De afdeling Neonatologie biedt ouders en baby’s verschillende soorten zorg. Hieronder lees je daar meer over.
Ontwikkelingsgerichte zorg
Het doel van ontwikkelingsgerichte zorg is de ontwikkeling van baby’s te ondersteunen. Bijvoorbeeld door stress te verminderen en comfort te vergroten. Hierbij kijken we bijvoorbeeld naar de lichaamstaal van baby’s. Maar ook de waarden op de monitor, het waak-slaapritme en de alertheid. En bijvoorbeeld reacties op geluiden, houding en beweging.
Tijdens een opname komen baby’s al in aanraking met prikkels. Denk hierbij aan onderzoeken, bloedprikken, sonde of infuus inbrengen of de neus uitzuigen. En ook alarmgeluiden of drukte op de afdeling. Daarnaast moeten baby’s natuurlijk ook verzorgd, verschoond en gevoed worden. Er is tijdens deze zorg aandacht voor stress, comfort en pijn.
De omgeving en verzorging wordt aangepast aan wat een baby aankan. Er wordt getroost en ondersteund bij de verzorging, pijn en stressvolle handelingen. De couveuse wordt afgedekt om geluid en licht te dempen. Er is aandacht voor de ligging van de baby’s, zodat zij zich geborgen en gesteund voelen. Ook word je als ouder betrokken bij de zorg voor je baby.
Je kunt meer lezen over ontwikkelingsgerichte zorg op: Ontwikkelingsgerichte zorg - Website Care4Neo
Buidelen
Tijdens een ziekenhuisopname is er minder lichamelijk contact mogelijk tussen ouders en baby. Als de conditie van de baby het toelaat, wordt dan de kangoeroemethode geadviseerd. Dit wordt ook wel buidelen genoemd. De baby wordt met alleen een luier om op de ontblote huid van 1 van de ouders gelegd.
Voordelen van buidelen
Buidelen zorgt voor gevoelens van veiligheid en vertrouwen tussen ouder en baby. De baby ervaart een warme aanraking, herkent stemgeluid, de hartslag en ruikt de ouder. De baby heeft stabielere vitale functies, zoals hartslag, ademhaling en bloeddruk
Buidelen stimuleert de baby om zijn natuurlijke gedrag te vertonen. De baby ruikt zijn/haar moeders melk en gaat op zoek naar de borst. Ook bevordert het de productie van moedermelk.
Buidelen is bijna altijd mogelijk. Het is raadzaam om de tijd te nemen voor het buidelen. Het overtillen vanuit de couveuse naar de borst is het meest inspannend voor de baby. Het is goed om zoveel mogelijk te buidelen. Het liefst de hele dag. Lukt dat niet? Dan is het advies om te streven naar 8 uur buidelen per dag, met een minimum van 1 uur per keer. Is het om wat voor reden dan ook niet mogelijk om te buidelen? Neem dan contact op met de verpleegkundige.
Natuurlijke pijnstiller
Buidelen kan ook tijdens vervelende momenten, zoals bloedafname. Het helpt bij het troosten en het reguleren van de stress voor de baby. Baby’s ervaren door het buidelen minder stress en zijn sneller weer comfortabel en ontspannen na de handeling. Het is een bewezen natuurlijke pijnstiller. Buidelen werkt stressverminderend voor ouders, ondersteunt in hechting en binding en geeft meer zelfvertrouwen in de zorg voor de baby.
Heb je vragen over het buidelen? De verpleging helpt je bij het leren. Ook de fysiotherapeut kan je leren hoe je jouw baby op een prettige manier van en naar het bedje kunt verplaatsen. En hoe je comfortabel de baby vast kan houden tijdens het buidelen.
Vraaggerichte zorg
Het is erg belangrijk dat ouders kunnen meedoen en meedenken bij de zorg van hun baby. Ouders zijn op de afdeling dan ook een volwaardige partner in de zorg voor hun baby.
Toch kan het erg spannend zijn om deel te nemen aan de zorg. De baby is natuurlijk nog erg klein en kwetsbaar. De medische apparatuur die mogelijk gebruikt wordt, kan daarbij een grote belemmering zijn. Toch zijn ouders heel belangrijk. Zij zijn de vaste, betrouwbare factoren voor hun baby.
Het behandelteam leert je graag alles wat nodig is in de zorg voor je baby. In het geval van medische handelingen zal de verpleegkundige of de arts dit doen. Daarin kun je als ouder de baby ondersteunen. Zo word je de expert en de belangrijkste persoon in de zorg voor je eigen baby.
Op de neosuites mag je aanwezig zijn bij de visite. Je wordt uitgenodigd om samen het beleid rondom de zorg voor je baby te bepalen. Dit heet shared decision making.