Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Behandeling en onderzoek
 3. Videocapsule-endoscopie (VCE)
Terug naar bovenliggende pagina

Videocapsule-endoscopie (VCE)

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Uw arts heeft in overleg met u een videocapsule-endoscopie (VCE) aangevraagd. In deze folder leest u over de voorbereiding, het onderzoek en mogelijke complicaties. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Videocapsule-endoscopie

Videocapsule-endoscopie (VCE) is een onderzoek om de binnenkant van het maag-darmkanaal te bekijken. Het onderzoek gebeurt met een heel kleine draadloze camera. Deze camera zit in een speciale pil (capsule). Deze capsule weegt nog geen 4 gram en is ongeveer net zo groot als een vitaminepil. U slikt deze pil door.

Het cameraatje in de pil maakt per seconde 2 foto’s. Deze foto's worden via een gordel verstuurd naar een kastje dat u bij u draagt. Dat kastje is een datarecorder en zit in een schoudertasje, dat u de hele dag bij u draagt.

Net als uw eten gaat de capsule met het cameraatje door uw darmkanaal. Uiteindelijk zal de capsule met de camera via uw ontlasting naar buiten komen. Dat gebeurt binnen 1 of 2 dagen. Door de foto's van de videocapsule-endoscopie kan de arts allerlei aandoeningen onderzoeken, zoals:

 • Ontstekingen in de dunne darm.
 • Tumoren of poliepen in de dunne darm.
 • Een bloeding in de dunne darm.

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u zich voorbereidt op het onderzoek. Hieronder leest u hoe u dat doet. 

Nuchter zijn

Voor dit onderzoek moet u helemaal nuchter zijn. Dit betekent dat u op de avond voor het onderzoek vanaf 24.00 niet meer mag drinken.

Medicijnen

 • Heeft u suikerziekte en gebruikt u insuline of tabletten? Dan moet u de dosering daarvan aanpassen, omdat u enkele maaltijden overslaat. Uw behandelend arts bespreekt dat met u en geeft u een overzicht. Wij raden u aan om uw eigen insuline- en bloedsuikermeter mee te nemen naar het Endoscopiecentrum.
 • Het gebruik van bloedverdunners is voor dit onderzoek geen probleem.
 • Gebruikt u staaltabletten, zoals Ferrofumaraat of Ferrogradumet? Dan moet u daar 7 dagen voor het onderzoek mee stoppen. Bespreek dit vooraf met uw arts.

 • Overige medicatie mag u tot 2 uur voor het onderzoek innemen met een beetje water.

Laxeren

Voor het onderzoek neemt u 2 liter MOVIPREP® in. Dit is een laxeerdrank waarmee de darm schoongemaakt wordt. Dat is belangrijk voor goede foto's. U gebruikt het volgende schema:

Middag voor het onderzoek:

 • 12.30 tot 13.30 uur: lunch (hierna mag u niet meer eten).
 • 13.30 tot 15.30 uur: u drinkt 1 liter MOVIPREP® samen met 1 liter heldere vloeistoffen.
 • 15.30 tot 18.30 uur: rustperiode (u mag heldere vloeistof drinken).

Avond voor het onderzoek:

 • 18.30 tot  00.30 uur: inname 1 liter MOVIPREP® met 1 liter heldere vloeistoffen.
 • Vanaf 20.30 uur: rustperiode (u mag heldere vloeistof drinken).
 • Na 24.00 uur mag u niets meer drinken.

Kleding

Tijdens het onderzoek krijgt u een gordel om met sensoren. De sensoren mogen vanwege de hygiëne niet op uw huid komen. Wij vragen u om een dun T-shirt of hemd onder uw kleding te dragen.

Het onderzoek

In het ziekenhuis slikt u de capsule met het cameraatje door, met een klein beetje water. Via uw slokdarm en maag komt de capsule in de dunne darm terecht. In totaal maakt de camera ongeveer 57.000 foto’s. Elke keer als er een foto wordt gemaakt, knippert het groene lampje op de datarecorder. De capsule is voor eenmalig gebruik en gaat later met de ontlasting verloren. Na het innemen van de capsule mag u naar huis.

Weer naar huis

Thuis gaat het onderzoek door. Het is daarbij erg belangrijk dat u onderstaande regels opvolgt. 

Eten en drinken op de dag van het onderzoek

 • 2 uur na de start van het onderzoek mag u weer drinken en medicijnen innemen.
 • 4 uur na de start van het onderzoek mag u een lichte lunch.
 • 8 uur na de start van het onderzoek mag u weer gewoon eten en drinken.

Instructies voor thuis

 • Controleer regelmatig of het lampje van de datarecorder nog (groen) knippert. Als dat niet het geval is, neem dan contact met ons op.
 • U mag tijdens het onderzoek op geen enkel moment de apparatuur loskoppelen of de gordel afdoen. Dit geldt tijdens minimaal 8 uur nadat u de videocapsule hebt doorgeslikt.

 • De datarecorder is een dure computer. Behandel het apparaat daarom voorzichtig. Niet stoten of schokken.
 • Probeer tijdens het onderzoek regelmatig te bewegen, dat is goed voor de darmen.
 • In de avond mag u voor het slapen gaan de gordel en de datarecorder afdoen. Let op: u mag de gordel en datarecorder niet loskoppelen. Ze moeten altijd aan elkaar verbonden blijven.

Let op

 • Zolang de videocapsule in uw lichaam zit, mag u niet in de buurt komen van apparaten met sterke elektromagnetische velden. Kom dus niet in de buurt van een MRI-apparaat of apparatuur met radiogolven. Dat zijn bijvoorbeeld beveiligingspoortjes in winkels.

 • Als u de capsule met het cameraatje nog in uw lichaam heeft, dan kan een MRI-onderzoek vervelende gevolgen hebben. Als u niet zeker weet of de capsule nog in uw lichaam zit, neem dan contact op met uw arts. Dan kan de arts bijvoorbeeld een röntgenfoto van uw buik maken. 

Spullen inleveren

 • Plaats de gordel met de datarecorder in de speciale koffer, zoals op de bijgeleverde afbeelding staat.
 • Breng de koffer met gordel en datarecorder terug naar het Endoscopiecentrum. Dat doet u op de dag na het onderzoek tussen 08.00 en 09.00 uur.

 • De videocapsule gaat via de natuurlijke manier uit uw lichaam, op het toilet. Denkt u dat het niet is gelukt? Of krijgt u last van misselijkheid, buikpijn of braken? Neem dan contact op met uw arts.

Mogelijke complicaties

Bij dit onderzoek komen bijna geen complicaties voor. Wel is er een klein risico dat de capsule blijft vastzitten in de maag of de darmen. Dat gebeurt bij minder dan 1 procent van de mensen. Het risico kan iets hoger zijn als u al eerder aan uw maag of darmen bent geopereerd. Het is belangrijk dat u dit daarom altijd eerst aan uw behandelend arts vertelt.

Als de capsule vastzit, is het soms mogelijk om de capsule weg te halen met een maag-(gastroscopie) of dikke darmonderzoek (coloscopie). Soms is het nodig om de capsule uit de darm te halen met een operatie. Dat is meestal zo als er iets is met de dunne darm, die op termijn tot een operatie zou hebben geleid. 

De uitslag

Tijdens het onderzoek worden gemiddeld 57.000 foto’s gemaakt. Het kost tijd om de foto’s te bekijken. U krijgt daarom pas enkele weken na het onderzoek een afspraak met uw behandelend arts. Dan wordt de uitslag met u besproken.

Versie: 1465580-2023-03 videocapsule-endescopie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.