekent dat u op de avond voor het onderzoek vanaf 24.00 niet meer mag drinken.
Medicijnen
Zwangerschap
Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn neem dan contact op met uw behandelend arts of het secretariaat MDL voor overleg.
Laxeren
Voor het onderzoek neemt u 2 liter MOVIPREP® in. Dit is een laxeerdrank waarmee de darm schoongemaakt wordt. Dat is belangrijk voor goede foto's. U gebruikt het volgende schema:
Middag voor het onderzoek:
- 12.30 tot 13.30 uur: lunch (hierna mag u niet meer eten).
- 13.30 tot 15.30 uur: u drinkt 1 liter MOVIPREP® samen met 1 liter heldere vloeistoffen.
- 15.30 tot 18.30 uur: rustperiode (u mag heldere vloeistof drinken).
Avond voor het onderzoek:
- 18.30 tot 20.30 uur: inname 1 liter MOVIPREP® met 1 liter heldere vloeistoffen.
- Vanaf 20.30 uur: rustperiode (u mag heldere vloeistof drinken).
- Na 24.00 uur mag u niets meer drinken.
Kleding
Tijdens het onderzoek krijgt u een gordel om met sensoren. De sensoren mogen vanwege de hygiëne niet op uw huid komen. Wij vragen u om een dun T-shirt of hemd onder uw kleding te dragen.
Het onderzoek
In het ziekenhuis slikt u de capsule met het cameraatje door, met een klein beetje water. Via uw slokdarm en maag komt de capsule in de dunne darm terecht. In totaal maakt de camera ongeveer 57.000 foto’s. Elke keer als er een foto wordt gemaakt, knippert het groene lampje op de datarecorder. De capsule is voor eenmalig gebruik en gaat later met de ontlasting verloren. Na het innemen van de capsule mag u naar huis.
Weer naar huis
Thuis gaat het onderzoek door. Het is daarbij erg belangrijk dat u onderstaande regels opvolgt.
Eten en drinken op de dag van het onderzoek
- 2 uur na de start van het onderzoek mag u kleurloze vloeistoffen drinken en medicijnen innemen.
- 4 uur na de start van het onderzoek mag u een lichte lunch.
- 8 uur na de start van het onderzoek mag u weer gewoon eten en drinken.
Instructies voor thuis
- Zorg ervoor dat de sensorriem strak om uw middel zit. U mag er niets aan bevestigen.
- Controleer regelmatig het blauw knipperende lampje van de datarecorder. Als het niet meer knippert of van kleur verandert, vragen wij u de tijd de noteren en contact met ons op te nemen.
- U mag tijdens het onderzoek op geen enkel moment de apparatuur loskoppelen of de gordel afdoen. Dit geldt tijdens minimaal 8 uur nadat u de videocapsule hebt doorgeslikt.
- De datarecorder is een dure computer. Behandel het apparaat daarom voorzichtig. Voorkom plotseling bewegen, schokken of stoten.
- Probeer tijdens het onderzoek regelmatig te bewegen, dat is goed voor uw darmen.
- Voordat u gaat slapen (minimaal 8 uur na inname capsule) mag u de recorder afdoen en uitzetten. Dit doet u door de knop aan de linker zijkant bovenaan de recorder 10 seconden ingedrukt te houden. Let op: u mag de gordel en datarecorder niet loskoppelen. Ze moeten altijd aan elkaar verbonden blijven.
- De gordel en datarecorder plaatst u in de meegeleverde koffer, zoals op de bijgeleverde afbeelding staat.
Let op
- De videocapsule verlaat uw lichaam via de natuurlijke manier, op het toilet. Denkt u dat het niet is gelukt? Of krijgt u last van misselijkheid, buikpijn of braken? Neem dan contact op met uw arts.
- Zolang de videocapsule nog in uw lichaam zit dient u sterke elektromagnetische velden te vermijden, zoals MRI-apparatuur en beveiligingspoortjes in winkels.
- Een MRI-onderzoek kan vervelende gevolgen hebben als u de videocapsule nog in uw lichaam hebt. Twijfelt u hier over, neem dan contact op met uw arts.
Spullen inleveren
- U dient een dag na het onderzoek de koffer weer in te leveren bij het Endoscopiecentrum (route 0.5). Dit doet u tussen 07.30 en 08.00 uur tenzij anders is afgesproken.
Mogelijke complicaties
Bij dit onderzoek komen bijna geen complicaties voor. Wel is er een klein risico dat de capsule blijft vastzitten in de maag of de darmen. Dat gebeurt bij minder dan 1 procent van de mensen. Het risico kan iets hoger zijn als u al eerder aan uw maag of darmen bent geopereerd. Het is belangrijk dat u dit daarom altijd eerst aan uw behandelend arts vertelt.
Als de capsule vastzit, is het soms mogelijk om de capsule weg te halen met een maag-(gastroscopie) of dikke darmonderzoek (coloscopie). Soms is het nodig om de capsule uit de darm te halen met een operatie. Dat is meestal zo als er iets is met de dunne darm, die op termijn tot een operatie zou hebben geleid.
De uitslag
Tijdens het onderzoek worden gemiddeld 57.000 foto’s gemaakt. Het kost tijd om de foto’s te bekijken. U krijgt daarom pas enkele weken na het onderzoek een afspraak met uw behandelend arts. Dan wordt de uitslag met u besproken.
Versie: 1465580 videocapsule-endescopie 2025-06