Corona (COVID-19) thuismonitoring
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur.
Tel.: (050) 524 5930
E-mail:
longziekten@mzh.nl
Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.
U heeft corona (COVID-19) gehad. U mag weer naar huis, maar u bent nog niet helemaal beter. Daarom krijgt u thuismonitoring met zuurstof. Uw gezondheid wordt dan door uzelf en door het ziekenhuis gecontroleerd. Ook krijgt u extra zuurstof. Op deze manier kunt u in uw eigen omgeving beter worden. Hier leest u hoe de thuismonitoring werkt. Ook leest u waar u terechtkunt met vragen.
Nadat u uit het ziekenhuis komt, wordt uw gezondheid thuis in de gaten gehouden. Dat gebeurt via thuismonitoring. U geeft meetgegevens aan het ziekenhuis door. Ook vergelijkt u deze met de waarden die in uw persoonlijk behandelplan staan. Het ziekenhuis bewaakt de metingen op de achtergrond.
Let op: uw meetgegevens worden niet meteen gecontroleerd door het ziekenhuis. U moet daarom altijd uw zuurstofsaturatie vergelijken met de waarden in uw behandelplan. Met zuurstofsaturatie meet u de hoeveelheid zuurstof in uw bloed.
Thuismonitoring betekent dat u gegevens over uw gezondheid aan het ziekenhuis doorgeeft. Dat doet u via een app op uw telefoon of tablet. Via de app beantwoordt u vragen. Ook geeft u de gegevens door. Het gaat om uw zuurstofgehalte in het bloed en uw lichaamstemperatuur.
De medewerkers van het Thuismonitoringscentrum zien al uw meetgegevens en houdt uw gezondheid in de gaten. Ze nemen contact met u op als ze wat bijzonders zien. Bij vragen kunt u altijd contact opnemen met het Thuismonitoringscentrum. Als het nodig is, neemt het Thuismonitoringscentrum contact op met uw behandelend arts.
Het Martini Ziekenhuis zorgt ervoor dat u een zuurstofconcentrator en meetapparatuur thuis krijgt. De zuurstofconcentrator is een elektrisch apparaat. Dit filtert zuurstof uit de omgevingslucht. Deze lucht ademt u via de neusbril in. Het apparaat is ongeveer zo groot als een nachtkastje.
Let op: u gebruikt zuurstof. Het is daarom enorm belangrijk dat u de veiligheidsvoorschriften van de zuurstofconcentrator volgt. Als u het apparaat verkeerd gebruikt, bestaat er gevaar voor brand en brandwonden.
Een saturatiemeter is een klein apparaat. Dit gebruikt u om snel en gemakkelijk de hoeveelheid zuurstof in uw bloed te meten.
Zet de meldingen in de app aan. U ontvangt via de app namelijk belangrijke meldingen, bijvoorbeeld als u een meting moet invullen. Zorg er daarom voor dat meldingen via e-mail of pushberichten aan staan. Hoe u dat doet, verschilt per telefoon en tablet. Bekijk hiervoor de handleiding van uw telefoon of tablet.
In de app staan vragen klaar die u elke dag invult. U meet 2 keer op een dag, bijvoorbeeld ‘s morgens en ’s avonds een keer. Het is hierbij belangrijk dat u elke dag op ongeveer dezelfde tijdstippen meet. Doe dit op een rustig moment (niet 's nachts). Houdt u zich aan het volgende schema:
1 uur na het ontbijt:
Direct na de lunch:
Heeft u vragen over de werking van de app? Neem dan contact op met Luscii Support.
U kunt ook de instructiefilmpjes van Luscii bekijken. Klik op de volgende link: https://kb.luscii.com/nl/knowledge/patienten
De zuurstofsaturatie geeft aan hoeveel zuurstof er in uw bloed aanwezig is. Uw lichaam heeft zuurstof nodig als brandstof om de spieren en de organen te laten werken. Zuurstof komt binnen via uw longen. Griep heeft invloed op de longen. Aan de zuurstofsaturatie kunnen we zien of u genoeg zuurstof opneemt. Hieronder leest u hoe u de zuurstofsaturatie kunt meten.
Meet u een waarde die anders is dan de andere waarden in uw persoonlijke behandelplan? Meet dan gelijk nog een keer.
In de afbeeldingen is de zuurstofsaturatie (SpO2) zichtbaar.
Uw lichaamstemperatuur meet u met een thermometer. Er zijn verschillende thermometers verkrijgbaar via de apotheek of drogist. Gebruik een thermometer voor het oor of de anus (poepgat).
Lees de gebruiksaanwijzing van uw thermometer goed door. Meet daarna uw temperatuur met de thermometer. Het resultaat van de meting voert u in de app in.
De informatie die u via de app invult, is medische informatie. Martini Ziekenhuis werkt voor thuismonitoring samen met thuismonitoringcentra van andere Santeon-ziekenhuizen. Het Martini Ziekenhuis neemt samen met Luscii en deze ziekenhuizen maatregelen om uw privacy te bewaken.
U heeft toestemming gegeven voor het delen van medische informatie. Alleen noodzakelijke medische persoonsgegevens worden in de app geplaatst. Deze worden gedeeld met Luscii en de thuismonitoringscentra. Wilt u geen toestemming meer geven? Neem dan contact op met uw zorgverlener.
Uw zorgverlener overlegt met u wanneer u kunt stoppen met zuurstof en thuismonitoring. Als u stopt, zorgt uw zorgverlener dat u wordt afgemeld. Ook zorgt de zorgverlener dat de zuurstofconcentrator en saturatiemeter bij u worden opgehaald.
Heeft u medische vragen? Bel dan naar onderstaande nummers:
Versie: 00097 11-2023 Thuismonitoring bij corona (COVID-19)